Economie28 apr '20 08:20Aangepast op 28 apr '20 16:50

Veel ondernemers wachten nog op geld

Auteur: BNR Webredactie

Bijna 60 procent van 125.000 kleine ondernemers wacht nog op het geld uit de speciale bijstand, de zogenoemde Tozo. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder diverse gemeenten in Nederland. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om het tempo waarin de aanvragen worden afgehandeld en de voorschotten worden uitbetaald.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Verlenging Tozo?

Amsterdam telt veruit de meeste aanvragen, ruim 45.000, en de stad heeft aan bijna 22.000 zzp'ers een voorschot uitbetaald. Wethouder van Sociale Zaken Rutger Groot Wassink is blij met de Tozo-regeling, maar maakt zich ook zorgen over de positie van zzp'ers nadat deze tijdelijke regeling is afgelopen. 'Misschien moet de Tozo nog wel worden verlengd, maar wat daarna? Er is geen partnertoets, er is geen vermogenstoets. Het zou kunnen dat een grote groep mensen die nu recht hebben op Tozo, straks niet voor bijstand in aanmerking komt', zegt Groot Wassink.

Dossier | Coronavirus

Wachten op bijstandsgolf

Volgens Groot Wassink wordt er wel over de verlenging van Tozo gesproken, ook met de staatssecretaris: 'Het is onderwerp van gesprek, eind mei zullen nog niet alle maatregelen voorbij zijn. We zullen dan wat moeten doen, we zien nu al een verdrievoudiging van het aantal bijstandsaanvragen. Als Tozo verloopt komt een golf mensen richting gemeenten voor de bijstand. Ook de kortlopende ww loopt af.

Beluister ook | Gemeenten verschillen in aanpak Tozo-regeling

Hoofd van de afdeling Naleving van de gemeente Zaanstad Aad Swijen verklaart de verschillen aan de hand van het feit dat maatregelen 'heel snel van kracht' zijn geworden en dat zulks dat tijd vergt. Om te implementeren én om ambtenaren te trainen.

Den Haag is wat voorzichtiger met het uitbetalen van de bijzondere bijstand. Daar vindt meer controle vooraf plaats, om teleurstellingen achteraf te voorkomen, zegt Bert van Alphen, wethouder Sociale Zaken in Den Haag. Ook Van Alphen denkt dat er verlenging moet komen. Desgevraagd zegt Van Alphen dat regelmatig gefraudeerd wordt, maar heeft geen exacte cijfers. Vooralsnog is Den Haag vooral bezig met het tijdig uitbetalen van uitkeringen en het afhandelen van aanvragen.

Gerelateerde artikelen