Economie31 mrt '20 12:50Aangepast op 31 mrt '20 14:41

'Uitstel ava's kan bestuurbaarheid ondernemingen aantasten'

Auteur: BNR Webredactie

Van de tachtig verplichte jaarlijkse aandeelhoudersvergadering die komende tijd op de agenda staan, zijn er inmiddels al vijftien afgezegd. En dat worden er vermoedelijk nog veel meer. Dat zou een probleem kunnen worden voor de bestuurbaarheid van die beursgenoteerde ondernemingen.

Algemene ledenvergadering
Algemene ledenvergadering ( ANP / Olaf Kraak )

David Tomic, econoom bij de Vereniging van Effectenbezitters, verwacht nog meer bedrijven die kiezen voor uitstel. 'April en mei zijn normaal gesproken het hoogseizoen van aandeelhoudersvergaderingen, maar dat zal dit jaar iets anders lopen. We houden er rekening mee dat nog meer beursondernemingen zullen kiezen voor uitstel.' De Nederlandse wet staat overigens nog niet toe om een aandeelhoudersvergadering via Skype te doen, zegt Tomic - alleen digitaal stemmen is mogelijk.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Noodwet

Wat überhaupt noodzakelijk is, is noodwetgeving om uitstel van de aandeelhoudersvergadering mogelijk te maken. 'Tot nu toe is het zo dat een ava voor eind juni moet worden gehouden. Uitstel zou wat meer lucht geven. Zo'n aandeelhoudersvergadering is ieder jaar wel weer een belangrijk moment: er staan belangrijke beslissingen op de rol over jaarrekening en dividend. Dit jaar zou ook een bijzonder jaar worden omdat bijna ieder beursfonds een nieuw beloningsbeleid door de ava moet loodsen.'

Luister ook | VEB: ondernemingen moeten nadenken over dividendbetalingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen