
Luister ook | Een 'bumpy ride' voor BAM
'Niet de schuld van Van Wingerden'
Het is Van Wingerden volgens Koelewijn onvoldoende gelukt om het bedrijf financieel gezond te houden, door extreem competitieve omstandigheden, grote projecten, een overheid die voortdurend alle regels wijzigt: 'Dan is het verduiveld moeilijk om de winstdoelstellingen te behalen'. Het margedoel was vierenhalf procent, maar komt niet uit boven de anderhalf. Voorts leed BAM flink verlies op de zeesluis in IJmuiden.
Luister ook | BAM moet wéér afschrijven
Koelewijn vindt dat niet uitsluitend toe te schrijven aan de prestaties van Van Wingerden, maar geeft de overheid goeddeels de schuld: die heeft een bodemprijs uitonderhandeld en gooide vervolgens alle risico's 'over de schutting'. Volgens Koelewijn moet het hele systeem van aanbesteding van grote projecten op de schop.
'In goed overleg'
Volgens BAM is in 'goed overleg' besloten dat de topman niet zal worden voorgedragen voor een nieuwe termijn. De raad van commissarissen is de zoektocht naar een opvolger inmiddels gestart. Van Wingerden zit al twaalf jaar in het bestuur van de bouwer, waarvan de laatste 5,5 jaar als topman. Hij startte zijn loopbaan bij BAM in 1988. Totdat een opvolger is benoemd, zal Frans den Houter, de huidige financieel directeur van BAM, optreden als interim-bestuursvoorzitter.
Luister ook | Bouwbedrijf BAM roept Rutte op haast te maken
Volgens Van Wingerden is het nu 'een natuurlijk moment' om het leiderschap van de onderneming over te dragen. In overeenstemming met de contractuele bepalingen zal BAM naar eigen zeggen een ontslagvergoeding uitkeren ter hoogte van een jaarsalaris.
BAM zal volgende strategische cyclus starten onder nieuw leiderschap https://t.co/hDnvqVufeO pic.twitter.com/W6XD1xlNFz
— Kon. BAM Groep nv (@BAMGroep_NL) February 17, 2020