Economie2 apr '20 17:48Aangepast op 2 apr '20 21:05

GroenLinks: Miljard van Hoekstra te weinig

Auteur: BNR Webredactie

Met een nieuwe pot geld van 100 miljard euro wil Brussel de strijd aangaan met de economische malaise die het coronavirus veroorzaakt. Het geld is bedoeld voor werktijdverkorting en om bedrijven te stimuleren werknemers te behouden. 'Er moeten garanties komen van lidstaten, dus voorlopig hoeft er nog geen geld te komen', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster. Nederland wil één miljard storten in een fonds. 'Een mooi gebaar, maar het verkeerde gebaar', zegt GroenLinks-Kamerlid Bart Snels daarover.

'Als het voor noodhulp zou zijn is het een mooi bedrag', zegt Snels, 'Het debat gaat over hoe we de economische groei van Italië en Spanje er weer bovenop kunnen helpen. Het is niet het gebaar waar zuidelijke landen op zitten te wachten, we hebben nog steeds geen plan om te voorkomen dat we in een diepe, diepe recessie in Europa komen'.

Druppel op de gloeiende plaat

Volgens Pinster geeft Nederland in deze constructie een garantie van anderhalf miljard euro, maar hij noemt het totaalbedrag klein in relatie tot de economische krimp: 'Het is 0,8 van het bbp van de eurozone, het is nobel, maar het is de vraag wat landen hieraan hebben. Het ministerie van Financiën buigt zich er nu over, ik zag wel dat Duitsland ervoor voelt. Het staat ook op hun lijstje voor deze week'.

Lees ook | Hoekstra's miljard is een druppel op de gloeiende plaat

Europese begroting als Marshallplan?

Deze interventie gaat overigens niet de kou van de Eurobonds uit de lucht halen: 'Dit gaat op de berg maatregelen die de Europese ministers van Financiën volgende week gaan bespreken. Von der Leyen zet in op de Europese begroting, de zevenjaarsbegroting van volgend jaar wil ze gebruiken om de economische schade als gevolg van het het virus te herstellen.'

EU-voorzitter Ursula von der Leyen geeft een persconferentie
EU-voorzitter Ursula von der Leyen geeft een persconferentie (EPA Francois LeNoir)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen