Economie5 mrt '20 08:06Aangepast op 5 mrt '20 08:45

'Met douceurtjes krijg je de economie niet op gang'

Auteur: BNR Webredactie

Door alle lage rentes zijn pensioenen en spaartegoeden er steeds meer op achteruit gegaan. Gratis en voor niks extra geld op je rekening, dat werkt prima om de economie te stimuleren, zegt Bas Dommerholt van de AFM vandaag in economisch vakblad ESB.

Maar als je geld schept, krijg je daar altijd de verplichting bij om dat ooit weer terug te kopen, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar finance bij Nyenrode. 'Dus dat is niet helemaal waar aan Dommerholts verhaal. Maar ik ben vooral bang dat mensen dat geld helemaal niet gaan uitgeven: het grootste probleem in Europa is dat de consument steeds meer spaart en schulden aflost. Dus als die helikopter met geld gaat vliegen, wordt dat niet omgezet in meer uitgaven.'

Gratis geld, een goed idee?
Gratis geld, een goed idee? (ANP / Lex van Lieshout )

Lees ook | Stel geldscheppingswinst centraal in monetair beleid

Beter kun je een beroep doen op de overheid om ambtenaren in lagere inkomensgroepen een hoger inkomen te geven, suggereert Koelewijn. 'Dan moeten ze in het bedrijfsleven wel volgen om competitief te blijven. Uitgaven van de overheid zelf moeten verhoogd worden: je moet geen geld op rekeningen zetten, je moet het uitgeven en salarissen verhogen.' Want, zo zegt Koelewijn: het vooruitzicht op een beter inkomen op de lange termijn werkt echt mee aan vertrouwen.

Luister ook | Duivelse rente en de leugen van ons geldstelsel

Renteverlaging

Het beeld dat de ECB intussen met een renteverlaging de economie wil stimuleren is volgens Koelewijn maar gedeeltelijk correct. Minstens zo belangrijk is de noodzaak om Italië te blijven financieren. 'Dat is het grote probleemland in Europa, dat moet zijn obligaties kwijt en die koopt de ECB op. Het tweede argument is dat de euro verzwakt, waardoor de concurrentiepositie sterker wordt en je wat inflatie 'importeert'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen