Economie6 apr '20 08:41

'NOW-regeling niet genoeg om crisis af te wenden'

Auteur: BNR Webredactie

Vanmorgen gaan de loketten voor de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) open. Het kabinet zal miljarden aan salariskosten van bedrijven overnemen. Maar om een ongekend diepe economische crisis af te wenden zijn ook andere maatregelen nodig, stelt hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs van the Erasmus School of Economics.

Allereerst moet zo snel mogelijk het testen van mensen versneld worden, zegt Jacobs, 'niet alleen om te voorkomen dat mensen ziek worden en langdurige gezondheidsschade oplopen, maar ook om te zorgen dat de samenleving weer zo snel mogelijk kan opstarten'. Iedereen die negatief getest is, zou weer aan het werk kunnen.

Luister ook | Herstel? Not gonna happen

Volgende stap

NRC Next schrijft dat de pandemie twee jaar kan aanhouden. Als we ook in die periode thuis moeten blijven en thuis moeten blijven werken, is dat voor een heleboel bedrijven en zelfstandigen volgens Jacobs niet te dragen. 'Maar ik denk dat het ook in psychisch-sociale zin niet vol te houden is.' Dat de gezondheidszorg nu voorrang krijgt, is volstrekt terecht, zegt Jacobs, maar er moet ook worden nagedacht over het volgende stadium, namelijk hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen langzaam weer op een gezonde manier aan het werk kunnen en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

Lees ook | Koolmees verwacht run op NOW-steunregeling

Lees ook | Nederlandse industrie heeft wind nog even mee

BUNNIK - Een COVID-19 sneltest bij World Health Laboratories. Het laboratorium heeft een proefzending van de testen uit China ontvangen. De test is bedoeld voor huisartsen en andere zorgprofessionals als eerste check op het coronavirus. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW
BUNNIK - Een COVID-19 sneltest bij World Health Laboratories. Het laboratorium heeft een proefzending van de testen uit China ontvangen. De test is bedoeld voor huisartsen en andere zorgprofessionals als eerste check op het coronavirus. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW ( ANP)

Gerelateerde artikelen