Economie24 mrt '20 14:20

FloraHolland probeert keten intact te houden

Auteur: BNR Webredactie

's Werelds grootste bloemenveiling Royal FloraHolland was afgelopen jaren goed voor 90 procent van de Nederlandse export in snijbloemen en kamerplanten. Maar Nederland kan deze koppositie verliezen als deze export ter ziele gaat. 'We proberen waar mogelijk de keten intact te houden', zegt CEO Steven van Schilfgaarde van FloraHolland.

Bloemen worden vernietigd bij FloraHolland Naaldwijk in Honselersdijk
Bloemen worden vernietigd bij FloraHolland Naaldwijk in Honselersdijk (AFP Kenzo Tribouillard)

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Aanbod afstemmen op vraag

Volgens Van Schilfgaarde is de situatie in de sector niet verbeterd, gelukkig zijn wel de noodpakketten van de overheid bekend. 'Maar de productie gaat gewoon door, de afgelopen week zagen we een forse prijsdaling en we hebben kwekers gevraagd minder aan te voeren om vraag en aanbod beter met elkaar in overeenstemming te brengen', zegt de CEO. 'Dat heeft enigszins geleid tot een prijsherstel, helaas is een groot deel van de productie vernietigd'.

Dossier | Coronavirus

Praten met banken

Van Schilfgaarde ziet forse liquiditeitsproblemen bij kwekers, afgelopen week sprak de sector met ABN Amro, ING en Rabobank over de manier waarop aan de hand van noodkredieten de liquiditeitssteun geregeld kan worden. Ook ziet Van Schilfgaarde dat supermarkten bloemenhandelaren versneld betalen om ook daar de liquiditeitstekorten aan te zuiveren.

Waar mogelijk snijden in de kosten

FloraHolland probeert voor nu zo veel mogelijk in de kosten te snijden: 'Dat kan via de verpakking van bloemen, het transport, de realisatie van prijsvorming door het aanbod aan te passen, zo min mogelijk bloemen bij FloraHolland te vernietigen en zo veel mogelijk op de tuin zelf. Energiekosten blijf je maken: stop je daarmee, dan vernietig je de hele infrastructuur'.

Gerelateerde artikelen