Economie17 mrt '20 12:23

Nederlandse sierteelt in zwaar weer

Auteur: BNR Webredactie

Veel bloemenbedrijven staan op het punt om failliet te gaan. Door het coronavirus worden er veel minder bloemen gekocht en geëxporteerd, die moeten dus worden vernietigd of weggegeven. 'Het vraagvolume is met 75 procent teruggelopen', zegt algemeen directeur Steven van Schilfaarde van RoyalFlora Holland.

Vraag dramatisch teruggelopen

Van Schilfaarde noemt de situatie onveranderd sinds Donald Trump het vliegverkeer vanuit Europa stil legde. 'En dat middenin een piekseizoen, vrijdag hebben we twintig procent van alle planten en bloemen moeten vernietigen, afgelopen maandag vijftig procent. We hebben nu afgesproken dat er maar dertig procent wordt aangeleverd, het vraagvolume is met 75 procent afgenomen.'

85 procent van de productie is export

Van Schilaarde schetst een somber beeld van de sector: 'Er werken 150.000 mensen: kwekers, medewerkers van RoyalFlora, exporteurs, transporteurs. 85 procent van onze planten en bloemen gaat naar het buitenland. Dat is geheel stilgevallen: de productie is gereed, de kosten lopen door en zonder steun van de overheid gaan we deze situatie niet doorkomen'.

Vertrouwen in overheid: 2 miljard nodig

Wel zegt Van Schilfaarde erop te vertrouwen dat de overheid ook de bloemensector ondersteunt, hij schat twee miljard euro nodig te hebben: 'We zijn een belangrijke sector voor Nederland, die moet in stand blijven.' Van Schilfaarde denkt dat deze situatie enkele maanden duurt en wijst erop dat de branche niet weer in één klap op het oude niveau zal zijn.

Gerelateerde artikelen