Economie27 mrt '20 18:48Aangepast op 27 mrt '20 20:32

Zzp'ers kunnen nu beroep doen op noodpakket

Auteur: BNR Webredactie

Zzp'ers en kleinere ondernemers kunnen vanaf nu aanspraak maken op een corona-noodpakket. Bedrijven die direct worden geraakt – zoals de horeca en de evenementenbranche - kunnen een gift krijgen van 4.000 euro, bij een omzetverlies van hetzelfde bedrag.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ANP / Phil Nijhuis)

Ook kunnen zzp'ers een bijstanduitkering van 1.050 euro per maand aanvragen bij hun gemeente. Staatssecretaris van Ark van Sociale Zaken. 'We hebben een nieuwe regeling gemaakt die gebaseerd is op de bbz en toegespitst is op de corona-crisis. Hij kent een aantal elementen uit de bbz en stoelt op de participatiewet, maar de voorwaarden die we hebben verlicht, zoals de partner- en de vermogenstoets, maakt het tot een hele andere regeling.

Luister ook | Zelfstandige ondernemers in verwarring over compensatieregeling

Nodig hebben

Van Ark wil voorkomen dat de goeden onder de kwaden lijden en hoopt namens het kabinet dat ondernemers niet massaal nu geld gaan aanvragen en er een run op de loketten ontstaat. Ook vraagt ze of zzp'ers zich alleen willen melden als ze het geld echt nodig hebben. De regelingen gelden nog tot 26 juni.

Dossier | Coronavirus

FNV

Vakbond FNV is blij dat het kabinet snel met een steunmaatregel is gekomen voor zzp'ers die door de corona-crisis in financiële problemen zijn gekomen. De bond prijst niet alleen de snelheid waarmee de overheid opereert, maar ook de vereenvoudigde aanvraagprocedure. Ook is FNV te spreken over het feit dat startende zzp’ers gebruik kunnen maken van de regeling.

ONL

Ondernemersorganisatie ONL vindt de maatregelen 'ontzettend goed en enorm belangrijk. Voorzitter Hans Biesheuvel is vooral blij met de snelle uitvoering. 'Daardoor hebben noodlijdende bedrijven binnen één week 4.000 euro op hun rekening. Dit is ontzettend goed en ook enorm belangrijk. Zo kunnen Nederlandse bedrijven hopelijk overeind blijven in deze crisis. ONL pleitte sinds de start van de coronacrisis en zijn economische gevolgen voor directe ondersteuning van de liquiditeit van bedrijven. Het is goed dat deze er nu is gekomen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen