Economie24 feb '20 09:19

PostNL blij met verkoop Italiaanse activiteiten

Auteur: BNR Webredactie

Met het inlijven van rivaal Sandd is PostNL allerminst klaar met het doorvoeren van veranderingen op de postmarkt. Volgens topvrouw Herna Verhagen blijft de hoeveelheid te bezorgen post komende jaren waarschijnlijk teruglopen. Om dat op te vangen zal PostNL doorlopend veranderingen moeten doorvoeren in de manier van werken. Ook verwacht Verhagen op termijn weer minder postbezorgers nodig te hebben.

Herna Verhagen van PostNL
Herna Verhagen van PostNL ( ANP Piroschka van de Wouw)

'De samenvoeging is goed gegaan', zegt Verhagen, 'In 2020 zullen de eerste synergie-effecten zichtbaar zijn. Dat heeft te maken met veranderingen in ons netwerk, en met het feit dat we het netwerk van Sandd gaan sluiten'.

Omzet gestegen, winst gedaald

Ondanks de verdere krimp van het postvolume, wist PostNL zijn omzet vorig jaar licht te verhogen. Dankzij groei bij de pakketbezorging dikten de opbrengsten aan tot ruim 2,8 miljard euro. De winst ging wel omlaag, vooral als gevolg van kosten in verband met de Sandd-deal. Voor 2020 gaat het bedrijf uit van een toename van de onderliggende bedrijfsresultaten. Ook is de verwachting dat er binnen een tot twee jaar weer dividend aan de aandeelhouders kan worden uitgekeerd.

Buitenlandse activiteiten afgestoten

PostNL heeft een deal getekend over de verkoop van zijn Italiaanse dochter Nexive. Daardoor denkt het postbedrijf zich komende tijd nog beter op zijn kernactiviteiten in Nederland en België te kunnen richten. PostNL benadrukte bij de jaarcijfers verder op koers te liggen om op termijn voordeel te halen uit de recente overname van het rivaliserende postbedrijf Sandd. Tegen BNR zegt Verhagen blij te zijn met de verkoop: 'Anderhalf jaar gelden hebben we aangekondigd onze buitenlandse activiteiten te willen verkopen'. Over de impact van de corona-epidemie zegt Verhagen te merken dat er minder pakketten van en naar China gaan, 'maar dat vertaalt zich niet door naar winstgevendheid'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen