Economie27 feb '20 12:23

Topman Gasunie: Dit wordt heel groot project

Auteur: BNR Webredactie

'Dit wordt een heel groot project', zo reageert CEO Han Fennema van Gasunie op het nieuws dat Groningen één van de grootste hernieuwbare energieprojecten ter wereld krijgt. Samen met Shell, Groningen Seaports en de provincie wil Gasunie inzetten op de aanleg van het grootste offshore windpark ter wereld en de bouw van Europa's grootste waterstoffabriek in de Eemshaven.

Bestaande gasinfrastructuur gebruiken

De waterstof die uit het offshore windpark en de nieuwe waterstoffabriek wordt gewonnen, wil Fennema ondergronds opslaan in oude gasreservoirs en die vervolgens via de bestaande gasinfrastructuur transporteren naar Groningen, de rest van Nederland en Noord-West Europa. 'Waterstof is een belangrijke grondstof om ons energiesysteem te verduurzamen en onze CO2-doelstellingen te halen', zegt Fennema.

Subsidie is nodig

Ook als het niet waait is er geen man overboord: de al geproduceerde waterstof fungeert als een buffer, zegt Fennema. Volgens de topman is het consortium druk bezig met het voorbereidende werk, de vergunningen en de wet- en regelgeving, Fennema zegt wel overheidssubsidies nodig te hebben voor de eerste en duurste fase: 'Ook de windmolenparken werden eerst gesubsidieerd'.

Eemshaven
Eemshaven ( ANP Catrinus van der Veen )

Het nieuwe park moet rond 2030 3 tot 4 gigawatt aan stroom leveren en kan doorgroeien tot 10 gigawatt.

Luister ook | 1,5 miljard euro is genoeg voor waterstofinfrastructuur

Luister ook | Groningen krijgt grootste schone energie-project


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen