Economie16 mrt '20 13:22

De zwaan krijgt harde klappen

Auteur: BNR Webredactie

De komende twee maanden gaan er nauwelijks nog vliegtuigen de lucht in van Air France-KLM. De luchtvaartmaatschappij verwacht de komende periode zo’n zeventig tot negentig procent minder reizigers te vervoeren vanwege het coronavirus. En daarom houdt het bedrijf praktisch de hele vloot aan de grond. Dat maakte Air France-KLM eerder vandaag bekend.

Incheckbalie bij Schiphol
Incheckbalie bij Schiphol ( ANP Robin Utrecht)

Rake klappen op Damrak

Op het Damrak kreeg Air France-KLM op de AEX-index harde klappen na aanvullende maatregelen vanwege de virusuitbraak. Air France-KLM kelderde ruim 12 procent bij de middelgrote bedrijven. De luchtvaartcombinatie rekent in de komende maanden op een capaciteit die 70 tot 90 procent lager ligt dan normaal en houdt al zijn Boeing 747's en de superjumbo's van Airbus, de A380, aan de grond. Het bedrijf heeft een aantal aanvullende maatregelen genomen die dit jaar tot 200 miljoen euro aan besparingen moeten opleveren.

Staatssteun onontbeerlijk

'Dit kost omzet, dit loopt in de miljarden', zegt luchtvaartdeskundige Yteke de Jong van De Telegraaf die denkt dat Air France-KLM hier zonder staatssteun niet meer bovenop komt. 'Cruciaal zal zijn dat het bedrijf nu niet failliet gaat. Als het langer gaat duren, dan zal de staat mogelijk een overbruggingskrediet moeten verstrekken, daar heeft Hoekstra gisteren ook al op gehint', zegt De Jong.

Hoekstra zit er als aandeelhouder diep in

Gevraagd of Hoekstra met aandelen KLM een kat in de zak heeft gekocht zegt De Jong dat de minister 'aandeelhouder is van een bedrijf dat zich in een enorme financiële crisis bevindt, ik sluit niet uit dat de Nederlandse staat als aandeelhouder wordt aangesproken, dat gevraagd wordt of het achtergestelde obligatieleningen wil verstrekken'. Volgens De Jong is Hoekstra er op het hoogtepunt ingestapt en zal hij alles doen om KLM te redden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen