EU in coronatijd: Vrekken tegen de spilzieken
De Europese leiders buigen zich, later vandaag, over plannen ter waarde van honderden miljarden euro's die er nodig zijn om de EU straks uit de coronacrisis te slepen. Op tafel liggen voorstellen voor een historische uitbreiding van de Europese begroting. Maar omdat de voorstellen zo groots zijn, lijkt de kans op een akkoord vandaag zeer beperkt.
Beluister ook | EU-ministers eens over steunpakket
De Europese ministers van Financiën besloten een paar weken geleden al over een coronapakket van meer dan 500 miljard euro. Maar een uitbreiding van de begroting is al gauw controversieel, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster. 'Het is natuurlijk pijnlijk dat er zo veel onenigheid en weinig handlungsfähigkeit is, in wat zowel Rutte als Merkel de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog noemde.' Ook de aversie tegen het videoverbindingen helpen niet mee.
Geringe hoop
Bovendien lijkt de druk iets van de ketel sinds de recente bazooka vanuit de ECB in Frankfurt, zegt Pinster. 'Er zijn EU-diplomaten die nu al ruiterlijk toegeven dat er pas echt een besluit genomen kan worden als ze misschien in juni weer fysiek bij elkaar kunnen komen. Maar de hoop is niet heel groot op dit moment, nee.' Zeker niet als er heibel blijft bestaan over de status van zo'n plan: worden het subsidies of leningen?
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Een van de ideeën is om de plannen onderdeel te maken van de Europese meerjarenbegroting. 'Er zit een plafond van 1,2 procent aan die begroting. Het idee is om dat naar 2 procent te halen. Dat betekent niet dat alle lidstaten ineens meer geld moeten geven aan die begroting, maar je kunt die ruimte gebruiken om geld te lenen op de kapitaalmarkt. En kijk: daar heb je ineens je coronafonds dat je in 2021 en 2022 kunt uitgeven.'
Sociale Nederlander
Een lening van 1.500 miljard euro gaat ook PvdA-leider Lodewijk Asscher wel heel ver, maar als 'sociale Nederlander' ziet hij de reeds vastgelegde 500 miljard euro als acuut noodpakket voor zorgsystemen en liquiditeit voor bedrijven. 'Daarna zal er voor economisch herstel opnieuw geld nodig zijn, als je ziet wat voor dreun dit is. En dat zal ook over honderden miljarden gaan. Ik denk dat we er belang bij hebben dat Europa als geheel snel herstelt.'