Economie9 mrt '20 08:25Aangepast op 9 mrt '20 20:27

AEX keldert 6,4 procent, Shell 13,5 procent lager

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse AEX-index is maandag bij de opening op het Damrak met 6,4 procent gekelderd. De AEX komt daarmee voor het eerst sinds januari 2019 onder de 500 punten. Ook andere Europese beurzen bloeden. De vrees voor een economische recessie door de negatieve impact van het nieuwe coronavirus en een prijzenoorlog in de oliesector zorgen voor grote onrust op de financiële markten.

De prijs van olie heeft een historische val gemaakt. Een vat olie is 30 procent goedkoper geworden nadat Saoedi-Arabië de prijs had verlaagd. Het oliekartel OPEC en Rusland konden het niet eens worden over het beperken van de olieproductie, daarop besloot Saoedi-Arabië flink meer te gaan produceren en de prijzen te verlagen. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 30 procent minder op 28,85 dollar en Brent werd 27,5 procent goedkoper op 32,86 dollar. Het aandeel Shell levert 20,2 procent in.

Recessie ligt om de hoek

Volgens hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen krijgen met name de pensioenfondsen het voor de kiezen: enerzijds dalen hun aandelenportefeuilles in waarde, anderzijds krijgen ze te maken met lage rentes. De dalende olieprijs zat er volgens de hoogleraar aan te komen, maar de aandelenmarkten reageren volgens hem vooral op het nieuws dat het niet gaat meevallen met het coronavirus. 'Corona is het belangrijkste nieuws, een stijging van bijna vijftig procent in het aantal overlijdensgevallen in de derde economie van West-Europa. Dat zie je in de aandelenmarkten'.

Of toch korte klap

We staan er redelijk gezond voor, zegt beursanalist Jos Versteeg van InsingerGillissen. 'We zagen juist de cijfers in de VS en Europa redelijk goed', zegt Versteegh, 'Als veel regio's worden afgesloten, dan staan we mogelijk voor een tijdelijke korte klap, net als de OESO voorspelt - een tijdelijke korte klap. We gaan er vanuit dat het over een paar maanden weer beter gaat'.

Stimulering heeft geen zin

In reactie op het nieuws dat Angela Merkel de Duitse economie met meer dan 12 miljard euro wil stimuleren zegt Van Wijnbergen dat dit in principe niet iets is voor monetair beleid: 'Het economische effect treft de aanbodzijde, dan kun je stimuleren wat je wil, maar als er geen aanbod is, heeft dat geen effect.' De Rabobank voorspelde een krimp, komt Nederland in een recessie? 'Die zat er al een hele tijd aan te komen. Die economie was al een tijd aan het wankelen, lukt het nou wel of niet? Nu wordt het niet, denk ik. Dit zal wel een tijdje gaan duren, dit is niet over een kwartaal voorbij', zegt Van Wijnbergen.

Beursplein 5
Beursplein 5 (ANP Robin van Lonkhuijsen )

Raadselachtig Rusland

Energiedeskundige Aad Correljé van de Technische Universiteit Delft vindt het raadselachtig wat Rusland doet. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat Rusland afgelopen vijftien á twintig jaar een belangrijke rol speelt in de OPEC zonder daar lid van te zijn, maar zijn macht en rol wil bevestigen ten opzichte van Saoedi-Arabië.

OPEC stabiliserende factor

'Het effect is instabiliteit, de OPEC is de enige organisatie die de afgelopen jaren in staat was om de olieprijs stabiel te houden. Valt die stabiliteit weg, dan krijgen we een grillige olieprijs die op de minste geringste ontwikkeling reageert. Met de verlaging van de prijs en - mogelijk - een hogere productie treft Saoedi-Arabië de Russen hard', zegt Correljé.

Zondag gingen de beurzen in het Midden-Oosten al flink onderuit door de mislukte onderhandelingen, de aandelenbeurzen in de Aziatische regio gingen maandag hard onderuit. Beleggers verkochten massaal hun aandelen en zochten hun heil in obligaties. Directeur Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer noemt vooral de snelheid waarmee de prijzen dalen zorgwekkend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen