Wennen en soms wat problemen: Nederland werkt thuis
Rondrennende kinderen, een server of een telefoonlijn die uitvalt.:huiswerken kent wat hobbels, maar het brede gevoel is dat thuiswerken met zijn allen prima verloopt. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder zeven grote bedrijven en instellingen. IT-vakblad AG Connect schat in dat bij één op de zeven bedrijven het thuiswerken voor problemen zorgt.
De eerste echte thuiswerkwerkdag vanwege het coronavirus, afgelopen maandag, had TNO wat inlogproblemen en raakte de capaciteit van de servers even overbelast, zegt woordvoerder Maarten Lörtzer. Maar langdurige computerproblemen als vastlopende systemen kende de onderzoeksinstelling niet. En dat geldt ook voor bedrijven en instellingen als ABN Amro, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Landbouw, Unilever, Rabobank en Universiteit Utrecht.
Problemen
Dat komt overeen met met onderzoek van IT-vakblad AG Connect. Hieruit komt naar voren dat 29 procent van de IT“ers stuit op thuiswerkproblemen in het eigen bedrijf. Het gaat dan met name om problemen met VPN, communicatie en een gebrek aan hardware voor werknemers.
Dossier | Coronavirus
De genoemde bedrijven en instellingen kennen al een cultuur van thuiswerken. Maar dat ging vaak om een dag of twee. Nu is het minstens drie weken en dan ook nog eens met kinderen die thuiszitten, omdat de scholen zijn gesloten. En dat is een verhaal, zegt Jarco de Swart, woordvoerder van ABN Amro, waar ongeveer de helft van de achttienduizend mensen thuiswerkt. 'Het is wennen om thuiswerken nu in de praktijk te brengen. Je hebt lesopdrachten voor je kinderen en dan moet je ook nog eens je concentratie vasthouden voor meetings tussendoor.'
Schipperen
Het is schipperen, zegt Fleur van Bruggen van Unilever. Ongeveer 2.200 mensen van het bedrijf werken thuis. 'De zorg van kinderen gaat bij ons voor. Dan moet het zakelijke telefoontje maar even wachten.' Dan kan het haast niet anders of de arbeidsproductiviteit gaat omlaag. Dat beaamt ook De Swart van ABN Amro. 'Laten we eerlijk zijn: die wordt minder door de lagere economische activiteit en de drukte thuis.'