Economie16 mrt '20 17:16Aangepast op 16 mrt '20 20:05

'ECB, volg het voorbeeld van de Fed níet'

Auteur: BNR Webredactie

De Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale bank, nam vannacht vérgaande maatregelen om de economie te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus. De rente ging nóg verder omlaag, en de Fed gaat voor 700 miljard dollar aan schulden opkopen. Toch kleuren de beurzen vandaag weer donkerrood.

Fed-president Jerome Powell geeft een persconferentie over het onverwachte rentebesluit
Fed-president Jerome Powell geeft een persconferentie over het onverwachte rentebesluit (AFP Eric Baradat)

'Voorbeeld Fed níet volgen'

Volgens hoogleraar Economie Lex Hoogduin van de Rijksuniversiteit Groningen en voormalig directeur van de Nederlandchse Bank moet de Europese Centrale Bank het voorbeeld van de Fed niet volgen: 'Een renteverlaging is eerder een hinderpaal, het maakt het voor banken nóg lastiger om kredieten te verlenen, en dat is nu precies wat nodig is.'

Volg hier | Liveblog coronavirus

Laat landen rood kunnen staan

De ECB komt binnenkort met een pakket aan maatregelen, volgens Hoogduin moet daar één maatregel aan toegevoegd worden: 'Geef landen de mogelijkheid om bij de eigen centrale bank rood te staan voor uitgaven die ze moeten doen om dit virus te bestrijden. Het belangrijkste is ervoor zorgen dat mensen en bedrijven genoeg geld op de rekening hebben om uitgaven te doen. Het gaat niet om het stimuleren van de economie, maar om te voorkomen dat mensen kopje onder gaan'.

Dossier | Coronavirus


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen