Economie16 apr '20 06:16Aangepast op 19 apr '20 23:12

Ondernemers sjoemelen met boekhouding om beroep te doen op corona-steun

Auteur: BNR Webredactie

Een deel van de ondernemers die niet in aanmerking komen voor de coronasteun van het kabinet sjoemelt met de boekhouding. Ze hopen zo alsnog een financiële compensatie te krijgen. Dat blijkt uit navraag van BNR bij onder meer fiscalisten en boekhouders.

Schatkist
Schatkist ( ANP Xtra / Lex van Lieshout)

Beluister ook | Staat kan niet alle problemen oplossen

Het gaat om de zogenoemde NOW-regeling waarbij ondernemers maximaal 90 procent van de loonkosten terugkrijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten ze minimaal 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden. 'En dat geeft ondernemers de mogelijkheid om te sjoemelen', zegt Pim van Rijswijk, directeur van boekhoudkantoor VRB Adviesgroep. 'Ze sturen facturen later of zeggen tegen klanten dat ze later mogen betalen.' Op die manier hebben ze in die periode op papier minder omzet waardoor ze toch voor compensatie in aanmerking komen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Frauderen

Van Rijswijk wordt dagelijks door meerdere ondernemers gebeld die vragen hoe ze de strikte regels rond de NOW-regeling kunnen omzeilen. 'Bedrijven proberen wanhopig bij ons af te tasten hoe ze toch voor de compensatie in aanmerking kunnen komen. Of ze vragen of het inderdaad zo simpel is om de omzet te sturen.' Volgens hem begeven deze ondernemers zich op glas ijs en maken ze misbruik van de situatie. 'Wij geven het dringende advies om absoluut niet met deze cijfers te frauderen.'

Onduidelijkheid

Ook Dennis Jongbloed, directeur van Jongbloed Fiscaal Juristen, ziet dat ondernemers de randen van de wet opzoeken. Toch is het niet altijd duidelijk of iemand ten onrechte een financiële compensatie ontvangt. 'Een schoonmaakbedrijf zal nu geen facturen sturen omdat bij veel van zijn klanten het personeel thuis werkt. Wettelijk gezien mag zo'n ondernemer gewoon factureren, maar als hij daarvoor kiest, raakt hij waarschijnlijk zijn klant kwijt.'

Dat is anders bij vastgoedeigenaren, meent Jongbloed. 'Als een klant drie maanden zijn huur niet hoeft te betalen dan betaalt hij de maanden daarop een hogere huur. De omzet komt wel binnen, maar op een later moment.' In dat geval heeft een ondernemer volgens Jongbloed geen recht op een NOW-vergoeding.

In overtreding

'Er is een groot grijs gebied. De regeling heeft veel losse eindjes', zegt ook Roy van der Wiel, eigenaar van Strataego Advies. 'Ondernemers schatten de omzetdaling hoger in om maximaal te profiteren van de regeling. Vervolgens moet de werkelijkheid matchen met deze verwachting, ondernemers willen achteraf niet geconfronteerd worden met kosten die ze moeten terugbetalen.' Ze schuiven daarom met omzetten en factureren later. 'De vraag is of je dat kunt kwalificeren als fiscale overtreding.' Volgens Van der Wiel moet de rechter daar uiteindelijk over oordelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen