Economie2 apr '20 06:25Aangepast op 2 apr '20 08:31

Vraag naar nieuw personeel ingestort

Auteur: BNR Webredactie

Door de corona-crisis staan ondernemers ineens een stuk minder te springen om nieuw personeel. Het aantal vacatures is in korte tijd flink opgedroogd. Dat blijkt uit navraag door BNR.

(ANP Jeroen Jumelet)

'Vooral de luchtvaart wordt hard geraakt, daar daalde het aantal vacatures met meer dan de helft', zegt Sander Poos, Managing Director bij Indeed Benelux. 'Ook bij restaurants en in de toeristensector zie je grote dalingen.' De vacaturesite ziet gemiddeld een daling van 17 procent in vergelijking met vorig jaar.

Luister ook | Houd vacatures eerlijk

'Zo'n daling zien we normaal gesproken alleen tussen kerst en oud en nieuw', zegt Bauke Visser van vacatureverzamelaar Textkernel. 'Normaal worden er wekelijks 70.000 vacatures geplaatst. Nu ligt dat aantal zo'n 15 procent lager.'

Ook Monsterboard en uitzender YoungCapital zien een daling. Bij die laatste daalde het aantal vacatures zelfs met meer dan de helft. Wel wordt in een aantal gevallen in één keer meerdere mensen gezocht.

Dossier | Coronavirus

Daling zet door

'Sinds eind maart zien we dat bedrijven bestaande vacatures veelvuldig offline halen', zegt Visser. Dat is volgens hem een indicator dat de daling ook de komende weken doorzet. 'Het aantal vacatures kan zo nog 30 procent omlaag. Bedrijven stoppen eerst met het plaatsen van vacatures en nu halen ze de bestaande vacatures offline.'

Toch hoeft een daling niet altijd het gevolg te zijn van economische tegenspoed. Volgens Sander Poos van Indeed kan de vraag naar nieuw personeel nog altijd hoog zijn. 'Maar soms kunnen sollicitaties niet doorgaan omdat bestaand personeel vanuit huis werkt. Dat geldt voor banen waarbij een assessment deel uitmaakt van de selectieprocedure.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Verschillen

Een aantal branches zal 'zwaar en langdurig' geraakt worden, verwacht Bauke Visser van Textkernel. Het gaat bijvoorbeeld om de horeca- en reissector. Tegelijkertijd zal de vraag naar IT'ers en monteurs volgens hem grotendeels gelijk blijven.

Ook Indeed ziet verschillen tussen sectoren. In de maakindustrie en farmacie is het aantal vacatures stabiel. Op andere plekken groeit zelfs het aantal vacatures. Dat is onder meer het geval in de verpleging.

Luchtvaart

Een sector die hard geraakt wordt, is de luchtvaartsector. Uit navraag van BNR blijkt dat daar de helft van alle vacatures in rook is opgegaan. Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert ligt dat aan de wereldwijde invloed van het coronavirus. 'Het is een wereldwijde sector en toen landen hun luchtruim afsloten, werden maatschappijen hard geraakt. De marges waren al heel klein in de luchtvaart en die zijn in één keer weggevallen.' Door het virus vertraagt de groei in de luchtvaartsector met minstens een paar jaar, verwacht Melkert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen