Economie23 mrt '20 12:11Aangepast op 23 mrt '20 13:00

EU-ministers zoeken miljarden voor steunpakket

Auteur: BNR Webredactie

De 27 EU-ministers van Financiën vergaderen vandaag om te kijken hoe ze de economische klappen van de coronacrisis zo goed mogelijk kunnen opvangen. Ze zijn op zoek naar vele miljarden extra euro's en dat halen ze uit het ESM, het Europees Stabiliteitsmechanisme. Een goed plan, vindt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam.

Tijd voor ESM

Volgens Sweder van Wijnbergen is het ESM immers speciaal hiervoor ontworpen: 'Om in dit soort situaties heel snel een heleboel firepower bij elkaar te vegen'. Anders dan bijvoorbeeld Rabo-topman Wiebe Draijer vindt de hoogleraar het dus een goed plan om het ESM - ontstaan in de nasleep van de financiële crisis - nú uit de kast te halen. 'Deze crisis begint echt om zich heen te slaan. Goldman Sachs voorspelt voor de VS een min van 25 procent in het tweede kwartaal, dat zijn dertiger jaren-getallen. Het is een crisis op globaal niveau', zegt hij.

Video-overleg van EU-ministers
Video-overleg van EU-ministers (ANP Sem van der Wal)

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Tijd voor fiscale maatregelen

'Corona is geen nationale crisis', vervolgt Sweder van Wijnbergen, 'Dit vergt minimaal een Europese aanpak. Het ECB kan eigenlijk niks doen, de rente is nul, en je kunt niet de depositorente op nul brengen, dan breng je de banken in problemen. Het ESM is een veel beter instrument, het is nu tijd voor fiscale maatregelen'.

Dossier | Coronavirus

'Nederland doet het echt heel goed'

De hoogleraar is zeer te spreken over de Nederlandse prestaties: 'We kunnen het op eigen houtje, we plukken nu de vruchten van De Jager en Dijsselbloem die de sector hebben opgeschoond. Het Nederlandse interventiepakket is heel goed ontworpen en mikt op waar het fout gaat. We hebben een zorgprobleem, dat holt door naar de aanbodkant van de economie, het aanbod stokt dus daar wil je de cashflow lopende houden om faillissementen te voorkomen. Nederland doet het deze keer echt heel goed'.

Gerelateerde artikelen