Economie11 apr '20 09:30

Boeing wil 16.000 banen schrappen

Auteur: BNR Webredactie

Boeing overweegt zo'n 16.000 banen te schrappen vanwege de corona-crisis, een sanering van 10 procent van het werknemersbestand. Dat meldt The Wall Street Journal. Afgelopen week heeft de vliegtuigbouwer medewerkers al de mogelijkheid gegeven zelf te vertrekken, ze krijgen dan wel geld mee. 'Dit is heel fors', zegt luchtvaartexpert Joris Melkert van de TU-Delft.

Klap op klap

Volgens Melkert vallen de klappen met name in de commerciële vliegtuigtak. 'Boeing kampt al anderhalf jaar met de problemen van de 737 MAX, iets dat ze al zo'n twintig miljard heeft gekost'. Boeing kon volgens de deskundige het hoofd wel boven water houden, maar nu wordt ook de 787-fabriek gesloten. Of de vliegtuigbouwer deze crisis gaat overleven is volgens Melkert de vraag: 'Ze hadden een goede orderportefeuille, er is wel werk. Ze kijken dus heel goed hoe ze een fabriek stilleggen zodat ze hem weer makkelijk kunnen opstarten'.

Boeing staat overigens nog niet in de rij voor staatsleningen, die onderdeel zijn van het Amerikaanse steunpakket. Een van de voorwaarden daarvan is namelijk dat een bedrijf minimaal 90 procent van zijn personeel behoudt tot eind september.

Een Boeing 777X
Een Boeing 777X (AFP Jason Redmond)

Luister ook | Boeing wil de productie van de 737 MAX hervatten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen