Economie10 apr '20 09:49

Niet alle gemeenten even snel met uitvoeren Tozo-regeling

Auteur: BNR Webredactie

Niet alle gemeenten zijn even snel in het uitbetalen van steun aan kleine ondernemers die dat in het kader van de Tozo-regeling hebben aangevraagd. Dit blijkt uit rondgang van BNR langs diverse gemeenten in Nederland. Al meer dan honderdduizend ondernemers hebben bij hun gemeente aangeklopt voor steun.

Grote verschillen per gemeente

De verschillen per gemeente zijn groot: heeft Assen al driekwart van alle aanvragen uitbetaald, de gemeente Groningen heeft van de meer dan 3300 aanvragen nog maar 150 voorschotten uitbetaald. Ook in de gemeente Utrecht zijn relatief weinig betalingen gedaan. Van de 11.000 aanvragen, zijn zo'n 200 gehonoreerd met een voorschot. De gemeente Eindhoven honoreerde tot nu toe ongeveer een kwart van alle 4.000 aanvragen.

Luister ook | Zelfstandige ondernemers in verwarring over compensatieregeling

Capaciteit telt

De verschillen hebben te maken met het aantal aanvragen, het aantal medewerkers dat hiermee bezig is, de manier waarop de procedures zijn vormgegeven en de verschillen in aanpak - sommige gemeenten helpen degene die zich het eerste meldt als eerste, anderen kijken naar wie het zwaarst getroffen is. Veel gemeenten moeten hun best doen om voldoende capaciteit te mobiliseren. 'We hebben twintig mensen moeten omscholen om aan deze regeling te werken en we maken lange dagen', zegt wethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen, 'De eerste week viel het aantal aanvragen mee, maar de afgelopen anderhalve week zagen we een hausse aan aanvragen, honderden per week'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen