Economie27 feb '20 10:07

CDA bindt strijd aan met webwinkel buiten Europa

Auteur: BNR Webredactie

Er moeten sancties komen voor webwinkels van buiten de EU die zich niet aan Europese regels houden. Dit wil het CDA om consumenten beter te beschermen. De oproep van het CDA volgt kort na het nieuws dat de meeste producten van bijvoorbeeld Alibaba niet aan Europese eisen voldoen. 'Handhaving wordt een grote uitdaging', zegt CDA-Kamerlid Hilde Palland.

Image
(EPA Jerome Favre)

Twee derde producten voldoet niet

'Uit onderzoek van een aantal Europese consumentenbonden blijkt dat twee derde van de producten hier in Europa niet in de winkel zou mogen liggen', zegt Palland, 'Dat brengt veiligheidsissues met zich mee en het creëert een ongelijk speelveld'. Palland erkent dat met een dagelijkse pakketjesstroom van 70.000 de handhaving lastig wordt, maar zegt ook de platforms waar de producten worden aangeboden te willen aanpakken.

Platforms aansprakelijk stellen

'Platforms zeggen alleen te bemiddelen en voelen zich niet verantwoordelijk, dat vinden wij te kort door de bocht. Platforms moeten kijken wie ze toelaten op hun sites. Het moet voor de consument duidelijk zijn met wie hij zaken doet en wie hij kan aanspreken. Die platforms moeten op Europees grondgebied een aanspreekpunt hebben. En er moet een sanctie in de vorm van een boete worden opgelegd.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen