Economie19 feb '20 22:33Aangepast op 20 feb '20 12:32

Ralph Hamers vertrekt bij ING en gaat naar UBS

Auteur: BNR Webredactie

ING heeft het aankomende vertrek van topman Ralph Hamers bevestigd. Hij vertrekt op 30 juni bij de bank en gaat in september aan de slag bij de Zwitserse bank UBS. Eerder woensdagavond bracht de Britse zakenkrant Financial Times het nieuws al naar buiten op basis van ingewijden.

Ralph Hamers werd per 13 mei 2013 benoemd tot lid van de raad van bestuur van ING Groep. Op 1 oktober 2013 volgde hij Jan Hommen op als voorzitter en CEO. Hamers heeft 29 jaar bij ING gewerkt. 'De afgelopen zes jaar heeft Hamers ING getransformeerd in een digitale bank', schrijft de bank in een verklaring. Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen van ING, vindt het jammer dat Hamers weggaat. 'We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe rol. Zijn visie en klantgerichtheid zijn een inspiratie geweest tijdens zijn jaren als topman.'

Beschadigd

Volgens Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode University, is het niet meer dan logisch dat Hamers vertrekt. 'Hij was al erg beschadigd geraakt en dan ben je 53 en kun je nog één kunstje doen. Deze mogelijkheid om te vertrekken kun je dan niet laten gaan. En het salaris is dan ook een goed motief.'

Parallellen

Er zijn veel vergelijkingen tussen Hamers' functie's bij de ING en bij UBS. Beide banken hebben in het verleden boetes gekregen voor fraude- en witwaspraktijken. Daar wil Hamers niet veel over kwijt. Een ander krasje uit het verleden van de topman is de salariskwestie. In 2018 kreeg ING veel kritiek toen Hamers een salarisverhoging kreeg van 50 procent, die uiteindelijk werd teruggetrokken. ING schikte later in datzelfde jaar voor 775 miljoen euro omdat het regels tegen witwassen aan de laars had gelapt. 'Dat is een discussie van twee jaar geleden, dus daar laat ik hem ook', zegt Hamers.

Lees ook | Kamerleden eisen hertoetsing ING topman

Trots

'Ik ben trots op wat ik heb bereikt in de afgelopen zes jaar', zei Hamers vanochtend in een officiële verklaring. 'We hebben de reorganisatie afgerond en hebben de Nederlandse overheid volledig afbetaald. Ons klantenbestand is met 20 procent gegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat we de stappen hebben genomen om ING voor te bereiden op een digitale en mobiele toekomst.' ING heeft nog geen opvolger voor Hamers benoemd.

ING ceo Ralph Hamers wordt nieuwe topman van UBS'
ING ceo Ralph Hamers wordt nieuwe topman van UBS' ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen