Economie10 mrt '20 07:46Aangepast op 10 mrt '20 09:19

'Bedrijfsleven heeft nog geen behoefte aan noodfonds'

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemers en werkgevers hebben nog geen behoefte aan een noodfonds om de economische effecten van het coronavirus te dempen. Dat zeggen VNO-NCW Nederland, MKB-Nederland en werkgeversvereniging AWVN tegen BNR.

Wel bezorgd, geen paniek

Volgens voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland is de bezorgdheid bij ondernemers wel toegenomen, maar is er van paniek geen sprake. Het duurt maanden voor zo'n fonds is opgetuigd, en er komen heel veel regels bij. Daar zitten ondernemers nu niet op te wachten, denkt Biesheuvel. Hij roept banken en financiers op om coulant te zijn en soepel met de regels om te gaan. 'Het Nederlandse bedrijfsleven staat er beter voor dan ooit, Klaas Knot gaf de economie nog een negen.'

Dubbeleffect Bouw

Toch is het volgens Biesheuvel belangrijk om een oogje in het zeil te houden bij met name kleine ondernemers. Hij ziet een dubbeleffect in de bouw: eerst PFAS en stikstof, nu corona: 'In die sector is het opletten geblazen. Maar we staan er goed voor, die bouw heeft ontzettend veel werk de komende jaren, we moeten rustig en nuchter blijven, de liquiditeit in de gaten houden en als dat nodig is gebruik maken van arbeidstijdverkorting.' Volgens Biesheuvel hebben tot nu toe zo'n duizend bedrijven een aanvraag ingediend voor arbeidstijdverkorting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen