Economie26 mrt '20 08:28Aangepast op 26 mrt '20 10:51

Economie krijgt dreun, krimp en stijgende werkloosheid door corona-crisis onvermijdelijk

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen. Een economische terugval en een oplopende werkloosheid zijn onvermijdelijk, zelfs met de ongekende steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd voor bedrijven.

Minister Wopke Hoekstra van Financien
Minister Wopke Hoekstra van Financien (ANP / Remko de Waal)

Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB), dat vier uiteenlopende scenario's heeft doorgerekend. Ook in het beste geval, waarin de beperkende maatregelen na drie maanden worden opgeheven, krimpt dit jaar de economie. De neergang kan dan beperkt blijven tot 1,2 procent, gevolgd door een groei van 3,8 procent in 2021. Duren de beperkingen een halfjaar of zelfs langer, dan zijn de gevolgen mogelijk veel ingrijpender.

Liveblog | Updates coronavirus

De berekeningen van het CPB laten in dat geval een economische neergang zien die de crisis van 2008 en 2009 overtreft, met dit jaar krimpcijfers van 5 tot boven de 7 procent. Het is dan maar de vraag of al in 2021 herstel optreedt. Het CPB publiceerde begin deze maand nog een nieuwe raming waarin de economie dit jaar en in 2021 zou blijven groeien. Maar daarin was nog geen rekening gehouden met de impact van het coronavirus.

Pieter Hasekamp, de kersverse directeur van het CPB, geeft aan dat de schade zeker in de eerste twee kwartalen van dit jaar fors zal zijn. 'Maar er kan weer snel herstel optreden, we verwachten in het derde kwartaal. We hebben vier scenario's in kaart gebracht. Het goede nieuws is dat de overheid veel doet en dat kan volhouden.' Toch kan het vooral voor flexwerkers nog lastig worden om de economische klap op te vangen, naarmate het langer gaat duren.

Inhaaleffecten

Niet in alle sectoren is een inhaalslag mogelijk, waarschuwt Hasekamp. Hij wijst op bijvoorbeeld de Keukenhof en andere evenementen, die hun gederfde inkomsten niet meer terug zullen zien. 'Of je helemaal terug komt bij af is maar de vraag. De auto die je nu eventjes niet koopt kun je later alsnog kopen, maar de benzine die je niet verstookt komt ook niet meer terug. De inhaaleffecten kunnen nog best fors zijn, maar helemaal goedmaken gaan we deze verloren productie niet meer.'

Lees ook | Kamer steunt noodmaatregelen Hoekstra

Nederland heeft een gezonde economie en overheidsfinanciën die er goed voor staan. Maar het is volgens Hasekamp de vraag of dat voor andere landen ook geldt. 'We zijn er in de latere scenario's wel van uitgegaan dat de financiële markten en de wereldhandel nog zwaarder worden geraakt. In de laatste twee scenario's gaan we ervan uit dat er financiële instellingen gered zullen moeten worden. De banken staan er wel beter voor dan de vorige keer.'

Persbericht: 26 maart 9 uur scenario’s economische effecten coronacrisis

Het CPB heeft ook doorgerekend wat de gevolgen van die steunmaatregelen zijn voor de staatsschuld. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met het kabinet over de corona-crisis en de gevolgen daarvan voor de economie en de overheidsfinanciën.

Gerelateerde artikelen