Economie28 apr '20 12:39

Boris Johnson mag meteen flink aan de bak

Auteur: BNR Webredactie

Boris Johnson is terug op Downing Street 10. De prime minister is voldoende hersteld van het coronavirus waarmee hij eerder deze maand drie dagen op de intensive care belandde. Het eerste wat Johnson deed was de Britten waarschuwen dat de lockdown nog wel even zou duren. De Britten hebben heel wat in te halen.

Het aantal mensen dat in ziekenhuizen aan het coronavisrus overleed is de 20.000 gepasseerd, Het totaal aantal kan zomaar twee keer zo hoog liggen. En daarmee is het VK op weg om een van de landen met de meeste corona-slachtoffers te worden. In vergelijking met andere landen liep de Britse regering dan ook van meet af aan achter, met tests, voorzieningen én met het instellen van een lockdown. En dat lijkt het land nu op te breken, zegt correspondent Lia van Bekhoven.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Europese deur op slot

Brexit leek begin dit jaar de absolute prioriteit te hebben bij Johnson en zijn regering. Begin februari bagatelliseerde hij het coronavirus nog en leek hij meer bezig met de Brexit-agenda. Inmiddels neemt de druk dagelijks toe om de overgangsfase één of twee jaar uit te stellen, maar de regering houdt voet bij stuk. 'Eind dit jaar gaat het VK de Europese deur achter zich dichttrekken. En ook meer en meer Britse politici geloven dat uitstel onvermijdelijk is, nu alles draait om de coronacrisis.'

Boris Johnson is terug op vertrouwde grond
Boris Johnson is terug op vertrouwde grond (AFP / Daniel Leal-Olivas)

Gerelateerde artikelen