'Vertrouwen cruciaal voor effectief helikoptergeld'
De Amerikaanse regering wil meer dan één biljoen dollar uittrekken om de economie op de been te houden. Meer dan de helft van dit bedrag moet direct terechtkomen in de portemonnee van de burger. Onorthodoxe maatregelen, maar helpen ze ook? 'Als er geen vertrouwen is, weet je niet of burgers geld gaan uitgeven', zegt hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van Neyenrode Universiteit.
Lees ook | Liveblog Coronavirus
Helikoptergeld werkt alleen bij de gratie van vertrouwen
Volgens Koelewijn treffen overheden nu zo veel maatregelen dat je bijna gaat denken dat ze betwijfelen of er ook maar íets gaat werken. 'Je probeert zo veel mogelijk helikoptergeld in roulatie te brengen, maar je weet niet wat het gaat doen', zegt Koelewijn. Consumentenvertrouwen is cruciaal voor het slagen van deze strategie, maar dat is er nu juist niet: 'Er is nu echter zo veel angst onder de bevolking, men hamstert zelfs toiletpapier, daar valt weinig tegen te doen, die angst moet geleidelijk uitdoven'.
Geldpers aan als het moet
Als er, net als in China, minder nieuwe besmettingen komen, dan komt dat vertrouwen terug. Het sluiten van bedrijven, nauwelijks mensen die met het openbaar vervoer reizen, dat zijn verkeerde signalen richting economie'. De ECB koopt nu staatsobligaties op, zozeer dat de tienjaarsrente positief is geworden. Koelewijn noemt dat niet meer dan logisch: 'Als de overheid meer gaat lenen, en laat zien alle sluizen open te zetten, dan gaat rente omhoog. Als het nodig is om de geldpersen aan te zetten, dan moet dat maar'.
Dossier | Coronavirus