Economie28 feb '20 13:09Aangepast op 28 feb '20 13:36

'Rampweek voor beleggers'

Auteur: BNR Webredactie

Het was een rampweek voor beleggers wereldwijd vanwege het nieuwe coronavirus en de beurzen kleurden dieprood - vandaag opende de beurzen ruim drie procent in de min. Analist Corné van Zeijl van Actiam spreekt van een kentering: 'Vorig weekeinde dachten beleggers dat het lokaal en tijdelijk was, afgelopen weekeinde is duidelijk gebleken dat het een pandemie wordt'.

(ANP Robin van Lonkhuijsen)

Tachtig miljard aan beurswaarde weg

'Door die angst is honderd punten van de AEX afgegaan, dat is twaalf procent, rondweg tachtig miljard aan beurswaarde', zegt Van Zeijl. Dat het een dramatisch effect is logisch, de vraag is hoe lang het gaat duren en of er permanente schade is.' Volgens Van Zeijl is het vrij zeker dat Italië in een recessie gaat komen en kan mogelijk de hele Eurozone in een recessie geraken. 'En dat gaat de winstgevendheid drukken en daar reageren beleggers op. Veel hedgefunds moeten nu verplicht verkopen en die beweging versterkt zichzelf.'

EAX opnieuw gekelderd

De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw flink lager geopend. Ook de andere Europese beurzen zakten verder weg na de koersval een dag eerder. De uitverkoop op de wereldwijde beurzen hield aan door de vrees voor de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus en de zorgen over de economische impact van de virusuitbraak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde enkele minuten na de openingsbel 3,7 procent in het rood op 539,52 punten. Het is de zevende verliesbeurt op rij. De hoofdindex stevent af op een weekverlies van ruim 12 procent en beweegt rond het laagste niveau sinds augustus 2019. De MidKap raakte 4,1 procent kwijt op 835,16 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kelderden tot 3,5 procent. De hoofdindex in Milaan zakte 3 procent.

Alle 25 AEX-bedrijven gingen omlaag. Grootste daler was techinvesteerder Prosus met een verlies van 5,3 procent. In de MidKap sloot chipbedrijf ASMI de rij met een min van ruim 7 procent. Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de onrust op de markten en was de enige stijger met een plus van bijna 4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen