Economie14 apr '20 16:57Aangepast op 14 apr '20 17:47

IMF verwacht blijvende economische schade

Auteur: BNR Webredactie

Het IMF sluit zich aan bij wat veel banken en denktanks ook al voorspelden: de coronacrisis zal diepe wonden slaan in de wereldeconomie. Dat blijkt uit de World Economic Outlook die het IMF vanmiddag publiceerde. De crisis is zo groot, dat die blijvende schade zal aanrichten.

Daling wereldeconomie van 3 procent

Hoofdeconoom Gita Gopinath van het IMF spreekt van de ergste depressie sinds de financiële crisis van 2008. 'De wereldwijde productie daalde toen met 0,1 procent, nu verwacht ze een daling van 3 procent', zegt BNR's beurscommentator Rob Jansen, 'Het IMF verwacht echter ook een scherp herstel van de economie in 2021. Maar dan nog blijft de economie achter bij die van vóór de lockdown. En als die veel langer duurt, dan mogen de krimpcijfers met twee vermenigvuldigd worden'.

Nederland: 7,5 procent krimp

'Het IMF baseert zich voor Nederland op de cijfers die het van het CBS en het CPB krijgt. En het lijkt erop dat het IMF uitgaat van het sombere scenario dat het CPB eerder publiceerde. In Nederland zal de economie dit jaar met 7,5 procent krimpen om daarna - in 2021 - met drie procent te groeien,' zegt Jansen, 'Dan zit je eind volgend jaar nóg met een flinke tik ten opzichte van de economie van vóór de lockdown'.

Het IMF-gebouw in Washington
Het IMF-gebouw in Washington (AFP Olivier Douliery)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen