Economie30 mrt '20 13:02

VEB: ondernemingen moeten nadenken over dividendbetalingen

Auteur: BNR Webredactie

De drie grootste banken van Nederland schorten voorlopig het uitkeren van dividend op. In navolging van Rabobank hebben nu ook ABN Amro en ING besloten om tot oktober geen winst uit te keren. 'Bestuur en raden van commissarissen moeten nadenken wat ze met hun dividendbetalingen gaan doen', zegt directeur Paul Koster van beleggersvereniging VEB.

(ANP Koen van Weel)

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Toekomst banken is uitdagend

Volgens Koster is de toekomst van de banken uitdagend, maar hebben ze gelukkig een steviger balans, mede door alle maatregelen van de toezichthouders. 'Banken staan voor een belangrijke rol, dan heb je al het geld nodig waar je over kunt beschikken', zegt hij.

Bestuur moet nadenken over dividend

Overigens benadrukt hij dat het gaat om uitstel van dividenduitkering en niet van afstel. Gevraagd of bedrijven ook de dividenduitkering moet opschorten zegt Koster dat het de plicht van het bestuur en de raad van commissarissen is 'om na te denken wat je met dividendbetalingen moet doen. Het gaat om de vraag: wel of niet opschorten, dat is een andere vraag dan of je het dividend met vijf cent verhoogt'.

Let op: geld lenen wordt duurder

Koster noemt het een lastige vraag, maar zegt daarbij dat bedrijven niet moeten schromen om te kijken wat dit voor de eigen financieringsbehoefte betekent. Wel zegt Koster dat één belangrijk aspect meegenomen moet worden: 'De obligatiemarkt laat zien dat de rente op obligaties voor ondernemingen snel oploopt. Het wordt dus duurder om geld te lenen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen