Economie20 mrt '20 14:01Aangepast op 20 mrt '20 14:17

Crisis geeft landbouwsector tik van 5 miljard

Auteur: BNR Webredactie

Courgettes en paprika’s worden op dit moment voor topprijzen verkocht. Dat komt onder meer door minder aanvoer uit het buitenland en hamsterende consumenten hier. Tegelijkertijd kunnen andere groenten juist niet meer geëxporteerd worden en worden hele partijen sierbloemen doorgedraaid. Volgens Marc Calon van LTO Nederland bedraagt de schade inmiddels 5 miljard euro.

Image
( ANP )

Arbeidstekorten in de landbouw

Volgens Calon leidt de crisis tot grote arbeidstekorten in de landbouwsector: 'Veel Oost-Europeanen vragen zich af of ze het land nog wel inkomen'. Een ander effect is dat de export veel schade leidt. Zo is Nederland één van 's werelds grootste frietexporteurs, maar valt de vraag daarnaar grotendeels stil doordat de horeca overal op slot gaat. En dat heeft weer effect op de vraag naar aardappelen waar de prijzen vervolgens van dalen.

Help Ons Oogsten

Sectoren binnen de landbouw worden ongelijk geraakt door de crisis. Er is bijvoorbeeld een arbeidsoverschot in de sierbloementeelt, maar een tekort in die sectoren die traditioneel afhankelijk zijn van Oost-Europese seizoensarbeiders. LTO Arbeidskracht heeft daarom een website geopend waar vraag en aanbod in de sector worden gematcht: helponsoogsten.nl

Nederland produceert veel voedsel

Overigens zal de Nederlandse consument niet te maken krijgen met lege schappen: 'Nederland is één van de grootste voedselexporteurs ter wereld. De pakhuizen liggen vol, er is zat, het is van goede kwaliteit. Hamsteren heeft dan ook geen enkele zin', zegt Calon. Hoogstens exotische vruchten als mango's en lychee's die hier niet geteeld worden, zullen schaars worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen