Economie12 mrt '20 07:50Aangepast op 12 mrt '20 14:17

KLM-baas Pieter Elbers: We zijn in een nieuwe fase beland

Auteur: BNR Webredactie

KLM voert momenteel spoedoverleg met de Nederlandse overheid en Schiphol over 'passende maatregelen' na de door de Verenigde Staten opgelegde reisrestricties voor Europeanen. Dat zei KLM-baas Pieter Elbers op BNR Nieuwsradio.

'We zijn in een nieuwe fase beland', zegt de CEO van KLM tegen BNR. Pieter Elbers reageert op de koersval van KLM. Bij de opening van de AEX noteerde het aandeel KLM 17 procent lager. De aandelenmarkt reageerde sterk op het nieuws dat president Trump Europeanen een inreisverbod in de VS oplegt.

VOLG HIER ONZE LIVE BLOG OVER HET CORONAVIRUS

Nieuwe fase

Sprak de KLM-baas vorige week op BNR nog van een linkse directe, nu is het bedrijf in een nieuwe fase beland. 'De omvang van dit besluit is enorm, we kijken nu wat de precieze consequenties zijn voor onze vluchten en reizigers.' 'Als ik iets gezien heb tijdens deze crisis is het dat drie dagen vooruit kijken al lastig is, laat staan dertig. We zullen ons netwerk naar de VS moeten aanpassen. Er zijn nog onzekerheden wat het precies betekent voor de reizigers, misschien komen er speciale gebieden op Schiphol, we werken samen met de overheid en Schiphol om deze situatie het hoofd te bieden.'

Economische activiteit behouden

'Uiteindelijk willen we zorgen dat we zoveel mogelijk economische activiteit behouden. We proberen met dertigduizend werknemers zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. We gaan natuurlijk in gesprek met elkaar hoe we de situatie het best het hoofd kunnen bieden. We zullen met de overheid kijken wat passende maatregelen zijn.'

Dossier | Coronavirus

Elbers wijst op de enorme impact van Schiphol als 'integraal onderdeel van de economie', met indirect 300.000 banen en een omzet van 35 miljard euro. 'Dat overstijgt het aandeelhouderschap. En juist daarom gaan we kijken hoe we deze moeilijke situatie doorkomen. We hebben onze reisvoorwaarden versoepeld, zodat reizigers flexibiliteit hebben om de reis aan te passen of te cancelen'.

Zware klap

KLM wordt zeer zwaar getroffen door de Amerikaanse maatregelen om het vliegverkeer vanuit Europa naar de VS vanaf morgen een maand op te schorten. KLM en zijn partners Delta en Virgin hebben 100 wekelijkse vluchten op de VS. De Amsterdamse AEX-index kelderde donderdag bij de opening met 5,2 procent tot 459,05 punten. Ook de andere Europese beurzen gingen hard onderuit na de zware koersverliezen in Azië en op Wall Street. Het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen zette de al zwaar getroffen luchtvaartsector verder onder druk en joeg beleggers schrik aan. Op het Damrak kelderde luchtvaartcombinatie Air France-KLM 17 procent. 'KLM dreigt onthoofd te worden', zegt luchtvaartexpert Yteke de Jong van de Telegraaf.

Pieter Elbers
Pieter Elbers (ANP Koen vanWeel)

Lees ook | Pieter Elbers: Corona is linkse directe voor KLM

Volgens de Jong wordt twintig procent van KLM's capaciteit ingezet op Noord-Amerika. 'Het zure is dat het Verenigd Koninkrijk wél mag blijven vliegen, de belangrijkste concurrent naast de deur'. De Jong voorspelt ingrijpende maatregelen: 'In een gewone bedrijfsvoering is dit niet op te vangen, dit gaat om honderden miljoenen omzet, misschien wel miljarden. Het is een maand, en je weet niet wat er daarna gebeurt, en China ligt ook op de rug. De komende 24 uur zal KLM waarschijnlijk zoveel mogelijk crews en toestellen terughalen, daarna zal er een crisisplan moeten komen'.

Lees ook | Live blog Coronavirus

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het opmerkelijk dat juist Trump tot deze maatregel besluit, een man die een week geleden de pandemie nog afdeed als een griepje. 'Het wekt weinig vertrouwen dat de Amerikaanse president zo onvoorspelbaar is'. Paternotte zegt zich te kunnen voorstellen dat ook KLM zijn toevlucht neemt tot werktijdverkorting. Paternotte pleit voor een Europabrede samenwerking op economisch gebied en op dat van de luchtvaart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen