Economie16 mrt '20 19:50

Van Engelshoven: Zzp'ers niet door het ijs laten zakken

Auteur: BNR Webredactie

De cultuursector wordt keihard getroffen door de coronacrisis, omdat door het virus amper nog activiteiten doorgang kunnen vinden. En daarom zat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid Van Engelshoven vandaag aan tafel met de vertegenwoordigers van die sector. Ze spraken over maatregelen om organisaties en werknemers te ondersteunen.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ANP Sem van der Wal)

Subsidiekraan blijft open

Een toezegging kan de minister alvast doen: de cultuursubsidies blijven gewoon doorlopen, ook wanneer activiteiten niet doorgaan, zodat mensen betaald kunnen worden. Verder zegt Van Engelshoven te werken aan generieke maatregelen en wijst de minister erop dat zestig procent van de werknemers in de sector zzp'er is. 'Daar moet je wat voor doen, de vraag is waar je die regelingen moet verbijzonderen. We richten ons niet alleen op gesubsidieerde sectoren, maar ook op de commerciële sector en tussenvormen'. Van Engelshoven wil maatwerk per sector.

Oneens met collega Wiebes

Van Engelshoven is het niet eens met haar collega van Economische Zaken Wiebes die zei dat zzp'ers 'bewust een risico hebben genomen': 'Dat vind ik niet, zeker in culturele sector ligt dat anders. Veel zzp'ers hier hebben geen keus en kunnen niet in dienst bij een culturele stichting. Daar moeten we echt oog voor hebben, en voorkomen dat die mensen door het ijs zakken'.

Verliespost van 60 tot 100 miljoen. Per week

Van Engelshoven zegt niet alles honderd procent te kunnen compenseren, maar neemt wel de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat 'mensen door het ijs zakken'. Ze zegt nog geen concreet bedrag te hebben gehoord van haar collega van Financiën, maar weet dat ook hij oog heeft voor de sector. Uit een inventarisatie van de minister blijkt dat het omzetverlies in de sector wekelijks 60 tot 100 miljoen euro bedraagt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen