Economie23 mrt '20 13:21Aangepast op 23 mrt '20 15:03

Techniek Nederland voorziet weer tekorten in installatiebranche

Auteur: BNR Webredactie

Een week geleden kende de installatiebranche een personeelstekort van twintigduizend werknemers. Nu verwacht bijna twee derde van de installatiebedrijven snel werktijdverkorting te moeten aanvragen. Toch voorziet Techniek Nederland over een paar maanden weer personeelstekorten.

Een onderhoudsmonteur inspecteert een HR-ketel
Een onderhoudsmonteur inspecteert een HR-ketel (ANP JERRY LAMPEN)

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Dramatische situatie

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland noemt de situatie dramatisch en zegt te hopen dat het Rijk het pakket maatregelen zo snel mogelijk 'dicht bij de ondernemer brengt'. 62 procent van de installatiebedrijven zegt binnen nu en twee weken werktijdverkorting te moeten aanvragen, omzetten dalen en de vrees bestaat dat ook betalingen opdrogen. Terpstra waarschuwt daarvoor: 'Cashflow en liquiditeit, betalingen in de keten moeten op orde blijven. Als 3100 van de vijfduizend installatiebedrijven werktijdverkorting moeten aanvragen, is dat dramatisch'.

Kleine mkb-bedrijven de klos

Volgens Terpstra zijn het vooral de kleinere mkb-bedrijven die de klappen krijgen: 'Netbeheerders willen de kleine bedrijven niet achter de voordeur hebben. Volgens het RIVM moet dat echter kunnen'. Het werk kan doorgaan, zegt Terpstra die vorige week het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft toegezegd deze week nog met een protocol voor veilig werken te komen.

Over paar maanden weer personeelstekorten

Volgens Terpstra heeft de branche het nu weliswaar moeilijk, maar zal over een paar maanden het personeelstekort in de branche weer de kop opsteken: 'Onze maatschappelijke uitdagingen blijven hetzelfde: verduurzaming en de klimaatagenda. De installatiebranche is de ruggegraat van die transitie'. Desgevraagd zegt Terpstra niet te geloven dat die energietransitie een lagere prioriteit zal krijgen: 'De urgentie op dit thema is heel groot en dat wordt maatschappelijk ook zo beleefd. Ik verwacht dat we na de coronacrisis weer tekorten zullen hebben'.

Gerelateerde artikelen