Economie6 mrt '20 07:24Aangepast op 6 mrt '20 07:48

Rotterdamse haven vangt eerste klappen coronavirus op

Auteur: BNR Webredactie

De Rotterdamse haven merkt de eerste grote effecten van het coronavirus. Er komt nu al zo'n kwart minder schepen binnen dan dat er vertrekt, terwijl dat normaal gesproken hetzelfde is. En dit is nog maar het begin van de flinke dip die de haven gaat merken, want de Chinese fabrieken zijn nog lang niet helemaal opgestart.

'De belangrijkste indicator is dat er minder schepen komen, en dat die schepen minder vol zitten. Ook een probleem is de containers die zich opstapelen, die niet gebruikt kunnen worden, het hele havenproces is danig verstoord', zegt haveneconoom Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit.

Naar verwachting ontstaat een inhaalvraag wanneer China weer opstart. Er zijn ook veel producten met een seizoensinvloed, dit is volgens Kuipers bijvoorbeeld het moment dat veel Chinese kledingfabrieken hun zomermode naar Nederland sturen. Volgens hem zal het nog even duren voor de winkels er ook echt last van ondervinden.

Of en wanneer de consument last krijgt van die verstoorde ketens verschilt volgens Kuipers per product: 'Met kleding is er maar voor twee á drie weken voorraad, dus als dat stokt, gaan we dat merken'.

Luister ook | Rotterdamse haven verwacht nog problemen met coronavirus


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen