'Deltaplan nodig voor CO2-neutrale staalproductie Tata Steel'
Tata Steel Nederland is nog altijd toonaangevend op het gebied van CO2-reductie, zegt Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland. Samen met Speciaalchemiebedrijf Nouryon en de Port of Amsterdam zijn er plannen voor een een groen waterstofcluster in de regio Amsterdam. Maar daarmee is een volledig CO2-neutrale staalproductie in 2050 nog lang niet gerealiseerd, zeker nu de coronacrisis roet in het eten dreigt te gooien.
De staalindustrie kent geen al te ruime buffers, zegt Henrar in BNR. Om toch tot een CO2-besparing van 20 procent te komen, ontwikkelde de R&D-afdeling het HIsarna-proces. In combinatie met carbon capture and storage, waarbij je CO2 afvangt, gebruikt en opslaat, kan zelfs een reductie van 80 procent worden bereikt. Daarnaast wil het bedrijf zijn procesgassen afvangen en verwerken tot synthetische nafta, dat aan partners kan worden geleverd.
Luister ook | Theo Henrar in gesprek met Thomas van Zijl
Miljardenbijdrage
Zodra de uitbreiding van windparken voldoende is gevorderd, zal Tata Steel zich storten op de productie van staal met behulp van waterstof. Maar om die energietransitie tot een succes te maken is volgens Henrar een deltaplan nodig. 'Wij moeten een miljardenbijdrage leveren, maar de overheid moet zorgen voor de benodigde infrastructuur. Om tot een CO2-neutrale staalproductie komen die je naar andere bedrijven kunt uitrollen, moet de overheid faciliteren.'
Windenergie
Vóór het uitbreken van de coronacrisis waren er plannen om in 2050 het eerste CO2-neutraal staal kunt maken. Gegeven de huidige CO2-uitstoot had Henrar die termijn ook graag verkort, maar de afhankelijkheid van onder meer windenergie blijkt een obstakel. 'Wij zijn onder meer afhankelijk van de ambities van toekomstige kabinetten om windmolenparken neer te zetten. Maar ik zie niet dat de bouw van al die windparken in 2030 af is.'
Luister ook | Tata schrapt 1.600 banen in IJmuiden
Core business
Henrar veegt eerdere geruchten over de verkoop van Nederlandse Tata-bedrijfsonderdelen resoluut van tafel. 'Plannen om onderdelen echt te verkopen zijn mij niet bekend, mij was wel bekend dat in een intensieve exercitie gekeken is welke activiteiten core zijn en of er belangstelling is in de markt.' Samen met de raad van bestuur is uiteindelijk besloten dat de betreffende bedrijfsonderdelen tot de kerntaken behoren en niet verkocht worden, zegt Henrar.
Luister ook | Amerikanen schrappen deels staalheffingen Tata Steel