Economie18 mrt '20 09:02

'Komt geld snel genoeg op tafel?'

Auteur: BNR Webredactie

Er wordt dus positief gereageerd op de maatregelen van het kabinet. Maar wat die hulp aan bedrijven en zelfstandigen betekent voor de ondernemers die het betreft, heeft Carl Koopmans van SEO Economisch onderzoek voor ons uitgezocht.

Dit pakket maatregelen biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Snelheid

Het is een heel breed pakket en komt neer op 10 tot 20 miljard euro per kwartaal. Dat komt ongeveer overeen met 5 tot 10 procent van wat we verdienen in Nederland per kwartaal. Dan kun je wel zeggen dat het een stevige ondersteuning is, zegt Koopmans. 'De vraag is of al dat geld snel genoeg op tafel komt', zegt Koopmans. De bedragen die gegeven worden zijn niet meteen om van achterover te vallen. Een bedrag van 4.000 euro per week voor bedrijven en aanvulling tot het bestaansminimum voor zzp'ers. 'Maar het geld dient vooral om te overleven.'

Dossier | Coronavirus

HAARLEM - Geld, ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK
HAARLEM - Geld, ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK ( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen