Economie11 apr '20 11:16Aangepast op 11 apr '20 11:55

Geen verdere afspraken beperking olieproductie

Auteur: BNR Webredactie

De energieministers van de twintig grootste economieën hebben geen verdere afspraken gemaakt over beperking van de olieproductie. In de slotverklaring na afloop van een videoconferentie vrijdag staat alleen dat de landen bereid zijn maatregelen te treffen 'om de stabiliteit van de energiemarkt te waarborgen'.

De Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman al-Saud tijdens de videoconferentie van de OPEC
De Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman al-Saud tijdens de videoconferentie van de OPEC (AFP)

OPEC moeilijk te sturen

Volgens energiedeskundige Aad Correlje van de TU Delft en Instituut Clingendael heeft de dalende olieprijs twee oorzaken: 'Je hebt natuurlijk vraaguitval door de coronacrisis aan de ene kant. In de tweede plaats moet je je afvragen in hoeverre de OPEC die tien miljoen van de markt gaat halen. De OPEC is moeilijk te sturen, je hebt naast Rusland en Saoedi-Arabië ook een aantal andere producenten die minder gedisciplineerd zijn.

Lees ook | Komt er handjeklap over de olieprijzen?

De slotverklaring werd pas uren nadat het overleg was afgelopen naar buiten gebracht. Dat kwam omdat Saoedi-Arabië en andere OPEC-landen in de clinch liggen met Mexico. De OPEC en Rusland spraken donderdag af de dagelijkse productie tijdelijk met 10 miljoen vaten te verlagen om zo de olieprijzen op te krikken.

Luister ook | Saoedi-Arabië en Rusland: ongekende verlaging olieproductie

Mexico ligt dwars

Ook Mexico werd gevraagd de productie terug te brengen, maar het land weigerde. Na overleg met de VS zegde Mexico eerder op vrijdag alsnog toe de productie te verlagen, maar minder dan was gevraagd. De VS zouden ter compensatie een groter deel voor hun rekening nemen. Maar dat voorstel blijkt onvoldoende voor een definitief akkoord. Volgens ingewijden kwam Saoedi-Arabië vrijdag opnieuw in aanvaring met Mexico tijdens het G20-overleg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen