Economie5 mrt '20 10:43

Hypotheekmarkt groeit ondanks huizentekort naar record

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel betaalbare woningen nauwelijks meer te vinden zijn, floreert de hypotheekmarkt als nooit tevoren. En dat komt vooral doordat veel mensen hun hypotheek oversluiten of een extra hypotheek afsluiten.

Hypotheekmarkt
Hypotheekmarkt ( ANP)

Over heel 2019 stijgt de hypotheekmarkt daardoor naar een recordomzet van 128 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van adviesbureau IG&H. Wat opvalt is dat starters achterblijven. In tegenstelling tot doorstromers en over- en bijsluiters daalt bij deze groep het aantal verstrekte hypotheken. Tegelijkertijd groeit wel het bedrag dat ze moeten lenen, doordat huizen steeds duurder worden. Vooral voor starters is dat steeds ingewikkelder, zegt Joppe Smit, directeur bij IG&H.

Luister ook | Buitenlandse miljarden stromen Nederlandse hypotheekmarkt op

Oversluiten en bijsluiten

Starters zijn nauwelijks in staat om in te stappen op de woningmarkt, waardoor de doorstroming aan twee kanten stokt, zegt Smit. 'Ook ouderen schuiven steeds minder door en kiest steeds vaker voor over- en bijsluiten. Ook zij hebben moeite om een nieuwe woning te vinden, omdat de financierbaarheid voor ouderen ook vrij slecht is. Dan wordt het een optie om een hypotheek over te sluiten of nog iets te investeren in een bestaande woning.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen