Economie31 mrt '20 16:20

'Lelystad Airport blijft overloopluchthaven'

Auteur: BNR Webredactie

De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de corona-crisis is het niet nodig dat de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet gaan overnemen, nog dit jaar opengaat. Lelystad blijft een overloopluchthaven, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Lelystad blijft overloopluchthaven

'Dit jaar gaat Lelystad niet open, de luchthaven is immers bedoeld om de overloop van Schiphol op te vangen', zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. Ook de stikstof heeft impact op de luchtvaart: de berekeningen bleken niet te kloppen, 'de onderbouwing van Lelystad klopt niet', zegt Paternotte. 'Het heel belangrijk dat KLM het gaat overleven, die situatie is bloedserieus, daarna kun je kijken hoe je dat weer gaat opbouwen. Op dit moment redeneert de minister dat voor Lelystad er geen verkeer is' zegt Paternotte die erop hamert dat Lelystad een overloopluchthaven is: 'Schiphol moet zich wel hersteld hebben, anders moet je het uitstellen'.

Op de vraag of Lelystad überhaupt nog wel de poorten opent wil Paternotte niet ingaan: 'Regeren is vooruitzien, niet speculeren'.

De directeur van Lelystad Airport, Hanne Buis, wil dat er zo snel mogelijk een politiek besluit komt over de opening van de luchthaven in Flevoland. 'Daarmee wordt perspectief aan de luchtvaart en aan de regio gegeven. Lelystad Airport is begonnen met de aanvraag van de benodigde vergunning.' Ze zegt dit nadat bekend is geworden dat de opening van Lelystad Airport vanwege de corona-crisis is uitgesteld tot november volgend jaar.

Excuus

Van Nieuwenhuizen schrijft dat de opening van een overgangsvliegtuig niet echt aan de orde is, zolang de Aalsmeerbaan dient als parkeerplaats voor vliegtuigen. En we moeten nog maar zien of die behoefte aan een apart vliegveld voor budget-luchtvaartmaatschappijen er wél is in het post-corona-tijdperk, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Het kan ook zomaar zijn dat de corona-crisis wordt aangegrepen als excuus voor dit besluit.'

Want tegelijkertijd blijkt uit een milieueffectrapportage dat er niet wordt voldaan aan de stikstofnormen, zegt Boven. 'Dat is het grote nieuws, dat die stikstofberekeningen opnieuw moeten gebeuren. Zo komen eigenlijk twee dingen samen: het vliegveld kán niet open vanwege de stikstofnormen en het hóeft niet open door de corona-crisis. We zullen zien of Van Nieuwenhuizen óf haar opvolger eind volgend jaar inderdaad alsnog het lint van Lelystad Airport kan doorknippen.'

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Buis wijst op de grote inspanningen om de luchthaven zo spoedig mogelijk klaar te krijgen. 'Dat is gelukt, mede dankzij de goede samenwerking met alle partners én de regio. De coronacrisis en de grote economische onzekerheid zijn natuurlijk voor veel mensen de grootste zorg. Het is van het grootste belang dat de politieke besluitvorming in de Tweede Kamer nu zo snel mogelijk wordt afgerond.' Eind vorig jaar werd bekend dat Lelystad Airport nog een natuurvergunning nodig heeft.

Luister ook | Overnachting Van Nieuwenhuizen onder aanvliegroute mislukt

Lelystad Airport.
Lelystad Airport. (ANP Jeroen Jumelet)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen