Economie8 apr '20 13:10

Kees Verhoeven: Afbakening regelingen blijft lastig

Auteur: BNR Webredactie

Ook coalitiepartijen krijgen veel klachten binnen over de TOGS-regeling, die ondernemers in staat stelt om met een eenmalige bijdrage van 4.000 euro hun bedrijf te redden. De bezwaren van de gedupeerde bedrijven moeten met de verruiming van de regelingen van gisteravond zoveel mogelijk tot het verleden behoren, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Luister ook | TOGS-regeling voor meer ondernemers

Bij systemen waarbij je als overheid 'ongelofelijk snel ongelofelijk veel bedrijven' moet helpen, is het onvermijdelijk dat je voor dilemma's rond de begrenzing van de regeling komt te staan, zegt Verhoeven. 'We proberen elke ondernemer te helpen die aan bepaalde voorwaarden voldoen - omzet en een goedlopend bedrijf - maar daar moet je een bepaalde afbakening voor kiezen; je wilt ondernemers die gewoon door kunnen met hun bedrijf niet laten profiteren van een overheidsregeling.'

Dossier | Coronavirus

Provisie

Ook de 4 procent provisie die wordt gerekend voor de borgstelling via de BMKB-regeling leidde tot veel protest. Die is nu teruggebracht tot 2 procent. Dat is een goede eerste zet, zegt Verhoeven. 'Het moet voor banken mogelijk zijn om het te doen en voor bedrijven te zorgen dat ze niet op kosten worden gejaagd. Als er meer nodig is moeten we dat bespreken. Ik kan nu niet goed overzien wat het juiste percentage is.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Kees Verhoeven (D66)
Kees Verhoeven (D66) (ANP / Bas Czerwinski )

Heel veel klachten van ondernemers en daarom is gisteravond besloten om de regeling uit te breiden. Systeemn waarbij je als overheid ongelofelijk snel ongelofelijk veel bedrijven wilt helpen.

Daar moet je een bepaalde afbakening voor kiezen, omdat er ook bedrijven door kunnen gaan met hun werk en die wil je niet laten profiteren van die regeling. Je kunt het niet allemaal achteraf controleren. Je geeft bedrijven 4.000 euro om te overleven en dat is een zeer uitzonderlijke situatie.

Provisie. Het is altijd zoeken naar de mogelijkheid voor banken om het te doen zonder bedrijven op de kosten te jagen. Van 4 naar twee procent vind ik een goede stap. We moeten zo goed mogelijk luisteren naar geluiden van bedrijven die buiten de boot vallen.' De horeca krijgt sowieso de regeling van 4.000 euro. Maar ik snap heel goed dat KHN waarschuwt dat leden failliet gaan en dat we zo snel mogelijk die economie weer aan de gang krijgen. We moeten zoeken naar een intelligente exit-strategie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen