Economie24 mrt '20 12:13Aangepast op 24 mrt '20 12:36

'Verhuurders horeca moeten huur kwijtschelden'

Auteur: BNR Webredactie

Verhuurders van horecapanden zouden geen huur moeten vragen aan ondernemers die het vanwege de coronacrisis ontzettend zwaar hebben. Dit zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland in BNR's Big Five. 'We zien nog te weinig beweging.'

Dossier | Coronavirus

Huur niet opschorten, maar kwijtschelden

Volgens Willemsen kampen horeca-ondernemers met twee acute problemen: personeel dat niet betaald kan worden en vaste kosten die blijven doorlopen zoals de huur van het vastgoed. 'Zeven tot tien procent van onze omzet gaat op aan huur. Voor personeel kloppen we aan bij de overheid, maar bij de pandeigenaren zien we nog te weinig beweging. Pandeigenaren, en zeker ook die grote partijen, zouden echt meer moeten kijken naar het kwijtschelden van gedeeltes van die huur in plaats van alleen maar opschorten', zegt Willemsen.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Brouwers zijn coulant, maar het is niet genoeg

Verhuurders moeten volgens Willemsen kijken naar wat hun verdienmodel is en welke ruimte ze hebben. 'De ene pandeigenaar heeft meer maandelijkse aflossing dan de andere, maar dan kijk ik naar brouwers met eigen panden en kan ik me voorstellen dat dat niet overweldigend verhypothekeerd is. Dat zijn partijen die direct zouden moeten zeggen: wij schorten die betalingen op en schelden ze kwijt. Huren drie maanden opschorten om ze daarna alsnog te laten betalen is lief, maar het helpt niet', zegt Willemsen, 'De grote partijen bewegen niet en kijken te veel naar ons. Het is echt te weinig'.

Gerelateerde artikelen