Economie11 mrt '20 13:49Aangepast op 12 mrt '20 06:51

VNO-NCW: Reële kans op no-deal Brexit

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse bedrijven hebben er maar weinig vertrouwen in dat er een handelsdeal komt met de Britten. Sinds 31 januari is de Brexit officieel, sindsdien zitten we in een transitiefase. Uit de Brexit-Barometer van KPMG in samenwerking met VNO-NCW en de Britse Kamer van Koophandel blijkt dat 73 procent van de ondernemingen verwacht dat er dit jaar géén handelsovereenkomst komt. 'Die onzekerheid snappen we wel', zegt Gineke Talsma, secretaris van VNO-NCW.

No deal is reëel scenario

Talsma zegt dat we weliswaar tijd hebben om ons voor te bereiden op een Brexit, maar dat we ook rekening moeten houden met een no deal: 'Die kans zit er echt ook in'. Uit de Brexit-Barometer blijkt dat zo'n 25 procent van de ondernemers ontevreden is over de voorlichting die de overheid geeft. Talsma daarover: 'De onzekerheid over de onderhandelingen, waar je als overheid ook weinig grip op hebt, daar kunnen we op dit moment niet zo veel aan veranderen. Die onzekerheid bij bedrijven vertaalt zich misschien dan toch ook in ontevredenheid'.

Dossier | Brexit

Oneerlijke concurrentie leidt tot tegenmaatregelen

Talsma noemt het handelsverdrag een moeilijke zaak, maar zegt dat wanneer de Britse overheid besluit daar bedrijven te gaan steunen, dat een grote concurrentie voor onze bedrijven betekent. 'En dan is het logisch dat wij als Europese Unie en als bedrijven ons afvragen: wat gaan we daar tegenover stellen? Er gaan wel degelijk dingen veranderen, je hoeft het Verenigd Koninkrijk niet af te schrijven. Maar zij kiezen ervoor eruit te gaan, wij moeten afwachten wat zij gaan doen, en als dat dingen zijn die nadelig zijn voor onze bedrijven, dan gaan wij over tegenmaatregelen nadenken'.

Image
( ANP Niels Wenstedt)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen