Economie14 apr '20 14:06Aangepast op 19 apr '20 23:12

'Staat kan niet alle problemen oplossen'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil niet beloven dat het alle problemen die het coronavirus veroorzaakt in de economie kan oplossen. Er gaan mensen werkloos worden, er zullen bedrijven failliet gaan. Dat is de sombere boodschap van minister Koolmees van Sociale Zaken vandaag in de Tweede Kamer.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer over het noodpakket banen en economie tijdens de coronacrisis.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer over het noodpakket banen en economie tijdens de coronacrisis. (ANP Sem van der Wal)

Luister ook | NOW-regeling moet beschermen, maar zorgt voor ontslagen

Er zullen slachtoffers vallen

Ondanks de tientallen miljarden euro's die de overheid beschikbaar stelt om bedrijven te ondersteunen, kan de staat niet alles opvangen. Er zullen slachtoffers vallen, luidt de sombere boodschap van minister Koolmees vandaag in de Kamer. De minister zei dat het UWV al 1,3 miljard euro heeft uitbetaald om de loonkosten van bedrijven voor 1,3 miljoen werknemers te dekken, maar hij zei ook dat de staat niet alles kan opvangen.

Geen blanco cheques

'Er zullen slachtoffers vallen, ik vind het belangrijk om dat te benadrukken. Er zijn praktische grenzen aan wat de overheid vermag' zegt Koolmees. Weliswaar wil de Kamer ook een oplossing voor de flexwerkers, maar dat vangnet komt er niet, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Koolmees wil wel nadenken over oplossingen, maar wil niet aan de 'blanco cheques'.

Luister ook | CDA wil meer NOW-steun voor autonome concernonderdelen

Geen ww voor flexwerkers

Dat ontslagen flexwerkers geen beroep kunnen doen op de ww heeft volgens Koolmees alles te maken met de rechtsstaat. Als je de ww openstelt voor mensen die daar nooit premies voor hebben betaald, dan is dat niet eerlijk tegenover wie wél altijd premies heeft afgedragen: 'We blijven een rechtsstaat'. In antwoord op de vraag van de SP of het niet mogelijk is om werkgevers te verbieden flexwerkers te ontslaan zegt Koolmees dat je dan het risico loopt om ondernemingen 'over het randje te duwen' en nog meer mensen werkloos te maken.

Volgens Boven heeft het kabinet veel beloften gedaan en is dit daar de uitkomst van: 'Er zijn veel haken en ogen, uitvoeringsproblemen en wettelijke problemen. En de conclusie luidt dat de staat niet iedereen iets kan bieden in deze crisis. Daar zal de Kamer genoegen mee moeten nemen'. Een geluid dat Boven steeds meer hoort in de wandelgangen: er moet een grondige herbezinning komen op de arbeidsmarkt.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen