Economie25 mrt '20 06:43

'Omzetverlies export loopt in tientallen miljarden'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse exportsector verwacht een omzetverlies van tientallen miljarden euro's als gevolg van de coronacrisis. Dat is af te leiden uit een onderzoek dat ondernemersvereniging Evofenedex en kredietverzekeraar Atradius hebben uitgevoerd.

De schade kan mogelijk nog veel groter zijn: het onderzoek werd uitgevoerd nog voordat overal in Europa maatregelen werden genomen tegen corona. Evofenedex en Atradius maken jaarlijks de stand van zaken op over de export. 2019 was een goed jaar en voor 2020 werd hetzelfde voorspeld, tot de coronacrisis om de hoek kwam kijken. De Nederlandse exportsector voelde dat al snel, aangezien er veel aanvoerlijnen zijn vanuit China en andere Aziatische landen.

Luister ook | Evofenedex: Schiphol, zet in op cargo

Voor Evofenedex en Atradius was dat begin maart reden aanvullend onderzoek te doen. Tussen 2 en 13 maart is er een representatieve enquête gehouden onder leden, waaruit bleek dat er een omzetdaling van 10 procent wordt verwacht voor 2020. Door de nieuwe maatregelen en onzekerheid van de duur ervan verwacht Evofenedex dat de schade nog veel hoger zal zijn dan die 10 procent.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

De exportsector gaat uit van een heel zwaar tweede kwartaal, zegt Bart Jan Koopman, directeur van Evofenedex. 'Het is per sector afhankelijk of je daar nog iets van kunt goedmaken. Ik denk dat de leisure-sector en de bloemensector dat absoluut niet meer kunnen goedmaken, maar als het derde en vierde kwartaal weer een beetje back to normal is, kunnen andere sectoren in de b-to-b-kant en de industriekant misschien nog een stukje goedmaken.'

De bollenvelden van de Keukenhof in volle bloei.
De bollenvelden van de Keukenhof in volle bloei. (ANP / Remko de Waal)

Gerelateerde artikelen