Economie21 apr '20 07:30Aangepast op 23 jun '20 15:31

Updates corona-crisis van 16 tot 29 april

Auteur: BNR Webredactie

Sinds het begin van de corona-crisis volgen wij nauwlettend alle actuele gebeurtenissen rond het virus, en de impact die het heeft op de samenleving en de economie. Hieronder vind je de ontwikkelingen vanaf 16 april.

VOLG HIER HET HUIDIGE LIVEBLOG OP BNR.NL

VOLG HIER HET LIVEBLOG VAN 29 APRIL TOT EN MET 4 MEI

UPDATES

Beluister ook | Helder! Hoe maken we een goede en veilige corona-volgapp?

Dossier | Coronavirus

Woensdag 29 april

02:40 | De Amerikaanse president Donald Trump heeft vleesfabrieken en slachthuizen verplicht weer open te gaan of open te blijven om ervoor te zorgen dat er genoeg eten is in de Verenigde Staten. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Trump ziet de voedselvoorziening als onmisbaar en de fabrieken zouden daar een belangrijk onderdeel van zijn. 'De sluiting van vleesfabrieken bedreigt de productie van vlees en gevogelte. Zo wordt een onmisbaar stuk infrastructuur ondermijnd tijdens een nationale noodsituatie', aldus de president.

01:00 | De coronacrisis kan in Engeland leiden tot een fors hoger sterftecijfer onder kankerpatiënten. Dat kan de komende twaalf maanden zelfs 20 procent hoger uitvallen dan gebruikelijk onder mensen bij wie de ziekte onlangs is vastgesteld, zeggen onderzoekers van de University College London. De onderzoekers ontdekten dat huisartsen sinds het begin van de coronacrisis veel minder vaak met spoed patiënten doorverwijzen die mogelijk kanker hebben. Ook daalde het aantal afspraken dat wordt gemaakt voor chemotherapie aanzienlijk. Onder normale omstandigheden zouden naar verwachting 31.000 mensen overlijden bij wie recent de diagnose kanker is gesteld, maar daar zouden nu 6270 sterfgevallen bovenop kunnen komen.

00:10 | De regeringspartijen CDA en D66 willen dat er in het hele land zomeronderwijs komt voor kinderen met een moeilijke thuissituatie. Veel van deze leerlingen hebben nauwelijks thuisonderwijs gevolgd en kampen nu met leerachterstanden, aldus de Kamerleden Michel Rog en Paul van Meenen.

De Nederlandse bevolking is het afgelopen kwartaal minder gegroeid dan dezelfde periode een jaar eerder. Vanwege het nieuwe coronavirus oversteeg het aantal overlijdens het aantal geboortes. De bevolking groeide alleen vanwege migratie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dinsdag 28 april

19:09 | Voorlopig mogen mensen met een contactberoep - zoals kappers - nog niet aan de slag. Dat meldt de NOS op basis van bronnen rond het kabinet. Morgen komt het kabinet weer bijeen in crisisberaad. Maar daar worden dus nog geen knopen doorgehakt over versoepeling voor deze groep beroepen.

18:35 | Meer bedrijven krijgen de mogelijkheid om financiële steun krijgen van de overheid, om de coronacrisis door te komen. Staatssecretaris Keijzer heeft meer geld vrijgemaakt en regels versoepeld om dat mogelijk te maken. Zo kunnen meer ondernemers gebruik maken van de TOGS-regeling, waarbij je eenmalig 4-duizend euro krijgt.

18:00 | De omzet van webwinkels is flink gestegen sinds de corona-uitbraak, met gemiddeld 60 procent. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker GfK. Online winkelen is voor thuiszittend Nederland een fijne uitkomst. Maar in de winkelstraten zijn ze bang voor permanente stilte.

17:40 | Overheidssteun voor Lufthansa lijkt zo goed als rond. Volgens verschillende media gaat de Duitse overheid ook deelnemen in de luchtvaartmaatschappij. In totaal zou er een pakket van 10 miljard euro klaarliggen.

17:30 | Met 700.000 coronatests per week moet Frankrijk langzaam uit de lockdown komen. In een toespraak aan de Assemblee National zei premier Philippe dat de scholen en winkels mondjesmaat open kunnen, en er kan weer gewerkt worden.

17:00 | De Formule 1 keert dit jaar toch niet na 35 jaar terug op Circuit Zandvoort. Dat schrijft Bild. De Duitse krant zegt te weten hoe de kalender van het seizoen eruit komt te zien en daar staat de Dutch Grand Prix niet op.

16:45 | Onder druk van China zou de Europese Commissie het rapport over Chinese desinformatie in de coronacrisis hebben afgezwakt. Het resultaat zou een China-vriendelijker document zijn. Daar verdenkt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis de Europese Commissie van. In een open brief aan de Commissie roept de VVD’er op tot opheldering en transparantie.

16:30 | Het moet voor banken makkelijker worden om geld uit te lenen aan huishoudens en het MKB, en daarom moeten bestaande regels worden versoepeld. Dat is een voorstel van EU-commissaris Dombrovskis van Financiën. Verder zijn bonussen en dividenduitkeringen voorlopig verleden tijd bij banken, als het aan hem ligt. Want zo zegt hij: 'Banken waren bij de financiële crisis deel van het probleem, maar zijn ze nu deel van de oplossing.'

16:00 | Het aantal COVID-patiënten dat op de Intensive Care verblijft, bedraagt 861. Dat zijn er 44 minder dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast nog 399 non-COVID-patiënten op de IC. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘Net als in de voorgaande dagen wisselt de drukte per ziekenhuis en per regio. Wel zien we dat dit verschil geleidelijk kleiner wordt, o.a. een daling van het aantal COVID-patiënten op de IC in Noord-Limburg.’

Van de Nederlandse COVID-patiënten op de IC liggen er 832 in Nederland, 41 minder dan gisteren. En 29 in Duitsland, 3 minder dan gisteren, 2 door terugplaatsingen en 1 door overlijden. De afgelopen 24 uur zijn er 2 verplaatsingen geweest tussen de regio’s.

15:10 | Veel meer ondernemers kloppen vanwege de coronacrisis aan bij de bank voor een lening. In de eerste maanden van dit jaar is het aantal leningaanvragen door bedrijven met 72 procent gestegen. Dat meldt De Nederlandsche Bank op basis van een driemaandelijkse enquête onder 7 banken. Voor het lopende kwartaal verwachten de banken dat de groei nog hoger zal zijn. De banken houden rekening met een toename van 98 procent van het aantal aanvragen voor leningen.

14:18 | Olie-installaties die brandstof uit de grond pompen, moeten sneller worden stilgelegd om wereldwijde overschotten tegen te gaan. Dat zegt energie-econoom Hans van Cleef van het economisch Bureau van ABN Amro tegen persbureau ANP. Volgens hem zouden anders alle opslagplaatsen binnen drie tot vier weken helemaal vol zitten. Door de coronacrisis is de vraag naar brandstof grotendeels weggevallen, afgelopen week viel daardoor de prijs naar Amerikaanse olie onder de nul dollar.

14:13 | Het Economisch Instituut voor de Bouw kreeg een golf van kritiek over zich heen na de raming dat de bouwproductie 15 procent krimpt door de coronacrisis en er 40.000 banen verdwijnen. Vooralsnog ziet het EIB geen reden deze ramingen positiever bij te stellen. Wel wil het Instituut dat er gekeken gaat worden naar een opkoopfonds, die de bouw uit de crisis zou kunnen halen.

Image
( ANP)

13.55 | Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 48 nieuwe meldingen binnengekregen over sterfgevallen die zijn veroorzaakt door het coronavirus. Daarmee is het officiële Nederlandse dodental opgelopen tot 4566.

Het RIVM telt in deze cijfers alleen de mensen mee die voor hun overlijden positief zijn getest op het virus. Het werkelijke aantal overledenen is waarschijnlijk beduidend hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Zo overlijden in verpleeghuizen veel ouderen voor wie een ziekenhuisopname geen zin meer heeft.

Dat het aantal overledenen relatief laag is, kan te maken hebben met Koningsdag. In weekenden worden steevast minder sterfgevallen gemeld dan doordeweeks. Veel mensen hadden maandag een extra vrije dag, ook al waren de festiviteiten ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander geannuleerd.

13.40 | Curaçao heeft de avondklok met twee weken verlengd. Dat betekent dat niemand 's avonds zonder toestemming op straat mag. Overdag mogen automobilisten de komende veertien dagen nog steeds maximaal twee keer per week de weg op. Dat gaat via een speciale kentekenregeling.

13.35 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil meer vliegtuigen inzetten om testmateriaal en persoonlijke beschermingsmiddelen te vervoeren naar gebieden waar het coronavirus is uitgebroken. Volgens de chef-logistiek van de WHO, Paul Molinaro, raakte het transport deze maand verstoord en dreigt bovendien een tekort aan vaccins tegen andere ziekten als de verstoringen aanhouden.

12.50 | De coronacrisis raakt ook de private-equitybedrijven: de overnamemarkt is ingestort en veel geld dat vorig jaar is opgehaald voor overnames, blijft op de plank liggen. Maar de crisis biedt ook kansen, zegt directeur Tjarda Molenaar van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen op BNR: 'De kans om je van je goede kant te laten zien'.

Image
( ANP XTRA)

12.40 | Veel Nederlanders werken vanuit huis, toch mogen ze geen lunch of koffie declareren. Volgens Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS, bestaat er geen wettelijk recht op het vergoed krijgen van zaken als koffie, thee, toiletpapier en energiekosten tijdens het thuiswerken, dat nu massaal gebeurt.

12.35 | Door de coronacrisis zijn er strubbelingen ontstaan in het overnameproces van de Haagse zakenbank NIBC door de Amerikaanse investeerder Blackstone. Volgens de koper komt de financiering van de deal in gevaar als NIBC zijn dividend niet uitkeert. Ook zouden toezichthouders bezwaren kunnen indienen omdat in de overnameplannen geen rekening was gehouden met de coronacrisis.

12.35 | Door de coronacrisis zijn er strubbelingen ontstaan in het overnameproces van de Haagse zakenbank NIBC door de Amerikaanse investeerder Blackstone. Volgens de koper komt de financiering van de deal in gevaar als NIBC zijn dividend niet uitkeert. Ook zouden toezichthouders bezwaren kunnen indienen omdat in de overnameplannen geen rekening was gehouden met de coronacrisis.

2020-02-04 14:15:14 LONDEN - Ambulance in Londen. ANP LEX VAN LIESHOUT
2020-02-04 14:15:14 LONDEN - Ambulance in Londen. ANP LEX VAN LIESHOUT ( ANP)

12.30 | Het aantal Britten dat aan het nieuwe coronavirus is overleden, blijkt hoger dan afgelopen weken werd gedacht. Het Office for National Statistics maakte dinsdag bekend dat de grens van 20.000 doden op 17 april al gepasseerd was.

Op 18 april meldde de Britse regering nog 13.917 doden. Volgens het statistiekbureau waren er op 17 april in het Verenigd Koninkrijk echter al 21.284 mensen overleden bij wie het coronavirus was vastgesteld. Het Britse dodental lag daarmee toen hoger dan het Spaanse, maar lager dan het Italiaanse op dat moment. Het verschil ontstond doordat de regering alleen de doden in de ziekenhuizen meldde, maar niet de doden die daarbuiten te betreuren waren, zoals in verzorgingshuizen.

12.05 | De Europese Groenen verwachten dat de EU twaalf jaar en 5000 miljard euro nodig heeft om te herstellen van de coronacrisis en een veerkrachtige, duurzame economie op te bouwen. Nederland zal volgens Bas Eickhout (GroenLinks) 'een aantal taboes moeten laten sneuvelen', waaronder het plafond voor de EU-meerjarenbegroting van 1 procent van het Europees bruto inkomen, het aangaan van meer gezamenlijke schulden en nieuwe Europese inkomsten door bijvoorbeeld een belasting op kerosine.

12.00 | Elf beursgenoteerde bedrijven korten op het salaris van de top vanwege de coronacrisis. Dat meldt het FD. De grote institutionele beleggers vinden dat besturen van bedrijven best wel even pijn mogen lijden als ze staatssteun ontvangen. 'Het belangrijkst is dat ondernemingen overleven', zegt directeur Rients Abma van de koepelorganisatie Eumedion.

11.45 | De appathon was geen succes, maar er bestaan alternatieven. Met de 'Super Linda-app' kunnen bezoekers zelf inplannen waar en wanneer ze ergens naartoe komen. En de app verspreidt ze dan over de plek die ze bezoeken. Het platform was oorspronkelijk bedoeld voor toerisme, maar kan nu ook gebruikt worden in de anderhalve-meter economie.

11.30 | De corona-epidemie blijft zich in België met dalende cijfers positief ontwikkelen, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten. De afgelopen 24 uur zijn 123 nieuwe patiënten opgenomen en mochten 65 personen het ziekenhuis verlaten. Er werden 134 sterfgevallen gemeld. Volgens viroloog Steven Van Gucht kunnen bij een verdere dalende tendens de beperkende maatregelen de komende weken worden versoepeld.

Er worden nog 3976 mensen in het ziekenhuis behandeld voor Covid-19. Van hen liggen er 876 op de intensivecareafdelingen, een afname van 27 ten opzichte van maandag. Het totaal aantal overlijdens als gevolg van het longvirus of een groot vermoeden daarvan is nu 7331. Van hen overleed 46 procent in het ziekenhuis en gaat het om bevestigde gevallen, 53 procent bezweek waarschijnlijk aan het virus in een verpleeghuis.

Image

11.20 | Bijna zestig procent van de Nederlanders spaart nu extra geld tijdens de coronacrisis, terwijl een-vijfde van de huishoudens met hun inkomen juist achteruit gaat. Dat vergroot de tweedeling in Nederland tussen arm en rijk, schrijft de Telegraaf. 'Dit is een typische ontwikkeling tijdens een crisis', zegt hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam op BNR.

11.15 | De positie van jongeren op de arbeidsmarkt wordt door de coronacrisis steeds nijpender. Daarvoor waarschuwen de jongerenorganisaties van vakbonden VCP, CNV en FNV. Ze willen dat het kabinet extra maatregelen treft. Voor het uitbreken van de crisis hadden jongeren het volgens de bonden al niet makkelijk, doordat het lang duurde voor ze een vast inkomen hebben en door zaken als prestatiedruk. Door massaal banenverlies is hun situatie nu verder verslechterd.

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is met 301 gestegen naar 23.822, meldde het ministerie van Volksgezondheid dinsdag. Dat zijn er twintig minder dan een etmaal eerder. Het aantal mensen bij wie besmetting is vastgesteld, nam met 1308 toe tot 210.773. Spanje heeft wereldwijd het hoogste officiële dodental na de Verenigde Staten en Italië. Dinsdag komt de Spaanse regering met een plan voor een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen.

Image
(ANP Koen van Weel)

11.10 | We vinden het steeds lastiger om ons aan de coronaregels te houden. Ongeveer de helft van ons heeft er moeite mee. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van drie weken terug. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeks- en adviesbureau Citisens, ingezien door BNR.

10.20 | Door de sterk toegenomen vraag naar plexiglas draaien producenten overuren. Toch is er een tekort en worden de wachttijden voor plexiglas steeds langer. Verslaggever Thomas Schuurman bezocht zo'n producent in Goes.

10.15 | Oostenrijk gaat zijn coronamaatregelen verder versoepelen. Zo wordt het mogelijk om met maximaal tien mensen bij elkaar te komen. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober dinsdag gezegd. De maatregelen, die onder meer inhouden dat mensen slechts om een beperkt aantal redenen hun huis mogen verlaten, waaronder winkelen of lichaamsbeweging, lopen op 30 april af. Anschober zei op een persconferentie dat het niet nodig is om ze te verlengen.

In Rusland zijn weer duizenden coronagevallen aan het licht gekomen. De autoriteiten melden dat het afgelopen etmaal bij 6411 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. Dat is de grootste toename tot dusver in het land. In Rusland zijn tot dusver 93.558 besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Het dodenstal steeg de afgelopen 24 uur met 72 naar 867. Rusland heeft daarmee de dodelijkste dag achter de rug sinds het begin van de uitbraak.

10.10 | Aruba versoepelt vanaf dinsdagavond de regels van de avondklok. In plaats van een verbod om zich zonder toestemming op straat te begeven tussen 21.00 uur en 06.00 uur, gelden de strenge regels nu tussen 22.00 uur en 05.00 uur. De avondklok werd op 21 maart ingesteld om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de eerste maand werden 538 mensen opgepakt, die allemaal een boete van minstens 1000 Arubaanse florin (500 euro) moeten betalen.

Image

10.05 | De Japanse automaker Nissan wordt net als veel sectorgenoten hard geraakt door de coronacrisis. De automaker kwam als gevolg van de problemen met een winstwaarschuwing over het boekjaar dat afliep eind maart. De publicatie van de jaarcijfers, die aanvankelijk voor eind mei gepland stond werd uitgesteld. Volgens Nissan zal het operationele resultaat negatief zijn.

Image
( ANP Lex van Lieshout)

10.00 | Er moet een logistiek plan komen om iedereen veilig naar het werk te krijgen. Dit zegt CEO Jacques van den Broek van Randstad Holding tegen BNR. Volgens Van den Broek is het zaak snel met 'iedereen die ertoe doet' om de tafel te gaan zitten om te bespreken hoe dat vorm gaat krijgen zodat na 20 mei de meeste sectoren weer deels open kunnen gaan.

09.15 | Een voorwaarde voor staatssteun aan KLM zou moeten zijn dat de vliegmaatschappij vakantiebestemmingen die geen meerwaarde hebben voor de Nederlandse economie, laat vallen. Dat schrijft Jan Paternotte van regeringspartij D66 in het FD. Het kabinet maakte eind vorige week bekend dat het tussen 2 en 4 miljard euro wil steken in de luchtvaartmaatschappij die door de coronacrisis in grote problemen is gekomen. Over de voorwaarden wordt nog gesproken. Maar in elk geval mag het bedrijf geen bonussen, winsten of dividend uitkeren. Ook wordt gedacht aan het terugdringen van nachtvluchten en de CO2-uitstoot.

09.00 | April wordt de maand met de meeste faillissementen tot nu toe dit jaar. Het aantal faillissementen stijgt naar ruim boven de 400, verwacht de website faillissementen.com. En dat is waarschijnlijk het startschot van een veel grotere faillissementsgolf. 'Wij tellen ook de eenmanszaken mee, dat doet het CBS niet', zegt Hans Pragt van Faillissementen.com op BNR.

Image

08.50 | De Duitse regering en Lufthansa hebben nog geen overeenstemming bereikt over een noodpakket om de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te loodsen. Bronnen meldden aan persbureau Reuters dat er nog geen akkoord is bereikt in de onderhandelingen. Lufthansa en het Duitse ministerie van Economische Zaken weigerden commentaar te geven. Eerder kwamen berichten naar buiten dat Duitsland voor circa 9 miljard euro garant staat voor de onderneming. Als ruil zou Duitsland wel een rol willen krijgen in de raad van commissarissen, met de mogelijkheid om beslissingen te kunnen blokkeren.

Image
( ANP Marcel van Hoorn)

08.40 | Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad is wel tevreden over het verloop van Koningsdag en zegt dat mensen zich over het algemeen aan de anderhalvemeter-regel houden. Handhaving blijft hij nodig vinden, zegt hij op BNR.

08.20 | Wethouder Bert van Alphen van Sociale Zaken in Den Haag zegt op BNR van een collega in een naburige gemeente te hebben gehoord dat daar dertig procent van het aantal Tozo-aanvragen een frauduleus karakter heeft.

08.15 | Voor mbo'ers die zich na hun studie willen laten omscholen, zou een basisbeurs beschikbaar moeten blijven. Met zo'n tegemoetkoming kunnen ze ervoor kiezen een opleiding met betere carrièreperspectieven te volgen nu de arbeidsmarkt zo veranderd is door de coronacrisis. Dat bepleit de MBO Raad, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag berichtgeving in de Telegraaf. Over de suggestie heeft de MBO Raad een brief geschreven aan de Tweede Kamer, meldt de krant. De MBO Raad is ook druk bezig met de eventuele heropening van de mbo’s. Praktijklessen die niet op afstand kunnen plaatsvinden, krijgen daarbij voorrang.

Image

07.45 | Online supermarkt Picnic bouwt zijn zesde distributiecentrum een jaar eerder dan gepland. Op dit moment kan het bedrijf de toegenomen vraag door de coronacrisis niet aan, ondanks de honderden extra mensen die de laatste tijd zijn aangenomen, onder meer uit de horeca. BNR's In Bedrijf Blijven praat erover met oprichter Michiel Muller.

07.40 | Zeventig procent van de kappers heeft acute liquiditeitsproblemen. En door de coronacrisis gaat dertig procent van de banen verloren, zo is de verwachting van ANKO, de branchevereniging van kappers. BNR spreekt met voorzitter Maurice Crusio van ANKO. 'Het gaat qua banenverlies vooral om de mensen in loondienst. Het gaat nu zo hard, dat valt niet bij te benen'.

06.45 | Grofweg 70 procent van de winkels en horecazaken heeft de huur van april nog niet overgemaakt. Dat blijkt uit navraag door BNR bij twee grote vastgoedadviseurs. Ook verhuurders vrezen hierdoor in de problemen te komen.

06.35 | Het aantal mensen dat in Duitsland is overleden aan het coronavirus is opgelopen naar 5913. Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde een stijging van 163 geregistreerde coronadoden. Een dag eerder kwamen er nog 110 nieuwe sterfgevallen bij. De daling, die enkele dagen doorzette, is daarmee doorbroken. De besmettingsgraad in Duitsland is ook weer gestegen. Op dit moment steekt een besmet persoon in Duitsland gemiddeld precies één andere persoon aan.

Image
(EPA / Alex Plavevski)

06.30 | Het Nederlandse kabinet zet nog steeds in op een app om ons uit de 'intelligente lockdown' te krijgen. Maar, dat hoeft niet de oplossing te zijn. Er is al Kunstmatige Intelligentie - AI - ontwikkeld die daar mogelijk veel geschikter voor is. Het kabinet houdt de boot nog af, terwijl Italië heeft al interesse heeft getoond, om verdere verspreiding tegen te gaan en de veiligheid te waarborgen als toeristenstromen weer op gang komen.

06.00 | Bijna 60 procent van 125.000 kleine ondernemers wacht nog op het geld uit de speciale bijstand; de zogenoemde Tozo. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder diverse gemeenten in Nederland. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om het tempo waarin de aanvragen worden afgehandeld en de voorschotten worden uitbetaald.

Image

05.10 | Aan de bevoorrechte positie van de Rotterdamse haven als ontvanger van overheidsgeld komt een einde. Den Haag zal in de toekomst het belang van de haven meer afwegen tegen dat van de andere nationale zeehavens en van belangrijke economische clusters zoals Eindhoven en de tuinbouw, meldt FD. Deze breuk met het sinds de jaren tachtig gevoerde 'mainportbeleid' voor de haven blijkt uit de concept-Havennota die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

04.50 | Een oproep van de Nederlandse pensioenfondsen en andere grote beleggers aan de top van bedrijven om hun salaris te korten als ze staatssteun ontvangen, is niet aan dovemansoren gericht, meldt FD. Inmiddels zijn er elf beursgenoteerde bedrijven waarvan de top het eigen salaris tijdelijk heeft gekort. De manier waarop verschilt, zowel qua hoogte van de korting als de looptijd.

03.40 | Een groot gedeelte van de 7000 kinderen die sinds de coronacrisis ’zoek’ zijn en met wie scholen geen contact hebben gehad, heeft volgens onderzoeker Hans Bellaart van Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) een migratieachtergrond. Dat schrijft De Telegraaf. Vooral gezinnen met meervoudige problematiek worden hard geraakt.

03.40 | De drugshandel is niet afgenomen sinds de strenge maatregelen tegen het nieuwe coronavirus in maart werden aangekondigd. Dat zegt eenheidschef van de Rotterdamse politie Fred Westerbeke tegen het AD. Volgens hem komen er nog steeds grote partijen cocaïne binnen in de Rotterdamse haven.

Image

03.30 | Woonwinkelreus IKEA gooit op dinsdag de deuren van zijn Nederlandse winkels weer open. De IKEA-winkels sloten vanwege het rondwarende coronavirus op eigen initiatief op 17 maart de deuren om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten te verzekeren.

Het van huis uit Zweedse bedrijf heeft verschillende maatregelen getroffen om de veiligheid van personeel en winkelend publiek te garanderen. Zo is maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk welkom in de filialen. Winkelen is daarnaast toegestaan met maximaal twee personen tegelijk.

02.50 | Opnieuw daalt het dagelijkse aantal coronadoden in de Verenigde Staten. De Johns Hopkins University in Baltimore meldt dat er de afgelopen 24 uur 1303 Amerikanen zijn overleden aan het virus. Dat zijn er 27 minder dan de dag ervoor.

De afgelopen week was het aantal nieuwe doden iedere dag onder de tweeduizend, behalve op zaterdag. Toen was er een grote piek van 2494 sterfgevallen op een dag.

01.45 | In de Australische staat New South Wales, waar bijna de helft van de Australische bevolking woont, mogen volwassenen weer bij elkaar op bezoek gaan. Maximaal twee personen tegelijk mogen elkaar opzoeken 'ten behoeve van zorg, gezelschap en de mentale gezondheid', laat de premier van de staat Gladys Berejiklian weten.

01.00 | De Amerikaanse president Donald Trump zei dat er 'serieus wordt onderzocht' op welke manier China verantwoordelijk is voor de verspreiding van het coronavirus. Tijdens een persconferentie zei Trump 'niet blij te zijn met China' en 'te geloven dat het virus bij de bron gestopt had kunnen worden.' 'Misschien was het onvermogen, misschien was het iets anders. We gaan dat uitzoeken', aldus Trump. Hij zinspeelde daarnaast op mogelijke compensatie door China. 'Duitsland heeft het over 130 miljard euro. Bij ons is de schade veel hoger, reken daar maar op.'

In het eerste kwartaal van 2020 zijn in Mexico meer vrouwen vermoord dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om een stijging van 8 procent. In 2020 zijn tot dusver zeker 720 vrouwen gedood en 244 vanwege hun geslacht. 'Geweld is voor vrouwen in dit land veel dodelijker dan het coronavirus', aldus parlementslid Martha Tagle. Mexico heeft 1300 geregistreerde coronadoden, van wie 420 vrouwen. De Mexicaanse tegenhanger van het Centraal Bureau voor de Statistiek, INEGI, heeft berekend dat twee derde van alle Mexicaanse vrouwen te maken heeft gehad met geweld. Bijna de helft van de vrouwen, 44 procent, is mishandeld door een partner.

Maandag 27 april

21:00 | Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam blikt tevreden terug op Koningsdag, waarbij mensen afstand moesten houden en werden gemaand toch vooral thuis te blijven vanwege corona. Ik ben 'trots op alle Amsterdammers! We hebben met elkaar een unieke Koningsdag beleefd. Veel mensen bleven thuis, in de stad was de sfeer gezellig en goed. Complimenten aan politie en handhavers die zorgden voor gepaste afstand in parken en op de pleinen'.

18:15 | Het Witte Huis heeft de dagelijkse persbijeenkomsten over het coronavirus onderbroken. Het is de bedoeling dat de briefings later deze week worden hervat, nu de focus verschuift naar een heropening van de economie. Dat maakte een woordvoerder bekend. De stap komt na een paar tumultueuze dagen door een uitlating van president Donald Trump op zo'n coronabriefing vorige week.

16:20 | Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is bijna gedaald tot 900. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal patiënten in vergelijking met zondag met 29 is teruggebracht tot 905. Vier dagen geleden lagen nog 1.008 coronapatiënten op de intensive care. Ook liggen er 367 mensen met andere aandoeningen (non-Covid) op de ic's. Dat zijn er 28 minder dan zondag.

16:00 | De Europese Commissie ontkent met klem onder druk van Peking een rapport over Chinese desinformatie over het coronavirus te hebben afgezwakt. Europarlementariërs eisen dat buitenlandchef Josep Borrell tekst en uitleg geeft na berichten hierover in verschillende buitenlandse media. Volgens onder meer The New York Times heeft de dienst van Borrell het rapport eerst vertraagd en daarna de verwijzingen naar China verzacht onder diplomatieke druk.

14:50 | De politie heeft maandag een koningsdagfeestje beëindigd waaraan tientallen mensen deelnamen. Daarmee negeerden ze de geldende noodverordening wegens het coronavirus, aldus de politie. Het feest vond plaats aan de Zuiderweg in de provinciehoofdstad. De organisatoren van het feest kregen een waarschuwing van de politie. 'Dergelijke feesten zijn onverantwoord en onacceptabel in deze tijden. Ook op Koningsdag', meldt de politie.

14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus is in Nederland gestegen tot 4518. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 43 sterfgevallen doorgekregen. Dat is het laagste aantal sinds 23 maart. Toen ging het om 34 sterfgevallen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 65 naar 10.521. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg maandag naar 38.245. Dat zijn er 400 meer dan op zondag.

13:30 | Koningsdag kent in Amsterdam een rustige start. 'Het beeld is tot dusverre dat veel mensen thuisblijven', meldt een woordvoerster van de gemeente. Twee stadsparken staan vanwege de maatregelen rondom het coronavirus onder 'extra toezicht'. Het gaat om het Vondelpark en het Sarphatipark. Voor het Sarphatipark zijn maandag dezelfde restricties ingevoerd als voor het Vondelpark. Daartoe is besloten nadat het zondag druk was in dat park.

13:00 | De crisis in de luchtvaart als gevolg van de coronacrisis zal de komst van een vliegtaks niet tegenhouden. Dat kan ook kansen bieden, als de hogere ticketprijzen slimmer inzet, zegt Roel Hellemons, CEO van Eindhoven Airport, in BNR Zakendoen. Wat hem betreft kan het geld onder meer worden ingezet voor een bijmeng-verplichting van biokerosine. 'Verduurzaming kun je niet als luchthaven of land alleen.'

12:30 | Verzekeraars van muziekevenementen hopen dat de overheid garant wil staan als festivals en andere grote evenementen ook na 1 september nog niet door kunnen gaan vanwege de coronacrisis. Dat zei Maarten van Denderen van Klap No Risk, één van de grootste verzekeraars in Nederland van muziekevenementen, maandag in het NOS Radio 1 Journaal. Voor verzekeraars is het op dit moment 'een te groot risico'om pandemiedekking te geven, zegt Van Denderen.

11:50 | De afgelopen 24 uur zijn 127 nieuwe coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen opgenomen terwijl 93 personen naar huis mochten. Het is voor het eerst in België dat het aantal ziekenhuisopnames fors onder de 200 is gezakt. Volgens viroloog Steven Van Gucht is de epidemie 'stilletjes aan beter onder controle'. In het afgelopen etmaal overleden 113 personen aan de gevolgen van het longvirus. De ziekenhuizen meldden 60 overlijdens, de verpleeghuizen 53.

11:30 | De Britse premier Boris Johnson is maandag weer in de openbaarheid verschenen. Hij sprak het land toe buiten zijn ambtswoning in Downing Street en zei daar dat het de goede kant opgaat met de strijd tegen het coronavirus. Johnson vocht eerder deze maand nog voor zijn leven in het ziekenhuis en herstelde later op zijn officiële buitenverblijf. 'Het spijt me dat ik veel langer weg ben geweest van mijn bureau dan ik had gewild', zei hij.

11:00| Het coronavirus blijft in Rusland om zich heen grijpen. De Russische autoriteiten melden dat inmiddels bij 87.147 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. Dat betekent dat Rusland nu meer besmettingen heeft gemeld dan China, waar het virus opdook. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Rusland is de afgelopen maand explosief gestegen. De autoriteiten melden maandag dat het afgelopen etmaal bij nog eens 6198 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben.

10:30 | 'Hoe bijzonder is het om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen.' Dat zei koning Willem-Alexander maandag in een korte toespraak op tv wegens Koningsdag. 'Koningsdag-thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek omdat ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag-thuis van de geschiedenis zal zijn.' Om 16.00 uur sluit de koning de viering nog af door het glas te heffen tijdens een nationale toost.

Image

09:30 | Nederland zet tot nu toe, met matig succes, in op apps tegen de lockdown. Maar helpt zo'n app wel, en is de privacy wel gewaarborgd? Een land als Zweden is al een stap verder met de inzet van Kunstmatige Intelligentie. Ligt daar dan de oplossing? Italië heeft al interesse getoond, om de verspreiding tegen te gaan en de veiligheid te waarborgen als toeristenstromen weer op gang komen. In een nieuwe Helder!: Hoe AI ons uit de lockdown kan krijgen.

09:00 | Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil vanaf 11 mei bij wijze van proef bezoek toestaan in een klein aantal verpleeghuizen. Dat zegt de bewindsman in een interview met het Nederlands Dagblad. Bezoek aan verpleeghuizen is al weken verboden, om te voorkomen dat kwetsbare bewoners besmet raken met het nieuwe coronavirus. Het kabinet besloot vorige week nog die maatregel te verlengen.

21:15 | Air France-KLM-topman Ben Smith denkt aan een vrijwillige vertrekregeling als eerste stap in een reeks maatregelen om de kosten bij het luchtvaartconcern omlaag te brengen. Dat zegt hij in een interview met de Franse krant Les Echos. 'Sommige medewerkers van Air France zijn waarschijnlijk bereid om vrijwillig te vertrekken als ze de kans krijgen'zegt Smith. De topman denkt er ook over om de grote Airbus A380-toestellen van Air France eerder uit de vloot te halen.

21:00 | Zorg voor elkaar en blijf daarom thuis op Koningsdag. Dat is zondag de oproep van het Veiligheidsberaad, dat wordt gevormd door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in het land. Vanwege het coronavirus wordt Koningsdag maandag anders gevierd dan we in Nederland gewend zijn. Door zo min mogelijk van huis te gaan wordt de kans op verspreiding van het virus beperkt, aldus het Veiligheidsberaad.

19:30 | Nu meer mensen zich ondanks de coronamaatregelen weer op straat begeven is het zaak te kijken of bezoekers van winkelstraten zogenoemde slimme looproutes kunnen gaan volgen. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, zondag in EenVandaag. Het gaat om routes die het mogelijk maken dat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden.

18:30 | De autoriteiten in de Amerikaanse staat New York hebben de besmettingsgraad per coronapatiënt teruggebracht tot 0,8. Dat betekent dat iemand die het virus draagt gemiddeld minder dan een andere persoon aansteekt. Dat maakte de gouverneur van de staat Andrew Cuomo zondag bekend tijdens zijn dagelijkse briefing. Cuomo noemde het 'goed nieuws' en een gevolg van de beperkende maatregelen die de staat heeft genomen.

18:00 | Het RIVM komt dagelijks met de cijfers over het aantal coronadoden. Daarbij geeft het instituut twee disclaimers af: niet alle corona-doden worden per se als zodanig geregistreerd. En bovendien kunnen data met enige vertraging binnenkomen. Om een iets geleidelijker beeld te geven hieronder een grafiek met het gemiddelde aantal geregistreerde corona-doden, telkens gemeten over de laatste vijf dagen.

Op basis van de afgelopen weken lijkt de grafiek op zaterdag vaak een uitschieter te hebben. Ten opzichte van de vorige drie zaterdagen kwam de piek gisteren een stuk minder hoog. Het lijkt te wijzen op een dalende tendens, maar daarvoor moet de komende dagen worden gekeken of er geen vertraagde sterftecijfers binnenkomen.

De sterftecijfers sinds 18 maart, telkens het gemiddelde over de laatste vijf dagen.
De sterftecijfers sinds 18 maart, telkens het gemiddelde over de laatste vijf dagen. (BNR / Bron: RIVM )

16:20 | Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, bedraagt nu 934. Dat zijn er 25 minder dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag zakte het aantal patiënten op de ic voor het eerst sinds lange tijd tot onder de 1000. Ook liggen er 395 mensen met andere aandoeningen (non-Covid) op de IC's.

16:00 | De burgemeesters van Gemert-Bakel en Laarbeek zijn erg geschrokken dat bij nertsenhouderijen in hun gemeenten dieren besmet blijken te zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. Burgemeester van Gemert-Bakel Michiel van Veen en burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek zeggen erg mee te leven met de getroffen ondernemer, melden ze in persverklaring op hun gemeentelijke websites.

14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 4.475. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 66 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 75 naar 10.456. De voorgaande dag was het aantal sterfgevallen met 120 mensen bijna twee keer zo hoog. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

Een intensive care-afdeling in Komi.
Een intensive care-afdeling in Komi. (Viktor Bobyr - BNK)

13:30 | Niet Moskou of Sint-Petersburg, maar Syktyvkar is relatief gezien de zwaarst getroffen stad van Rusland. Correspondent Joost Bosman reisde af naar deze besmettingshaard, maar kreeg al snel door dat niet iedereen wil praten. 'Er heerst een enorme angstcultuur', vertelt hij in de podcast BNR Perestrojkast.

12:40 | Het stikstofplan dat het kabinet vrijdag publiceerde moet ook gunstig uitpakken voor de economie, zegt minister Carola Schouten van Landbouw. Over tien jaar moet de helft van de Nederlandse natuur geen last meer hebben van de stikstofuitstoot, is de kern van het plan. De kwestie die steeds meer opspeelt is of de coronacrisis niet juist hét moment is om de verduurzamings-agenda door te voeren. Effecten op de economie zijn daarbij niet onbelangrijk.

12:00 | Veel parkbezoekers hebben zaterdag de bescherming tegen het coronavirus 'heel lelijk' doorbroken. Het was veel te druk en mensen hielden veel te weinig afstand, zegt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Hij roept zijn inwoners op om het vandaag beter te doen dan zaterdag. De gemeente Tilburg heeft haar inwoners opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het is volgens de gemeente net als zaterdag weer druk in de binnenstad.

11:45 | Bij twee nertsenhouderijen in de Brabantse plaatsen Milheeze en Beek en Donk zijn dieren besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten. Op de boerderijen en in de nabije omgeving zijn maatregelen getroffen. Zo wordt geadviseerd in een straal van 400 meter rond de bedrijven het advies niet te wandelen of fietsen.

Coronaloket : Zie je knelpunten of heb je een oplossing? Mail je suggesties!

11:00 | De Chinese stad Wuhan, waar de wereldwijde pandemie van het nieuwe coronavirus begon, heeft geen besmette mensen meer in zijn ziekenhuizen. Dat heeft een gezondheidsfunctionaris tegen verslaggevers gezegd. 'Het laatste nieuws is dat tegen 26 april het aantal coronaviruspatiënten in Wuhan op nul staat, dankzij de gezamenlijke inspanningen van Wuhan en medisch personeel uit het hele land', zei de woordvoerder.

10:00 | Zowel verkopers als kopers houden vertrouwen in de woningmarkt, terwijl 80 procent uitgaat van een krimp van de economie krimpt. Dat blijkt uit onderzoek van Funda. De groep die het een goed moment vindt om te kopen of te verkopen groeit ondanks de coronacrisis, zegt Quintin Schevernels van huizensite Funda.

Image

09:00 | De huidige crisis kan ons iets leren over hoe we om moeten gaan met wat ons te wachten staat als die klimaatverandering straks echt uit de hand loopt en hand in hand gaat met onveiligheid en conflict. Hoe? Dat hoor je in de nieuwe aflevering van de Strateeg. Te gast zijn Tom Middendorp, oud-Commandant der Strijdkrachten en strategisch adviseur bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, en Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks.

06:00 | De toekomst van Alex Azar als Amerikaans minister van Volksgezondheid hangt aan een zijden draadje. Dat melden The Washington Post en Politico. President Donald Trump zou Azar verantwoordelijk houden voor de falende bestrijding van het coronavirus in de VS. Volgens de Washington Post groeit de frustratie bij Trump over het functioneren van zijn minister, maar twijfelt de regering om op dit moment belangrijke personele wijzigingen door te voeren.

Zaterdag 25 april

22:20 | De Tsjechische corona-app eRouska is een aanrader voor Nederland. Dat stelt de burgemeester van Praag en prominent lid van de Piratenpartij, Zdenek Hrib, in gesprek met BNR. 'Onze corona-app is veilig in gebruik en de volledige controle ligt bij de gebruiker', zegt Hrib in de BNR Perestrojkast. 'Jouw data kan pas gebruikt worden als je zelf toestemming hebt gegeven om deze te delen.'

Dossier: CEO's over de coronacrisis

18:40 | Het begint weer drukker te worden op straat. Mensen blijven minder binnen, ze gaan naar winkels, maken ommetjes en zijn in de openbare ruimte. Maar degenen die naar buiten gaan houden zich over het algemeen goed aan de 1,5 meter afstand, is zaterdag het beeld van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. 'Eigenlijk lijken we al een beetje op weg naar de anderhalvemetersamenleving', meldt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad.

16:10 | Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, bedraagt 959. Dat zijn er vier minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag zakte het aantal op de ic voor het eerst onder de duizend. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'De afname van vandaag is gering, maar valt binnen de normale schommelingen. We hebben geen reden om aan te nemen dat de geleidelijke daling geheel tot stilstand komt.'

16:00 | In veel zorginstellingen en verpleeghuizen zijn de beschermende middelen tegen het coronavirus nog niet op orde. Dat stelt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Veel instellingen geven aan dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad beperkt is, terwijl zorgminister Hugo de Jonge twee weken geleden een nieuwe verdeelsleutel bekendmaakte.

14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 4409. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 120 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 100 naar 10.381. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 37.190. Dat zijn er 655 meer dan op vrijdag

13:30 | De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is positief over de steunmaatregelen van het kabinet aan KLM, dat zwaar is getroffen door de coronacrisis. 'Dit helpt KLM om deze crisis te kunnen overleven zodat werkgelegenheid en vitale infrastructuur voor ons land behouden blijven. Wij zijn met de directie van KLM in gesprek', meldt de VNV. Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) moeten bij KLM de topsalarissen omlaag, van zowel het management als de piloten.

13:00 | Het aantal nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is vrijdag flink toegenomen ten opzichte van de dagen ervoor. Dat meldt Omroep Brabant. In een dag tijd kwamen 120 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis terecht. Bijna dertig meer dan een dag eerder, zo blijkt uit de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Een exacte verklaring is er op dit moment nog niet, stelt Omroep Brabant.

12:30 | De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft nog 'geen bewijs' dat mensen die zijn hersteld van een infectie met het cornonavirus en antistoffen hebben, ook beschermd zijn tegen een tweede infectie. In een verklaring waarschuwt de VN-organisatie voor uitgifte van zogenaamde immuniteitspaspoorten'. Dergelijke documenten of gezondheidsverklaringen kunnen de verspreiding van het virus mogelijk zelfs in de hand werken, waarschuwt de WHO.

Image

10:30 | Er komt een gigantisch Europees corona-herstelfonds. Daar zijn de EU-leiders het over eens. Maar de moeilijke vragen schuiven zij door naar de Europese Commissie. Want waar moet het geld vandaan komen? En hoeveel euro's zijn er nodig? En hoe gaat het verdeeld worden? En worden het giften of leningen? Europamania doet een poging de warboel aan plannen te ontrafelen.

09:00 | Jonge en innovatieve bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden dreigen te komen, kunnen vanaf 29 april een overbruggingskrediet aanvragen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Voor de regeling voor zogenoemde start-ups en scale-ups heeft het kabinet in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ondernemers die er gebruik van willen maken, kunnen terecht bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's).

Vrijdag 24 april

23:00 | CNV Vakmensen is positief over de voorgenomen miljardensteun van het kabinet aan KLM. Het kabinet is van plan 2 miljard tot 4 miljard euro uit te trekken om KLM door de coronacrisis te helpen. 'Het is goed dat die financiële steun er nu ook komt. De nood is hoog', reageert onderhandelaar Michiel Wallaard van CNV Vakmensen. De bond heeft er begrip voor dat de overheid voorwaarden stelt aan het omvangrijke steunpakket.

21:05 | Het kabinet is van plan 2 tot 4 miljard euro uit te trekken om KLM door de coronacrisis te helpen. Frankrijk schiet tegelijkertijd Air France en moederbedrijf Air France-KLM te hulp, zodat het concern in totaal op 9 tot 11 miljard euro kan rekenen van zijn twee belangrijkste aandeelhouders. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) en zijn collega Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakten het plan voor het reddingspakket vrijdagavond bekend.

20:40 | Om 20.45 uur is er op het ministerie van Justitie en Veiligheid een persconferentie over steun aan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, met ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

18:40 | Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft besloten dat er dit seizoen geen promotie en degradatie wordt toegepast. ADO Den Haag en RKC Waalwijk blijven daardoor behouden voor de eredivisie, terwijl SC Cambuur en De Graafschap niet promoveren. KNVB-directeur Eric Gudde kan zich met name de verontwaardiging bij FC Utrecht goed voorstellen, maar er moet nou eenmaal een knoop worden doorgehakt. 'Als bekerfinalist een prachtige bekerfinale mislopen die je had kunnen winnen.

18:10 | Als we nu de terrassen zouden opengooien, dan is het risico op een nieuwe corona-uitbraak te groot. De boodschap van premier Rutte zal een domper zijn voor veel ondernemers. Voordat er versoepeld kan worden, moet het aantal nieuwe besmettingen nog een tijd laag blijven.

17:10 | De Landelijke Studentenvakbond is boos op DUWO, de grootste studentenhuisvester van Nederland met meer dan 32.000 studentenkamers. Dat zegt de LSVB tegen BNR. DUWO heeft vandaag bekend gemaakt dat het de huren gaat verhogen, ondanks de coronacrisis. Door die crisis hebben veel studenten geen baan meer.

16:05 | Minder dan duizend mensen met het coronavirus liggen nog op de intensive care. Het aantal is gedaald naar 963. Dat zijn er 45 minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de Nederlanders met het coronavirus op intensivecareafdelingen liggen er 922 in Nederland en 41 in Duitsland. Op de intensive cares liggen verder 388 mensen met andere aandoeningen dan het coronavirus.

16:00 | Vakbond CNV vreest dat duizenden flexwerkers op straat komen te staan, ondanks de noodmaatregelen van het kabinet. Bedrijven die gebruik maken van de NOW-regeling, bedoeld om mensen in dienst te houden, ontslaan toch vaak medewerkers die via uitzendbureaus werken. 'Je kunt nu wel degelijk afscheid nemen van uitzendkrachten.'

15:10 | De coronacrisis slaat een flink gat in de Rijksbegroting. Volgens de eerste schattingen stijgt het begrotingstekort tot 11,8 procent van het bruto binnenlands product, wat neerkomt op een gat van 90 miljard euro, Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van het ministerie van Financiën.

14:50 | Een werkgroep is momenteel bezig met het ontwikkelen van een app die straks gaat bepalen of je met de bus of trein mag reizen, of niet. Door de coronacrisis moeten we anderhalve meter afstand houden, maar in het ov is dat behoorlijk lastig. Een app moet uitkomst bieden, maar volgens Pedro Peters van OV-NL is dat geen allesomvattende oplossing, het kan slechts een hulpmiddel zijn.

14:30 | Een werkgroep is momenteel bezig met het ontwikkelen van een app die straks gaat bepalen of je met de bus of trein mag reizen, of niet. Door de coronacrisis moeten we anderhalve meter afstand houden, maar in het ov is dat behoorlijk lastig. Een app moet uitkomst bieden, maar volgens Pedro Peters van OV-NL is dat geen allesomvattende oplossing, het kan slechts een hulpmiddel zijn.

14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 4289. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 112 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 123 naar 10.281. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 36.535. Dat zijn er 806 meer dan op donderdag.

13:30 | Het kabinet zal binnenkort bekendmaken dat de steunmaatregelen voor bepaalde groepen ondernemers met nog eens drie maanden worden verlengd. Dat meldt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers in BNR Ask me Anything. De evenementenbranche ligt tot zeker 1 september stil en krijgt daarna waarschijnlijk te maken met veel beperkingen. Dat komt eraan, dus iedereen wordt ergens wel weer geholpen waar dat nodig is.'

12:40 | Accountants maken zich zorgen over hun controlerende rol bij de NOW-regeling. Ze denken dat ze te veel risico lopen omdat de maatregel fraudegevoelig is. 'Aan de controleerbaarheid kleven risico's, en wij willen niet straks de Zwarte Piet toegespeeld krijgen', zegt voorzitter Marco van der Vegte van het algemeen bestuur van de NBA, de beroepsorganisatie van accountants.

12:15 | Voordat het coronavirus toesloeg was thuiswerken in Nederland al een stuk gebruikelijker dan in andere Europese landen. Ruim 14 procent van de werknemers werkte vorig jaar vanuit huis. Samen met Finland voert ons land hiermee de ranglijst aan, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Luxemburg (11,6 procent) en Oostenrijk (9,9 procent) volgen op een afstand. In landen als Bulgarije,

12:05 | Er zijn vorige week in totaal 4.300 mensen overleden. Dat zijn er wederom meer dan gemiddeld, maar wel minder dan een week eerder. Ook het aantal sterfgevallen in verzorgings- en verpleeghuizen is gedaald. Dat melden onderzoekers van het CBS en het RIVM. Waarschijnlijk heeft het nieuwe coronavirus minder dodelijke slachtoffers geëist. Het RIVM weet tot nu toe van 794 mensen die in week 16 (13 tot en met 19 april) zijn overleden aan het nieuwe coronavirus.

Image

11.40 | In België zijn de afgelopen 24 uur 1496 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, terwijl dat aantal de afgelopen dagen nog onder de duizend lag. De toename hangt wellicht samen met het hogere aantal tests. Het totaal aantal besmettingen staat nu op 44.293, nadat ruim 189.067 testen zijn uitgevoerd. De autoriteiten telden het voorbije etmaal 190 sterfgevallen, waarmee het totaal komt op 6679. Daarin zijn vanwege een technisch probleem de meest recente sterfgevallen in Vlaamse woonzorgcentra niet meegenomen.

11.35 | De pubs mogen dan wel al weken dicht zijn, dat weerhoudt Britten er niet van te drinken. Slijterijen, die als een van de weinige winkelsoorten open mogen blijven, zien hun omzet door het dak gaan.

In de maand maart gingen de verkopen met bijna een derde omhoog, de sterkste toename sinds de cijfers sinds 1988 worden bijgehouden. Verkoopcijfers van alcohol in supermarkten, waar Britten voornamelijk hun drank halen, zijn niet in de cijfers meegenomen.

Image

11.30 | Als we straks de economie herstarten, dan kunnen we dat beter smart doen. En dan kunnen we wel wat hulp gebruiken. Als werkgever, of als gebouwbeheerder wil je garanderen dat de werkplek veilig is en dat de mensen niet te dicht bij elkaar komen. Verslaggever Martijn de Rijk woonde een demonstratie bij van de SmartEagle, een kleine gadget die helpt, en sprak met de oprichter Arend van der Stadt.

11.10 | Het Robert Koch-Institut waarschuwt Duitsland ervoor de coronamaatregelen pas verder te versoepelen als het dagelijkse aantal nieuwe besmettingsgevallen is teruggelopen tot een paar honderd. Eerder moeten er geen versoepelingen worden toegestaan, tekende persbureau Reuters vrijdag op uit de mond van de woordvoerder van de Duitse tegenhanger van het RIVM.

10.55 | Serious games, speciaal voor scholen en thuiswerkers. Producent At hand ontwikkelde sinds de lockdown een speciale game voor deze doelgroepen: Move Forward. Maarten Bouwhuis van In Bedrijf Blijven praat erover met directeur Micha Voogt.

Image

10.50 | Het marineschip de Karel Doorman komt vrijdagavond aan in de haven van Sint-Maarten, dat zegt minister Ank Bijleveld (Defensie). Het schip helpt mee met de bestrijding van het coronavirus. Om ongeveer 20.00 uur 's avonds Nederlandse tijd zal het schip aanmeren. Op maandag 13 april vertrok de Karel Doorman voor drie maanden naar de Caribische eilanden.

10.25 | Winkeliers en vastgoedeigenaren ruziën nog altijd over de winkelhuren. Sinds het begin van de coronacrisis is er nog altijd geen overeenstemming bereikt over het opschorten van die huren. Volgens winkelierskoepel InRetail heeft 70 procent nog nergens mee ingestemd, schrijft het FD. 'Het had een startschot voor coulance moeten zijn, maar we zien ook veel advocatenbrieven voorbij komen', zegt FD- journalist Johan Leupen op BNR.

Image

10.00 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Rusland is vrijdag sterker gestegen dan de afgelopen dagen, toen er juist steeds minder mensen besmet raakten. Bij 5849 mensen is het longvirus vastgesteld, dat waren een dag eerder nog 4774. Het aantal besmettingen staat op 68.622. Het dodental is gestegen met zestig, waarmee het aantal geregistreerde doden in Rusland op 615 komt.

09.40 | De EU-leiders zijn akkoord met een pakket van corona-maatregelen van 540 miljard euro. Dat was al afgesproken door de EU-ministers van Financiën. Eigenlijk gaat het al over het volgende steunpakket dat de economische dreun moet opvangen. Dat heikele vraagstuk laten de leiders over aan de Europese Commissie van Von der Leyen. Premier Mark Rutte blijft erbij: bij solidariteit hoort steun, maar ook economische hervorming. Je mag van landen vragen wat zij doen om er een volgende keer beter voor te staan, zegt de premier tegen BNR's Europaverslaggever Jesse Pinster.

09.05 | In de Verenigde Staten is het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus de 50.000 gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de website Worldometer, die het aantal doden en besmettingen bijhoudt. De Verenigde Staten zijn van alle landen het zwaarst getroffen door de coronapandemie. In het land zijn meer dan 866.000 besmettingsgevallen van het longvirus bekend. Zeker 4,6 miljoen mensen in de VS zijn tot dusver getest op het virus.

09.00 | De economie van Noorwegen is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen vanwege de maatregelen om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor werden veel bedrijven gesloten. Voor heel dit jaar kan de Noorse economie met meer dan 5 procent krimpen, aldus het Noorse statistiekbureau.

Volgens het bureau was sprake van een krimp met 1,9 procent in vergelijking met de voorgaande periode. In dat cijfer is de volatiele Noorse olie- en gasproductie op zee niet meegerekend. Vooral in maart was duidelijke krimp te zien door de maatregelen tegen het virus. De Noorse overheid legde die maand een groot deel van het openbare leven stil.

08.50 | Gemeenteraadsleden hebben grote zorgen over het functioneren van de lokale democratie. 'Zwijgende burgemeesters en wethouders', 'ondoorzichtige miljoenenuitgaven aan noodmaatregelen' en 'het doordrukken van projecten'; allemaal onder het mom van een crisissituatie door het coronavirus. Dat blijkt uit gesprekken die BNR voerde met raadsleden. 'Nood breekt soms wet', zegt voorzitter Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging op BNR.

Image
( )

08.40 | Treinen, trams en bussen houden hooguit een kwart over van de reizigers van vóór de coronatijd vanwege de maatregel om 1,5 meter afstand te bewaren. Om dat in goede banen te leiden, wordt gedacht aan het reizen in blokken of een app waarmee mensen een plek kunnen reserveren. Een werkgroep onder leiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bezig met oplossingen die praktisch werkbaar en uitvoerbaar zijn, meldt een woordvoerder.

De Britse detailhandelsverkopen zijn in maart flink gedaald, ondanks dat de Britten massaal gingen hamsteren vanwege de coronapandemie. Dat maakte het Britse nationale statistiekbureau bekend.De verkoop inclusief autobrandstof daalde met 5,1 procent vergeleken met een maand eerder. Economen hadden in doorsnee op een daling van 5 procent gerekend. In het land zijn eigenlijk alleen supermarkten, apotheken en andere essentiële winkels nog open. Bij de rest kan op zijn vroegst in mei weer geshopt worden.

08.15 | Nijmeegs burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls erkent dat Nederlandse gemeenten verschillen in het beboeten van overtreders van de corona-regels. 'De boodschap komt in Nijmegen aan', zegt Bruls, 'Maar je moet ook een goed verhaal hebben. Met boetes alleen kom je er niet'. De burgemeester merkt dat er steeds meer mensen op straat komen, dat er meer behoefte is om het leven weer op te pakken, maar ook dat er veel draagvlak is voor het geleidelijk versoepelen van de maatregelen.

08.00 | 'Er dreigen massaal problemen nu de lockdown langer gaat duren. Er is een roep uit de financiële sector en ook uit de Tweede Kamer om meer te doen', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Als mogelijke maatregel zingt de verlichting rond van de VPB, de Verruiming Verliesrekening, waarmee bedrijven hun grote verliezen in de coronacrisis straks kunnen verrekenen met de winst van afgelopen jaren. Maar volgens Van Leeuwen is dit een politieke no go. De VPB is al eerder verlaagd, verdere verlaging gaat de oppositie - cruciaal vanwege een meerderheid in de Eerste Kamer - volgens Van Leeuwen niet accepteren.

Image
( )

07.35 | De verschillen tussen hoe vaak gemeenten boetes uitdelen vanwege overtreding van de corona-verordening, zijn groot. Dit blijkt uit een rondgang die BNR langs verschillende gemeenten maakte. 'Het waarschuwen houdt op zeker moment op', zegt waarnemend burgemeester van Heerlen Emile Roemer die geen voorstander is van één landelijk handhavingsbeleid.

07.25 | Het dodental door het coronavirus in Duitsland is met 227 sterker gestegen dan een dag eerder, toen 215 mensen overleden. Het geregistreerde aantal doden staat nu op 5321. Het aantal nieuwe besmettingen is iets lager dan de dag ervoor. Bij 2337 mensen is het virus de afgelopen 24 uur vastgesteld, waarmee het totaal op 150.383 komt. Donderdag werden 2352 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus.

07.10 | De organisatorische tweedeling in de gezondheidszorg tussen cure en care heeft ertoe bijgedragen dat verpleeghuizen en thuiszorg te lang een blinde vlek zijn geweest in de coronacrisis. Dat stelt Verenso, de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde.

Image

06.30 | Gemeenteraadsleden hebben grote zorgen over het functioneren van de lokale democratie. 'Zwijgende burgemeesters en wethouders', 'ondoorzichtige miljoenenuitgaven aan noodmaatregelen' en 'het doordrukken van projecten'; allemaal onder het mom van een crisissituatie door het coronavirus. Dat blijkt uit gesprekken die BNR voerde met raadsleden.

06.15 | Het kabinet komt vandaag met een nieuwe pakket aan fiscale steunmaatregelen dat verdacht veel lijkt op dat van de economische crisis in 2008, zo vertellen betrokkenen aan BNR. Onder meer zullen verliezen over meerdere jaren afgetrokken kunnen worden van de vennootschapsbelasting. Arjo van Eijsden, partner bij EY en bestuurslid van de Nederlandse orde van Belastingadviseurs vindt sommige maatregelen 'niet onlogisch'.

05.25 | Nederlandse ziekenhuizen gaan verschillend om met persoonlijke beschermingsmiddelen voor medisch personeel. Ondanks de schaarste en de stijgende vraag naar hoogwaardige mondmaskers in de sector, kiezen ziekenhuizen voor meer bescherming dan de landelijke norm voorschrijft. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Image

05.10 | Het nieuwe coronavirus overleeft minder lang op oppervlaktes als deurklinken wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, hitte en vochtigheid. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse overheid. ''Onze meest opvallende waarneming tot nu toe is het krachtige effect dat zonlicht lijkt te hebben op het doden van het virus, zowel op oppervlakken als in de lucht', zei William Bryan, wetenschappelijk adviseur binnen het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, op een persconferentie in het Witte Huis. 'We hebben een vergelijkbaar effect gezien bij zowel temperatuur als vochtigheid, waarbij het verhogen van de temperatuur en vochtigheid of beide over het algemeen minder gunstig is voor het virus.'

05.00 | Onderzoekers van het Amsterdam UMC bekijken of moedermelk effectief kan zijn in de strijd tegen Covid-19. Mogelijk hebben jonge moeders die genezen zijn antistoffen in hun moedermelk. Dat schrijft het AD.

03.30 | Voor honderdduizenden moslims in Nederland begint vrijdag de vastenmaand ramadan. Normaal gesproken is dat een tijd waarin ze veel samen bidden en 's avonds samen eten om het vasten te breken. Door het coronavirus kan dat niet: veel moskeeën zijn dicht en gezamenlijke iftarmaaltijden zijn afgelast.

Image

03.20 | In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 3176 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. De nieuwe dagelijkse sterftecijfers zijn fors hoger dan die op woensdag. Toen werden er 1738 coronadoden gemeld.

In de VS zijn nu 49.804 mensen overleden aan het virus. Van woensdag op donderdag kwamen er ruim 26.000 nieuwe besmettingen bij in het land, in totaal zijn meer dan 866.000 gevallen bekend.

01.35 | Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag (lokale tijd) een nieuw coronasteunpakket van 484 miljard dollar goedgekeurd. President Donald Trump, een voorstander van de steunmaatregelen, zei de wet mogelijk donderdagavond nog te zullen ondertekenen.

00.15 | De Tsjechische regering versoepelt de strenge anti-coronamaatregelen sneller dan gepland. De beperkingen worden de komende tijd stapsgewijs afgebouwd. De regering beëindigt vrijdag al beperkingen op de bewegingsvrijheid van mensen. Burgers mochten sinds medio maart alleen van huis als ze daar een geldige reden voor hadden, zoals boodschappen doen. Ook waren samenscholingen van meer dan twee personen verboden. Dat wordt nu verhoogd naar tien personen.

Donderdag 23 april

22:30 | Gemeenteraadsleden hebben grote zorgen over het functioneren van de lokale democratie. 'Zwijgende burgemeesters en wethouders', 'ondoorzichtige miljoenenuitgaven aan noodmaatregelen' en 'het doordrukken van projecten'; allemaal onder het mom van een crisis-situatie door het coronavirus. Dat blijkt uit gesprekken die BNR voerde met raadsleden. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden bevestigt de zorgen die er leven en deelt deze.

19:30 | De afgelopen weken, midden in de coronacrisis, zijn in Europa bijna 50.000 65-plussers meer overleden dan normaal. Vooral in landen die zwaar zijn getroffen door het virus wijkt het aantal doden extreem af. Het gaat onder meer om Nederland, België, Italië, Frankrijk en Spanje.

18:30 | Rotterdam wil volgend jaar opnieuw het Eurovisie Songfestival organiseren. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Om het festival te organiseren moet de gemeente wel 6,7 miljoen euro meer betalen. In verband met de coronacrisis werd het festival dit jaar gecancelled.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer
VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer ( )

17:30 | Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben een plan opgesteld om de wereldhandel na de coronacrisis weer vlot te trekken. Ze boden minister Kaag vandaag een actie-agenda aan.

16:15 | Het aantal mensen dat met het coronavirus op de intensive care ligt, blijft dalen. Het zijn er nu nog 1008, 42 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op de intensive cares liggen verder 389 mensen met andere aandoeningen dan het coronavirus.

16:00 | Topman Ben Smith van luchtvaartconcern Air France-KLM ziet af van zijn bonus voor het boekjaar 2020. Dat heeft het luchtvaartconcern aangekondigd nadat ophef was ontstaan over de variabele beloning voor Smith. Volgens een constructie zou hij een bonus krijgen als Air France-KLM erin zou slagen miljarden aan noodsteun binnen te halen wegens de coronacrisis.

15:00 In Frankrijk gaan de scholen op 11 mei weer open, maar leerlingen hoeven niet te gaan. Het is vrijwillig. De heropening is onderdeel van de eerste versoepelingen van de Franse coronamaatregelen die half maart waren afgekondigd.

14:50 | Afgelopen week hebben opnieuw veel Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Het waren er 4,4 miljoen. In totaal hebben zich sinds half maart al zo'n 27 miljoen Amerikanen voor steun tot de overheid gewend.

Minister Hoekstra tijdens een videoconferentie met de EU-ministers van Financiën.
Minister Hoekstra tijdens een videoconferentie met de EU-ministers van Financiën. ( ANP)

13:30 | Het coronavirus gebruikt waarschijnlijk twee specifieke soorten cellen in de neus als toegangspoort tot het menselijk lichaam. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben dat samen met Britse en Franse collega's vastgesteld. Ze hebben ontdekt dat slijmbekercellen en trilhaarcellen in de neus veel van het zogeheten boodschapper-RNA bevatten waar het virus gebruik van maakt om zich snel door het lichaam te verspreiden.

12:45 | Vanmiddag praten de Europese regeringsleiders via een videoverbinding over de corona-steunmaatregelen ter waarde van 540 miljard euro. Begin april bereikten de Europese ministers van Financiën al een akkoord over de inzet van het Europese noodfonds ESM, maar Italië vond dat lang niet genoeg. 'En sindsdien is er alleen gebakkeleid over hoe een groter programma kon worden opgezet', zegt Hendrik Jan Tuch van Aegon Asset Management.

Remco de Boer brengt elke week een update over het energievraagstuk
Remco de Boer brengt elke week een update over het energievraagstuk (BNR)

12:15 | Wat hebben vijftig beschimmelde muren van sociale huurwoningen in Amsterdam-Oost te maken met de corona- en de klimaatcrisis? Een nieuwe samenleving, een nieuw geluid en als je tóch rigoureuze keuzes maakt, waarom zou je dan niet meteen de verduurzaming meenemen? De discussie in de energie- en duurzaamheidswereld is inmiddels losgebarsten, zegt energie-deskundige Remco de Boer.

12:00 | Hoe moet Nederland uit de lockdown komen zonder dat de zorg overbelast raakt? 'Science versus Corona' probeert een antwoord op die vraag te geven. Intussen hebben zich ruim 150 wetenschappers aangemeld. 'Waar het om gaat, is dat de Nederlandse wetenschap vanuit verschillende disciplines de handen ineen moeten slaan. We moeten met z'n allen zoveel mogelijk van de exitstrategieën zo goed mogelijk onderzoeken', zegt initiatiefnemer Denny Borsboom.

Image

11:40 | We zijn al zes weken thuis en dus klussen we erop los. En dat gaat ook wel eens mis. Mensen maken fouten, en dan moet al gauw de professional eraan te pas komen. Robert Schmidt van loodgieter.nl heeft momenteel veel klantcontact, zegt hij in In Bedrijf Blijven tegen Maarten Bouwhuis. 'Mensen hebben meer vrije tijd en gaan ook meer klussen. Wat vooral is toegenomen zijn doorboorde waterleidingen en kapotte kranen die mensen zelf willen repareren.'

11:00 | Door de coronacrisis zit de uitzendbranche in een diep dal en de NOW-regeling biedt voor zeker 120 van de 600 bij branchevereniging ABU aangesloten uitzendbureaus nauwelijks uitkomst. Dat leidt tot een ongelijk speelveld in de uitzendbranche, zegt Jurriën Koops, directeur van de ABU, tegen BNR. 'Maak tempo met de inkomensregeling voor mensen die tussen wal en schip vallen.'

10:00 | KLM is keihard getroffen door de coronacrisis, De vliegtuigen staan al weken zo goed als stil. Maar vandaag zal op de aandeelhoudersvergadering een hartig woordje worden gesproken over het plan om topman Ben Smith van Air France-KLM een bonus te geven als hij de luchtvaartmaatschappij door deze crisis loodst. Nederland is daar fel tegen, zegt minister Wopke Hoekstra.

CEO Wouter Kolk.
CEO Wouter Kolk. ( ANP / Lex van Lieshout)

10:00 | Wouter Kolk, CEO voor Ahold Delhaize in Europa en Indonesië, ziet door zijn hele organisatie veel initiatieven die leiden tot heel goede ideeën, die kunnen worden toegepast in deze coronacrisis. 'Ik wil bij iedereen die spirit aanmoedigen: werk samen, kijk constructief naar oplossingen en deel die resultaten.'

09:30 | Minister Eric Wiebes van Economische Zaken haalt bakzeil bij het kabinet. Volgens een reconstructie van de Telegraaf pleitte hij er zondag – op het wekelijkse Catshuisoverleg – voor om na 28 april zeker één branche open te gooien. Dat is niet gelukt, terwijl steeds nadrukkelijker de vraag klinkt: heeft het kabinet genoeg oog voor de economie in de coronacrisis?

08:50 | Het kabinet trekt voor de komende twee jaar 200 miljoen euro uit om dak- en thuislozen sneller aan een eigen dak boven hun hoofd te helpen. Er moeten vooral meer woonplekken met begeleiding komen voor deze doelgroep. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vindt het aantal dak- en thuislozen onaanvaardbaar hoog. 'Bovendien maakt de huidige coronacrisis duidelijk dat we de hulp voor deze kwetsbare groep onvoldoende op orde hebben.'

08:30 | De tijd dat boa's worden gezien als veredelde stadstoezicht is voorbij, als het aan Eerdmans ligt. 'Het zijn opsporingsambtenaren met handhaving op de rug. Je moet er ook echt geen mot mee krijgen; ze kunnen je echt aanhouden of je kunt een forse boete krijgen.' Een motie van Eerdmans kan inmiddels rekenen op steun van Leefbaar Rotterdam, PVV, CDA en VVD, drie zetels te weinig. 'De BOA Bond werkt allemachtig in op de PvdA, maar ik vrees dat de motie het niet redt.'

08:00 | Ook voor het leger is het passen en meten in coronatijden. Waar we in de supermarkt en op straat ons allemaal aan de 1,5 meter afstand proberen te houden, schendt het leger soms deze richtlijn. Want het belang van een training gaat voor. Anderhalve meter afstand, dat is onmogelijk als je in een pantservoertuig zit of in een Apache-helikopter. Desondanks blijven die niet aan de kant staan, zegt woordvoerder Sjaak van Elten,

07:30 | President Donald Trump vindt dat de staat Georgia te snel gaat met het versoepelen van corona-maatregelen. Ondertussen protesteert ziekenhuispersoneel vanwege een tekort aan beschermende kleding en mondkapjes. De opstelling van Trump is opmerkelijk, zegt correspondent Jan Postma. De president meent dat de veiligheid voorop moet staan en dat is in Georgia nog niet aan de orde.

07:00 | De Nederlandse BOA Bond gaat vandaag een ultimatum stellen aan de gemeente Rotterdam. Ze willen uitgerust worden met pepperspray en wapenstokken. Het aantal geweldsincidenten groeit doordat er strenger wordt gehandhaafd op de coronamaatregelen. De boa's zijn het zat, zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. 'Even los van het feit dat het heel vaak niet kan, is het een belachelijke uitstraling als dat de norm wordt.'

06:40 | 20 mei is niet heilig als datum waarop de coronamaatregelen aflopen. Sommige regels kunnen al eerder worden versoepeld, bijvoorbeeld die voor kappers. Dat heeft premier Rutte gezegd tegen de Tweede Kamer. Voor de horeca geldt dat hoogstwaarschijnlijk niet, benadrukte Rutte. Rutte wil dat deskundigen advies gaan geven over het afbouwen van de maatregelen. De Kamer had daarop aangedrongen. Een adviesraad moet daarover knopen doorhakken.

06:05 | Bij de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn sinds begin maart ruim 700 meldingen binnengekomen over het niet of slecht naleven van de RIVM-corona-richtlijnen, zo blijkt uit navraag bij de Inspectie SZW door BNR. De top drie van meeste meldingen komt van de groothandel en detailhandel (22 procent), gevolgd door gezondheid en welzijnssector (16 procent) en op plek drie staan coronameldingen uit de industrie (14 procent).

Woensdag 22 april

23:10 | Bioscopen laten gemiddeld 70 tot 75 procent minder bezoekers in een zaal toe als ze na 20 mei weer open mogen. Dat staat in het conceptprotocol anderhalve meter dat bioscopen en filmhuizen bij de overheid hebben ingediend, zo laat de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters aan BNR weten.

Image
(BNR)

22:50 | In de Coronacast een overzicht van het belangrijkste corona-nieuws van de dag. Daarnaast diepen we elke dag een verhaal verder uit. Thomas van Groningen praat je bij, onder meer over het Kamerdebat waarin een meerderheid pleit voor strenge eisen aan bedrijven die straks extra steun krijgen. Minister Koolmees werkt aan een tweede steunpakket. Een Kamermeerderheid van ChristenUnie, D66, PVV en de linkse oppositie wil daar harde voorwaarden aan verbinden.

22:40 | Bij het Consortium Huisartsengeneeskunde zijn tot nu toe 1.900 meldingen gedaan van mensen met op zijn minst een sterke verdenking van een corona-besmetting, die als gevolg daarvan zijn overleden zijn of ervoor hebben gekozen niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Dat blijkt uit cijfers op basis van gegevens uit de eigen praktijken van huisartsen.

Nedcar
Nedcar ( ANP / Niels Wenstedt )

20:00 | Nu al zijn in Europa ruim twee miljoen auto's niet geproduceerd door de coronacrisis. En ook de rest van het jaar zal de productie fors lager liggen, zegt de koepel van Europese autobouwers tegen BNR. Voor heel dit jaar wordt rekening gehouden met een strop van 150 miljard euro. Veel fabrieken zijn gesloten waardoor de productie stil ligt. 'De meeste daarvan zullen pas na de zomervakantie weer volledig worden opgestart', verwacht ACEA-directeur-generaal Eric-Mark Huitema.

20:00 | Voor de 'maatschappelijke analyse' van de manier waarop de corona-maatregelen kunnen worden afgebouwd komt een aparte adviesraad. Een groep experts moet het kabinet gaan adviseren hoe er moet worden omgegaan met de schaarse ruimte in de 1,5 metersamenleving en welke sectoren daar bijvoorbeeld voorrang in krijgen.

18:00 | Het kabinet moet studenten die vertraging oplopen door de coronamaatregelen te hulp schieten, vinden CDA en D66. Dat kan bijvoorbeeld door een verlaging van het collegegeld, een verlenging van de ov-studentenkaart of een verruiming van de aanvullende beurs. Studenten kunnen vanuit huis wel colleges volgen, maar stages en practica zitten er niet in.

17:40 | De Tweede Kamer wil een bredere corona-adviesraad naast het OMT. Daar zouden naast medici ook andere wetenschappers in moeten zitten, zoals gedragswetenschappers, economen, ethici en psychologen.

Image
( ANP)

17:30 | De transport- en logistieksector komt met een gezamenlijk coronaprotocol. Daarmee hoopt de sector zo snel mogelijk weer volledig aan de slag te kunnen. Het protocol geeft adviezen aan werkgevers, werknemers en opdrachtgevers over hoe er veilig kan worden doorgewerkt in de handel en de logistiek.

17:00 | De zorgverzekeraars trekken de portemonnee voor de ziekenhuizen. Die kunnen nu per 1 mei een voorschot krijgen, zodat ze niet in de financiële problemen komen. Het is een miljardendeal, zegt Zorgverzekeraars Nederland.

16:30 | Op de intensive cares liggen nu 1050 coronapatiënten. Dat zijn er 37 minder dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van de patiënten op de ic liggen er 1006 in Nederland en 44 in Duitsland.

15:00 | Minister Koolmees heeft de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling verruimd. Bedrijven die door de coronacrisis meer dan 20 procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Daarvoor gelden wel extra voorwaarden: deze concerns moeten afspraken maken met vakbonden over het behoud van werkgelegenheid en over 2020 afzien van het uitkeren van dividend of bonussen.

14:50 | Als er geen maatregelen waren genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zouden zo'n 24.- tot 25.000 ernstig zieke patiënten ic-zorg nodig hebben gehad. Dat betekent dat het ingrijpen van het kabinet 90 procent van de ic-opnames heeft voorkomen, zegt RIVM-baas Jaap van Dissel.

14:45 | Schaatsbond KNSB is naarstig op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. KPN stopt ermee in juni en de nieuwe hoofdsponsor die de bond al bijna had gestrikt, is door de coronacrisis afgehaakt.

14:40 | De Vereniging van Evenementenmakers is somber over de toekomst. Tot 1 september zijn alle evenementen verboden en daarna is het hoogseizoen voor evenementen eigenlijk al voorbij. 'Er is heel weinig reden om heel optimistisch te zijn.' Er staan volgens de vereniging 48.000 van de 63.000 banen op de tocht. Het verwachte omzetverlies voor de sector wordt voor dit jaar geschat op 4 miljard euro.

14:20 | Al ruim honderd brancheverenigingen hebben een protocol ingediend bij het ministerie van Economische Zaken, waarin is vastgelegd hoe ze omgaan met de anderhalvemetereconomie. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd. Maar in veel van die protocollen is te weinig aandacht voor de belangen van de werknemers. Dat zegt vicevoorzitter Kitty Jong van vakbond FNV.

14:05 | Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 4054. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 138 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg tot boven de 10.000. Sinds het begin van de uitbraak, bijna twee maanden geleden, zijn 10.021 mensen opgenomen, een stijging van 124 ten opzichte van dinsdag. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg met 708 naar 34842.

13:30 | In bijna heel Duitsland is of wordt het verplicht mondkapjes te dragen op bepaalde plekken. Woensdag besloten vijf deelstaten zich aan te sluiten bij de tien die dat al hadden besloten. Alleen in de deelstaat Bremen blijft het bij een dringend advies zonder plicht, melden Duitse media. In de deelstaten is of wordt het de komende week verplicht om bedekking voor mond en neus te dragen in het openbaar vervoer.

13:00 | Hotels staan leeg en met de verlenging van de lockdown voor de horeca tot 20 mei zal de bezettingsgraad niet snel stijgen. Steeds meer hotels bouwen daarom kamers om van slaapplek naar werkplek om zo toch nog wat klanten te krijgen. Hotel V aan de Fizeaustraat in Amsterdam is een van die hotels. De kamers zijn voor dit doel aangepast, vertelt hotelmanager Jan Stuurman aan verslaggever Thomas Schuurman.

12:30 | Vanmiddag wordt het corona-app-debat gehouden dat begint met een briefing van Jaap van Dissel van het RIVM. Daarna wordt er gedebatteerd met premier Rutte en minister De Jonge. Brenno de Winter, IT-expert, en afgelopen donderdag lid van de expertscommissie, verwacht niet veel van het debat. 'Het is een beetje nakaarten over wat er dit weekend is gebeurd, het plaatje is al duidelijk, de app-ronde heeft niet een wenselijke oplossing opgeleverd', zegt De Winter.

12:00 | Voor mensen die in betalingsproblemen komen met hun hypotheek wil de Nationale Hypotheekgarantie garant staan bij de bank. De huizenbezitter moet daarvoor eerst met hun geldverstrekker in gesprek om de mogelijkheden en problemen te bekijken. NHG staat vervolgens borg voor een wat groter bedrag dan normaal, in samenwerking met de banken en verzekeraars. Zo wordt de betalingspauze die banken kunnen geven gegarandeerd.

11:20 | Het is terug naar de tekentafel voor de corona-apps. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat de komende vier weken een nieuwe app ontwikkelen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het is een flinke stap terug, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Al stelde premier Rutte gisteravond de apps niet meer als harde voorwaarde om bijvoorbeeld de horeca weer open te gooien.

11:00 | Het gevecht om de voorwaarden voor de tweede steunronde van het kabinet barst los, schrijft het FD vanmorgen. Er komt een nieuw pakket om bedrijven door de verlenging van de maatregelen te slepen, zei minister Wopke Hoekstra gisteren al, maar daar zullen striktere voorwaarden aan worden gesteld.'

10:30 | Een deel van de bedrijven en winkels in België kan vanaf 4 mei geleidelijk weer open en de scholen deels op 18 mei. Dat adviseert de tienkoppige expertgroep die is aangesteld om een exitstrategie uit de coronacrisis te ontwikkelen in een conceptrapport, schrijft de krant Le Soir. De Nationale Veiligheidsraad met daarin ministers van de federale en gewestelijke regering neemt vrijdag een besluit.

10:15 | Logistiek dienstverlender DSV begon al in een vroeg stadium met thuiswerken. En dat pakte goed uit, zegt Patrick van Ulft, managing director road bij DSV. Het bedrijf zag de volumes met zo'n 25 procent dalen, ook doordat het bedrijf vooral in de b-to-b zit. Het van oorsprong Deense bedrijf respecteert internationaal de lokale richtlijnen. Binnen DSV bleek de Nederlandse tak een van de voorlopers in het doorvoeren van corona-maatregelen.

09:45 | Met alleen het kwijtschelden van schulden en financiering voor nieuwe voorraden gaan veel horecaondernemers het niet redden. Daarvoor zijn grotere maatregelen nodig, zoals het tijdelijk opheffen van heffingen als btw en accijns, zegt Heineken-CEO Jean-François van Boxmeer. Het biertje aan de tap zal er niet meteen goedkoper van worden, waarschuwt Van Boxmeer. 'Het aandeel van de belasting moet in de zak van de ondernemer komen.

08:30 | Zonder extra maatregelen gaan er duizenden banen verloren in de recreatiesector. Dat zegt Geert Dijks van de branche-organisatie Hiswa Recron op BNR. Campings en vakantieparken mogen nog zeker drie weken lang niet open, althans een groot deel ervan. 'We zijn absoluut not amused over de manier waarop het geframed wordt, het is een hele grote teleurstelling voor ons.' De protocollen die de sector heeft ingesteld zijn nog niet gevalideerd.

08:00 | Werkgevers inspireren hun medewerkers met internationale colleges tijdens werktijd. Werknemers blijken te smullen van wetenschappelijke kost om door de coronacrisis heen te komen. Naast de populariteit van de ZOOM-borrel met collega's blijkt er in ieder geval ook veel vraag naar de wetenschappelijke colleges die nu online worden aangeboden. Lecture.nl verzorgt dit soort colleges.

07:00 | Er is grote angst dat mkb-bedrijven straks alsnog op de fles gaan, ondanks alle steunmaatregelen van de overheid. Dat komt door een bepaling over ontslagvergoedingen uit de kersverse Wet Arbeidsmarkt in Balans, de WAB. Dat blijkt uit navraag van BNR bij ondernemersorganisaties en arbeidsrecht-juristen. De ontslagvergoeding moet worden betaald aan werknemers die hun baan kwijtraken.

06:45 | Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in april sterk verslechterd. Door het nieuwe coronavirus zijn huishoudens pessimistischer over het economisch klimaat en minder bereid tot kopen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De graadmeter van het statistiekbureau voor het consumentenvertrouwen kende tussen maart en april de sterkste daling ooit.

06:30 | Patiënten bij wie de behandeling is uitgesteld vanwege de coronacrisis kunnen worden opgezadeld met honderden euro's aan extra kosten. Ze betalen twee keer het eigen risico of een deel daarvan, zo blijkt uit navraag door BNR. 'Ik begrijp niet waarom het systeem zo ingewikkeld is', zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Hij wil dan ook Kamervragen gaan stellen.

06:20 | De overheid moet meer gaan investeren in de IC-capaciteit van ziekenhuizen. Dat zegt Bert Niesters, hoofd klinische virologie van het UMC Groningen. De afgelopen jaren is er uit efficientheids-overwegingen veel te weinig geld in gestoken. Niesters. We weten niet wat gebeurt als we de maatregelen helemaal loslaten. Daarom is wat Mark Rutte dinsdag zei best logisch, zegt Bert Niesters, hoofd klinische virologie van het UMC . Alleen iets meer versoepeling voor de kappers was wel logisch geweest.

06:00 | De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) spant een extra vangnet voor huizenbezitters om dramatische toestanden op de woningmarkt, zoals huisuitzettingen, te voorkomen. Dat meldt De Telegraaf. Vooral mensen met tijdelijke contracten of zzp'ers raken door de coronamaatregelen hun inkomsten kwijt, en kunnen daardoor hun hypotheek niet betalen. Om deze noodsituaties niet te laten verergeren heeft NHG nu een zogenoemde Woonlastenfaciliteit opgetuigd.

21:40 | Tijdens de persconferentie vanavond vertelde premier Rutte dat er voor het mkb niks verandert. De horeca blijft dicht en het uitoefenen van contactberoepen blijft tot zeker 20 mei niet mogelijk. De werkgevers hebben al ideeën op de plank waarmee ze in de loop van deze week bij het kabinet een NOW-regeling voor de volgende fase willen afdwingen, zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof op BNR.

21:30 | Afgelopen week bleek dat 80 procent van de geraadpleegde scholen al bezig was met het maken van scenario's voor het heropenen van scholen, zegt Ingrid Doornbos, vice-voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

21:00 | Voor de horeca had premier Mark Rutte vanavond geen goed nieuws in zijn persconferentie. Niet alleen het verlengen van de maatregelen, maar ook het gebrek aan perspectief voor de branche is Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, een doorn in het oog. 'Het water staat de sector aan de lippen, ik denk dat mijn achterban ernstig teleurgesteld is over deze persconferentie.'

20:00 | Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben begrip voor de voorzichtige lijn die het kabinet hanteert bij het versoepelen van de maatregelen. Maar om ondernemers toch te belonen voor hun inspanningen om op verantwoorde wijze weer zaken te doen roepen ze op tot een tweede pakket steunmaatregelen.

19:50 | Er is nog geen duidelijkheid over extra coronatesten voor agenten en boa's, zegt premier Rutte.

19:35 | We zijn net over de coronapiek heen. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM. Volgens hem zou het onverstandig zijn om harder te lopen dan we nu doen.

19:30 | Alle corona-basisregels blijven ook na 28 april gelden. Dat betekent zo veel mogelijk thuis blijven en werken, alleen boodschappen doen, vaak en goed handen wassen en niezen en hoesten in de elleboog.

19:25 | Het verbod van evenementen is met drie maanden verlengd tot 1 september. Dat betekent dat er een streep gaat door grote evenementen als Pinkpop, Lowlands en de Zwarte Cross, maar ook door zo'n 1200 andere festivals. En ook geen betaald voetbal tot 1 september.

19:20 | Volgens premier Rutte is de coronacrisis waarschijnlijk de meest ingrijpende en bedreigende periode die we ooit hebben meegemaakt.

19:15 | Mensen met contactberoepen, zoals kapper, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders, kunnen voorlopig niet aan het werk. De onzekerheid is te groot. Ook bezoek aan verpleeghuizen blijft niet toegestaan.

19:10 | Jonge kinderen mogen vanaf 28 april weer buiten gaan sporten, ook in teamverband. Oudere kinderen mogen ook sporten, mits ze de 1,5 meter afstand in acht nemen. Wedstrijden blijven uitgesloten. En verder geldt: geen ouders langs de lijn en thuis douchen.

19:05 | De basisscholen en de kinderopvang gaan inderdaad op 11 mei deels weer open. Dat bevestigde premier Rutte op een persconferentie. Het voortgezet onderwijs wordt gevraagd zich voor te breiden op een 1,5 meter-school. Dat zou vanaf 1 juni kunnen.

18:30 | De eredivisie en de eerste divisie in het betaalde voetbal kunnen niet meer op tijd worden afgemaakt, nu het kabinet volgens ingewijden alle evenementen met een vergunningsplicht tot 1 september heeft verboden. Ook voetballen zonder publiek geldt als een evenement met vergunningsplicht.

18:15 | President Trump en premier Johnson zijn het eens over de noodzaak van een internationaal gecoördineerde aanpak van de coronacrisis. De twee voerden vanmiddag telefonisch overleg. Die aanpak kan onder meer gebeuren via de G7, waarvan ook Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en Canada deel uitmaken.

17:10 | De basisscholen gaan op 11 mei weer open. Dat bevestigen ingewijden aan BNR. Ook mogen kinderen weer gaan sporten. De sluiting van restaurants en cafés en de meeste andere coronamaatregelen worden met minstens drie weken verlengd.

16:15 | In het uitgelekte advies van het Outbreak Management Team staat dat de kinderopvang weer open kan en de basisscholen deels ook, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Jongere kinderen mogen ook weer samen sporten, oudere alleen op afstand.

14:45 | De actie van het EO-jongerenmerk BEAM en het Leger des Heils voor mensen in de prostitutie die vanwege de coronacrisis geen inkomsten hebben, is een groot succes. Het doel om 15.000 euro binnen te halen werd binnen een dag al bereikt, maakte de EO bekend. Toch gaat de actie zoals gepland door tot en met vrijdag.

14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 3916. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 165 sterfgevallen doorgekregen. Het RIVM registreerde 118 nieuwe ziekenhuisopnames. Sinds het begin van de uitbraak, bijna twee maanden geleden, zijn 9.897 mensen opgenomen in ziekenhuizen. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg met 729 naar 34.134. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

13:20 | Het kabinet geeft vanavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronacrisis in Nederland. Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, gaan in op de maatregelen die worden genomen en eventueel versoepeld kunnen worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De persconferentie is live te volgen via BNR, bnr.nl en de BNR app.

12:40 | Er is positief nieuws over een nieuw medicijn tegen corona. Biotechbedrijf Pharming uit Leiden meldt dat de uitkomsten van een onderzoek zodanig gunstig zijn dat ze verder gaan. Voorlopig gaat het om een beperkt onderzoek met maximaal vijf patiënten, maar de resultaten zijn bemoedigend, vertelt CEO Sijmen de Vries. Vier van de vijf patiënten zijn opgeknapt nadat ze het medicijn toegediend hadden gekregen. De vijfde moest eerst naar het ziekenhuis, maar herstelde.

11:40 | Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om de kinderopvang weer open te gooien. Hetzelfde zou gedeeltelijk moeten gebeuren met basisscholen en sportfaciliteiten. Zo wordt gesproken over halve klassen, of kinderen om en om naar school laten gaan. Intussen worden de resultaten uit Scandinavië gevolgd, waar de scholen alweer deels open zijn. De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs zouden zonder beperkingen na de meivakantie open kunnen.

11:20 | Kappers hebben met de vakbonden een protocol opgesteld om de salons weer te kunnen openen. Als ze groen licht krijgen van het kabinet zal de anderhalvemetermaatregel leidend zijn: in de zaken kunnen minder klanten terecht en de kappers zullen mondkapjes dragen.

10:50 | Adyen, het bedrijf dat achter de schermen zorgt voor veel van onze digitale betalingen, heeft op het oog weinig last van de corona-uitbraak. De omzet in het eerste kwartaal groeide met 34 procent tot 135,5 miljoen euro. Het gaat allemaal niet vanzelf, maar met een nieuwe behuizing en veel extra mensen is er nog voldoende ruimte voor verdere groei. 'Één ding is zeker: voor de komende tijd hebben we genoeg werkplekken.'

09:40 | Blijft Nederland na 28 april op slot? Vanavond geeft premier Mark Rutte een persconferentie over de bewegingsruimte die we na volgende week gaan krijgen. Het Outbreak Management Team adviseert om de scholen weer open te gooien.

09:00 | De grote pensioenfondsen zijn het afgelopen kwartaal hard getroffen door de coronacrisis. Bij het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, daalde de dekkingsgraad van 97,8 procent eind december naar 82 procent in het eerste kwartaal. Het is lastig te rijmen met de positieve berichtgeving die onder meer het ABP naar buiten bracht via krantenadvertenties en andere uitingen, zegt Martine Wolzak, pensioenspecialist en FD-redacteur.

08:20 | Eén van de groepen die na 28 april op iets meer bewegingsvrijheid mag hopen zijn de jongeren. Burgemeesters maken zich zorgen om deze groep die zich door de coronamaatregelen weinig kunnen ontwikkelen.

08:00 | Het is nog steeds niet precies te zeggen waar het coronavirus vandaan komt, zegt de WHO. Wel zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bewijzen dat de herkomst bij dieren ligt. De WHO ligt onder vuur bij onder meer de VS en Australië. Die landen vinden dat de organisatie niet transparant genoeg is over de uitbraak van het virus in China.

07:30 | De verspreiding van het nieuwe coronavirus heeft de afgelopen maanden via onnavolgbare wegen ontwikkeld. Aanvankelijk was China de grote brandhaard, inmiddels blijkt dat - vooralsnog - de relatieve schade daar beperkt is, afgemeten naar het aantal besmettingen naar inwonertal. Om daar echt een goed beeld van te krijgen heeft Flourish een timelapse gemaakt.

06:40 | Het ziet ernaar uit dat het kabinet vanavond bekend gaat maken dat de basisscholen in mei voorzichtig weer open kunnen. Kinderen zouden in kleine groepjes les kunnen krijgen. De zomervakantie zou ingekort moeten worden.

06:30 | Belangenvereniging BOinK opent vandaag een meldpunt voor ouders die hun kinderopvang-bijdrage toch niet terugkrijgen. De ouders moeten gecompenseerd worden omdat ze door de coronacrisis geen gebruik kunnen maken van de opvang. Niet alle ouders zijn in beeld bij de belastingdienst, en vallen nu dus buiten de bestaande compensatiemaatregelen.

06:10 | De NS gaat tachtig voedingen produceren voor beademingsapparatuur in ziekenhuizen. Op die manier gaat het spoorwegbedrijf helpen in de strijd tegen het coronavirus. In een werkplaats waar normaal gesproken aan treinen wordt gewerkt, gaan monteurs aan de slag met de voedingen, die aan alle medische noodeisen voldoen. Het gaat om een kastje met daarin een accu en bedrading, die het beademingsapparaat draaiende houdt.

Maandag 20 april

23:30 | De grote pensioenfondsen in Nederland hebben door de coronacrisis tientallen miljarden euro's aan vermogen verloren. Daardoor dreigen voor miljoenen Nederlanders pensioenkortingen. ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, zag zijn dekkingsgraad kelderen van 97,8 procent eind december tot 82 procent. Bij PFZW zakte de dekkingsgraad tot 83,5 procent. Metaalfondsen PME en PMT scoorden met de graadmeter aan het eind van de periode rond de 86 procent.

19:00 | In Italië is het aantal nieuwe coronabesmettingen in een etmaal flink afgenomen. De gezondheidsautoriteiten noteerden maandag 2.256 nieuwe infecties, de geringste toename in ruim een maand. Zondag waren het er nog meer dan 3.000. Het dodental door Covid-19 steeg met 454 tot 24.114. Alleen in de Verenigde Staten heeft de ziekte meer patiënten het leven gekost.

16:30 | Spanje wil een Europees noodfonds van 1500 miljard euro. Dat zou betaald moeten worden met obligaties met een eeuwigdurende looptijd.

16:00 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. 18 patiënten konden de ic verlaten. Er zijn nu nog 1158 ic-bedden bezet door coronapatiënten.

15:45 | Het kan nog weken of zelfs maanden duren voordat de stad New York weer opengaat, zegt burgemeester Bill de Blasio. Grootste probleem is het enorme gebrek aan coronatests. Daarnaast moeten de ziekenhuisopnames eerst verder dalen. New York is in de VS het epicentrum van de coronacrisis.

15:00 | De Autoriteit Persoonsgegevens kan niet oordelen over de zeven geselecteerde corona-apps. De opdracht vanuit de overheid was onduidelijk, zegt voorzitter Aleid Wolfsen. Om tot een goede app te komen, moeten eerst moeten alle vragen op het gebied van privacy, beveiliging en techniek worden beantwoord.

14:30 | De EO-jongerenorganisatie BEAM heeft samen met het Leger des Heils een inzamelingsactie op touw gezet op voor vrouwen en mannen in de prostitutie die door de coronacrisis geen inkomsten hebben. De inzamelingsactie begon vandaag en loopt tot en met vrijdag. De teller stond aan het begin van de middag op ruim 9000 euro.

14.00 | Het RIVM meldt maandag dat het aantal ziekenhuisopnamen met 75 patiënten gestegen is naar 9779 en dat het aantal doden met 67 is opgelopen naar 3751. Het aantal positief geteste personen liep met 750 op naar 33.405.

Image
( )

16:35 | In de noordelijke buitenwijken van Parijs is het afgelopen nacht tot hevige botsingen gekomen tussen politie en bewoners tijdens de handhaving van de strikte lockdownmaatregelen. Bewoners verbrandden afval, staken auto's in brand en gooiden vuurwerk naar de politie. Die reageerde met rubberen kogels en traangas in de buitenwijken van Villeneuve-la-Garenne en Aulnay-sous-Bois, zeiden getuigen en de politie maandag.

13:05 | In Polen komen steeds meer automaten met mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus, zoals wegwerphandschoenen en desinfecteergel. Een bedrijf plaatste al machines in de hoofdstad Warschau en in de stad Krakau.

Het is de bedoeling dat aantal uit te breiden, aldus de Poolse ondernemer. Hij is actief in de automatenbranche, die door de corona-epidemie in een zware crisis is beland.

12:40 | De coronacrisis veroorzaakt een flinke omzetdaling voor bedrijven in de mobiliteitsindustrie. Het gaat om ongeveer een derde aan omzetverlies. Dat komt neer op meer dan honderd miljoen euro, zo blijkt uit een enquête die de Rai Vereniging heeft gehouden. 'Alles wordt nu geraakt, maar de echte klappen vallen in het derde en vierde kwartaal', zegt voorzitter Steven van Eijck van de Rai Vereniging in BNR's Zakendoen.

12:35 | Internetcriminelen gebruiken slechtbeveiligde Nederlandse websites van anderen om illegaal medicijnen tegen corona te verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van de FIOD, de financiële opsporingsdienst. Eigenlijk komt het erop neer dat de criminelen de oude sites hacken, zegt Terry Hartsinck, teamleider van het Financial Advanced Cyber Team van de FIOD op BNR.

12:00 | De voorwaarden van de overheid voor de corona-apps waren 'niet duidelijk genoeg' en daardoor zijn de zeven voorstellen voor de apps 'onvoldoende uitgewerkt'. De Autoriteit Persoonsgegevens komt daarom niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.

11:35 | Het aantal mensen in Spanje dat positief is getest op het coronavirus heeft de grens van 200.000 overschreden. Dat zei het ministerie van Volksgezondheid maandag. Het ministerie zei dat het aantal bevestigde gevallen is gestegen van 195.944 naar 200.210. Spanje heeft volgens gegevens van persbureau Reuters het op één na hoogste aantal coronagevallen ter wereld na de Verenigde Staten. Het dodental in Spanje als gevolg van het coronavirus steeg maandag tot 20.852 vergeleken met 20.453 een dag eerder.

Image

In Luxemburg geldt vanaf maandag een gedeeltelijke mondkapjesplicht. Mensen moeten vanwege de coronacrisis hun mond en neus gaan bedekken in bijvoorbeeld de supermarkt en het openbaar vervoer. Premier Xavier Bettel zegt dat gemeenten mondkapjes gaan verstrekken aan burgers. Inwoners van het groothertogdom mogen hun gezicht ook bedekken met een sjaal of een vergelijkbaar kledingstuk.

11:25 | De Duitse deelstaat Beieren stelt het dragen van mondkapjes verplicht in alle winkels en in het openbaar vervoer. Vanaf volgende week is de mondneusbescherming met een mondkapje of sjaal verplicht, kondigde premier Markus Söder (CSU) maandag aan in het staatsparlement.

De Bondsrepubliek en de zestien deelstaten waren vorige week overeengekomen dat kleine en middelgrote bedrijven tot een oppervlakte van 800 vierkante meter maandag weer open mogen. De details zijn afhankelijk van de branche en de staat. In Beieren gaat dat gepaard met een mondkapjesplicht. Die geldt niet in heel Duitsland.

11:22 | In Hongkong zijn de afgelopen 24 uur geen nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het is de eerste keer sinds 5 maart dat het aantal vastgestelde coronagevallen in de metropool niet stijgt.

In de Aziatische miljoenenstad, die een speciale status heeft binnen China, is tot dusver bij 1025 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben. Vier patiënten zijn overleden.

11:00 | De goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is in februari met 1,6 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. De grootste gevolgen van de coronacrisis zijn in de cijfers nog niet te zien. Wel daalden in februari zowel de import uit als de export naar China. Ook de handel met het Verenigd Koninkrijk liep terug in de eerste maand na de brexit. In totaal werd in februari voor 189,3 miljard euro uitgevoerd. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting.

10:30 | Rusland heeft maandag 4268 nieuwe bevestigde gevallen van het coronavirus gemeld. De voorgaande dag waren dat er 6060. Het totale aantal gevallen in Rusland komt daarmee op 47.121. In de afgelopen 24 uur overleden 44 coronapatiënten, zei het Russische crisiscentrum. Het aantal doden in Rusland komt daarmee op 405.

10:25 | Zweden moet mogelijk vrezen voor om en nabij de 96.000 coronadoden. Dit zegt klinisch epidemioloog Nele Brusselaers aan het Karolinska Institutet Stockholm bij The Big Five.

10:20 | Er komen steeds meer mensen van de IC's, nadat ze de ergste fase van de corona-infectie hebben overleefd. Maar voor velen van hen is de beproeving daarmee nog niet ten einde. Ze moeten nog revalideren, krachten opbouwen en de enorme psychologische schok verwerken. Verslaggever Martijn de Rijk sprak met twee patiënten op de speciale geïsoleerde corona-afdeling van revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle.

Image

10:05 | Philips zette in het eerste kwartaal minder af en was minder winstgevend. De vergelijkbare omzet daalde door de uitbraak van het coronavirus met 2 procent tot 4,2 miljard euro. De winst kwam uit op 42 miljoen euro, 131 miljoen minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar. 'Het derde en vierde kwartaal verwachten we een positieve omzetstijging en een winststijging', zegt CEO Frans van Houten tegen BNR.

10:00 | In Duitsland mogen vanaf maandag een aantal winkels de deuren weer openen. Het is een eerste stap in de versoepeling van de coronamaatregelen in het land. Het gaat om kleinere winkels met een oppervlakte tot 800 vierkante meter. Bezoekers moeten zich wel aan afstandsregels kunnen houden. Ook boekhandels en fietsenwinkels mogen ongeacht de vloeroppervlakte weer open. Grotere winkels en winkels in grote Duitse steden zullen later worden geopend als onderdeel van een gefaseerde terugkeer naar een normaler bestaan.

09:00 | Noorwegen, dat zegt het nieuwe coronavirus onder controle te hebben, is maandag begonnen met het openen van kleuterscholen en de kinderopvang na een maandlange sluiting. Heropening is volgens de autoriteiten weer mogelijk omdat kinderen minder getroffen worden door het virus, hoewel sommige ouders hun bedenkingen hadden bij de beslissing.

Image

08:45 | Ghana zet drones in om mensen sneller te kunnen testen op het coronavirus. De onbemande vliegtuigjes moeten monsters naar laboratoria gaan vliegen in de grote steden, meldt het Amerikaanse bedrijf dat de vluchten uitvoert.

De bezorgdrones gaan monsters van zo'n duizend gezondheidsinstellingen in landelijke gebieden naar Accra en Kumasi brengen. Door drones te gebruiken ligt de bezorgtijd veel lager dan bij vervoer over de weg, zegt het bedrijf Zipline.

08:20 | Het coronavirus grijpt in Japan steeds verder om zich heen. Inmiddels is bij meer dan 10.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn. Experts waarschuwen dat strengere maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken.

De eilandenstaat is met 10.751 besmettingen en 171 sterfgevallen tot dusver minder hard getroffen dan veel Europese landen. De Japanse regering heeft echter ook minder strenge maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

08:08 | Om de coronacrisis in Europa aan te pakken is mogelijk 1,5 biljoen euro aan steun nodig. Dat heeft EU-commissaris Paolo Gentiloni (Economie) gezegd in een interview met het Duitse blad Der Spiegel.

08:05 | gehandicapte kinderen in lockdown missen hun structuur en vormen een zware belasting voor hun ouders. Stichting voor het Gehandicapte Kind is daarom een campagne gestart, Maarten Bouwhuis van BNR's In Bedrijf Blijven spreekt met de directeur van de stichting.

Image

07:50 | Afgelopen weekeinde werden in een zogeheten appathon zeven potentiële corona-apps beoordeeld door onafhankelijke experts. Deskundigen, noch het ministerie waren onder de indruk van de inzendingen - iedereen zei belang te hechten aan de privacy, nergens werd deze geborgd. Sommige apps waren zelfs niet veilig. De appathon was zinloos, zegt Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert, die ook betrokken was bij de selectie van die zeven apps.

Zorgtechnologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal minder afgezet als gevolg van het coronavirus. Ook was de onderneming minder winstgevend. In de tweede jaarhelft hoopt Philips wel weer te kunnen groeien, zodat over heel dit jaar een bescheiden groei van de vergelijkbare omzet en de winstmarge de boeken in kan. Specifieker dan dat wil het bedrijf nog niet worden met zijn verwachtingen voor dit jaar.

07:40 | Nieuw-Zeeland versoepelt volgende week de landelijke lockdown die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen. De maatregelen kunnen volgens premier Jacinda Ardern deels worden afgebouwd omdat succes is geboekt bij de strijd tegen het virus.

07:10 | Het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur in Duitsland is overleden door het coronavirus bedraagt 110. Dat meldde het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, maandagochtend. Daarmee daalde de toename van het aantal dodelijke slachtoffers voor de derde dag op rij. Zondagmorgen werden 184 doden gemeld, de dagen daarvoor respectievelijk 242 en 299. Het aantal geregistreerde coronadoden komt in Duitsland nu uit op 4404.

07:00 | Vastgoedbeheerders en gebouweigenaren schuiven het wettelijk verplicht onderhoud van technische installaties op de lange baan. Levensgevaarlijk, vindt Techniek Nederland deze zelf genomen corona-maatregelen. Zeker als het gaat om cruciale sectoren zoals de zorg en de energievoorziening. Monteurs worden zelfs aan de deur geweigerd, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland op BNR.

Image

06:50 | Wegens het coronavirus hebben huisartsen sinds 12 maart 360.000 patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook zijn behandelingen van naar schatting 290.500 mensen in het ziekenhuis niet doorgegaan na een doorverwijzing. Dat maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag bekend.

Volgens de NZa is het belangrijk dat gezondheidsschade en wachttijden voorkomen worden. Zij heeft met zorgaanbieders afgesproken dat de reguliere zorg in ziekenhuizen gefaseerd weer op gang moet komen. Mensen met de meest urgente zorgvragen moeten hierbij als eerste in het ziekenhuis terechtkunnen.

Image

06:30 | Nu de cijfers voorzichtig positief zijn en het aantal coronapatienten elke dag afneemt, gaan ziekenhuizen de reguliere zorg weer langzaam opstarten. Veel ziekenhuizen hebben vanwege het coronavirus alle planbare zorg uitgesteld - de afgelopen weken gingen alleen spoedoperaties en oncologische ingrepen door.

06:00 | Op Schiphol zijn honderdduizenden mondmaskers en tienduizenden isolatiejassen en veiligheidsbrillen uit China aangekomen om hulpverleners te beschermen tegen het coronavirus. Het is de eerste vracht van een veel grotere partij. Deze week moet er in principe iedere dag een soortgelijke lading arriveren.

De vrachtvlucht uit Shanghai is de eerste van een luchtbrug tussen China en Nederland die KLM heeft geopend. Voor de dagelijkse vluchten heeft de luchtvaartmaatschappij voor even de Boeing 747 weer in bedrijf genomen.

Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) verwacht deze week ongeveer 6 miljoen mondmaskers die voor de verpleging van coronapatiënten kunnen worden gebruikt.

05:30 | Honderdduizenden patiënten hebben de afgelopen maanden niet de zorg kunnen krijgen waar zij recht op hadden, met mogelijke gezondheidsschade tot gevolg. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), schrijft de Volkskrant. Huisartsen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland 360.000 mensen minder naar een medisch specialist verwezen dan de afgelopen jaren in dezelfde periode. Ook zijn 290.000 al geplande behandelafspraken in het ziekenhuizen sinds begin maart niet doorgegaan.

04.50 | Internetcriminelen gebruiken verouderde Nederlandse websites om illegaal medicijnen aan te bieden tegen corona. Het cyberteam van de FIOD is op ruim zeventig domeinnamen gestuit, meldt het AD. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) kwam op het spoor van de fraude via de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die weer was getipt door de Deense autoriteiten.

04:30 | Het aantal mensen in de VS dat de afgelopen 24 uur is gestorven aan de gevolgen van het coronavirus bedraagt 1997. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling. Daarmee blijft het dodental voor het tweede etmaal op rij onder de 2000. De vorige dag kwamen 1891 inwoners om.

De huidige aantallen liggen fors lager dan de dagen daarvoor. Vrijdag kwamen 3856 mensen om, donderdag daarvoor stierf een recordaantal van 4491 coronapatiënten.

03:30 | De Nationale Museumweek gaat deze maandag voor de zesde keer beginnen, maar wegens het coronavirus compleet digitaal. Speciale aandacht is er voor 75 jaar culturele vrijheid, waarmee wordt herdacht dat er in 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam.

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandagavond in het provinciehuis in Utrecht bij elkaar om de stand van zaken rond de coronacrisis te bespreken. Het is nog niet zeker of minister Ferd Grapperhaus van Justitie ook aanschuift, aldus een woordvoerster van het beraad.

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt maandag bekend wat de privacywaakhond vindt van het ontwerp van zeven corona-apps die het kabinet overweegt in te zetten. Deskundigen die de apps afgelopen weekend onder de loep namen, zien nog allerlei gebreken.

03:20 | De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van coronatesten bij de gouverneurs van de staten ligt. Zij 'wilden bij de opening van hun staten de volledige controle, maar nu willen ze dat wij, de federale overheid, de tests uitvoeren', aldus Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. 'Testen moeten een lokale aangelegenheid zijn.' Al wil de president hen daarbij wel ondersteunen.

In de VS groeit het conflict tussen Trump en enkele staten. Zowel Democratische als Republikeinse gouverneurs klagen over een gebrek aan testcapaciteit. Deze coronatesten zijn een belangrijke voorwaarde voor het plan van de president om de economie geleidelijk te heropenen.

02:40 | Ouderen die ernstig ziek worden door het coronavirus belanden minder vaak op de intensive care (ic). In maart was ruim één op de drie coronapatiënten op de ic 70 jaar of ouder. Nu is dat er één op de vier. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Nice (Nationale intensive care evaluatie), die zijn opgevraagd door Trouw.

02:30 | Als Nederland langzaam van het slot gaat en de 1,5 metersamenleving in stand blijft, heeft dat grote consequenties voor het openbaar vervoer. Voorzitter Pedro Peters van branchevereniging OVNL geeft in De Telegraaf aan dat het de gemeenschap veel geld gaat kosten om de regels te kunnen handhaven.

Als in het openbaar vervoer de 1,5 meterafstandregel blijft gelden, kan hooguit 20 tot 25 procent van het normale aantal reizigers mee in trein, bus, tram en metro. "Als dat de norm de komende maanden is, moeten de overheden dit jaar ten minste 1,2 miljard euro bijpassen", zegt Peters tegen de krant.

01:30 | De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zondag meegedaan aan een demonstratie in de hoofdstad Brasilia tegen het bevel van diverse gouverneurs om vanwege het coronavirus vooral thuis te blijven. Enkele honderden demonstranten waren op de been vlakbij het hoofdkwartier van het leger.

De menigte van ongeveer 600 mensen riep het leger op in actie te komen tegen hoe wordt omgegaan met het coronavirus en eiste de sluiting van het Braziliaanse congres. Sommigen droegen protestborden mee met daarop de tekst 'Militaire interventie met Bolsonaro.'

00:20 | In Latijns-Amerika zijn sinds zondag meer dan 100.000 mensen besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit tellingen van het Franse persbureau AFP op basis van officiële gegevens die door afzonderlijke landen naar buiten zijn gebracht. Bijna 5000 inwoners stierven aan de gevolgen van het longvirus.

Zondag 19 april

21:00 | Volgens sociaal advocaat Don Ceder zijn duizenden ongedocumenteerde Amsterdamse gezinnen in de problemen gekomen sinds het begin van de coronacrisis. Hij zegt dat in het EO-programma Dit Is De Dag. 'Een stille ramp voltrekt zich in Amsterdam-Zuidoost. Mijn telefoon staat roodgloeiend. Elke dag vragen tientallen gezinnen om juridische hulp omdat ze uit hun huis gezet dreigen te worden.'

19:45 | In de Amerikaanse staat New York is dalende tendens in de coronacrisis zondag doorgegaan. Gouverneur Andrew Cuomo zei tijdens zijn dagelijkse persconferentie dat alles daarop wijst, maar dat de tijd nog lang niet rijp is om achterover te leunen. Cuomo vertelde dat er de afgelopen 24 uur 507 mensen zijn overleden aan de gevreesde longziekte, die met name in delen van de stad New York heeft huisgehouden.

19:10 | Het duurt nog wel even voor er een corona-opsporingsapp is die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die dit weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen geschikte kandidaat af, erkent het ministerie van Volksgezondheid. De deskundigen die zich zaterdag en zondag over de ontwerpen bogen, zeggen bij ieder voorstel nog tal van gebreken te zien. Vrijdag zinspeelde minister Hugo de Jonge al op een mogelijke vertraging van het proces.

18:00 | Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is boos op de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Horeca. Volgens KHN weigeren de bonden tot een gezamenlijke oplossing te komen over maatregelen die voor verlichting kunnen zorgen bij horecaondernemers. KHN had de bonden onder meer medewerking gevraagd bij het gespreid of later uitbetalen van vakantiegeld. Volgens KHN moet twee derde van de zaken voor 1 juli de deuren sluiten als niet snel wordt ingegrepen.

17:00 | Lerarenvakbond Leraren in Actie (LIA) maakt zich grote zorgen over de gezondheid van het onderwijspersoneel als na de meivakantie de scholen - wellicht gedeeltelijk of gefaseerd - weer open gaan. De bond zegt dat er nog geen duidelijkheid is over het besmettingsgevaar en de overdraagbaarheid van het coronavirus bij kinderen en jongeren. Ook, aldus LIA, is het moeilijk vast te stellen welke risico's (ouder) personeel hierbij loopt.

15:30 | Het RIVM komt dagelijks met de cijfers over het aantal coronadoden. Daarbij geeft het instituut twee disclaimers af: niet alle corona-doden worden per se als zodanig geregistreerd. En bovendien kunnen data met enige vertraging binnenkomen. Om een iets geleidelijker beeld te geven hieronder een grafiek met het gemiddelde aantal geregistreerde corona-doden, telkens gemeten over de laatste vijf dagen.

Het gemiddeld aantal geregistreerde corona-sterfgevallen, telkens gemeten over de laatste 5 dagen.
Het gemiddeld aantal geregistreerde corona-sterfgevallen, telkens gemeten over de laatste 5 dagen. (BNR ? Bron: RIVM)

14:40 | Veel payrollbedrijven maken geen gebruik van de NOW-regeling. Voor veel flexwerkers dreigt daarom de bijstand. De bestaande knelpunten moeten alsnog worden weggenomen, zegt advocaat Sander van Rielf van VRF Advocaten, die 25 procent van de Nederlandse payrollbedrijven vertegenwoordigt. Het probleem is dat de loonsom van payrollers wordt berekend aan de hand van de omzet van het payrollbedrijf, zegt Van Riel, die met een petitie komt.

14:00 | Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3684. Het RIVM heeft 83 nieuwe meldingen gekregen over sterfgevallen van de GGD'en in het land. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, aangezien de registratie beperkingen kent en een of meerdere dagen achterloopt. Bovendien ontbreken in de statistieken mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest.

13:30 | Veel ondernemers hebben momenteel te maken met uitdagingen die ze nauwelijks kunnen overzien. En dat heeft een forse impact op hun persoonlijk leven, zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof. De overheid zou de risico's moeten verkleinen bij kredietverlening aan mkb'ers, zodat die wat meer licht aan het eind van de tunnel kunnen zien.

12:35 | Het dodental door besmetting met het coronavirus in Spanje vertoont na een paar piekdagen weer een dalende tendens. Het ministerie van Volksgezondheid meldde zondag dat in de laatste 24 uur 410 patiënten zijn bezweken aan de ziekte. Een dag eerder waren het er nog ruim 150 meer. Officieel zijn inmiddels 20.453 Spanjaarden overleden door corona, het aantal infectiegevallen is met iets meer dan 4200 is gestegen tot bijna 196.000.

11:30 | De Britse regering heeft volgens ingewijden kansen laten liggen om voorbereidingen te treffen in de aanloop naar de coronacrisis. The Sunday Times concludeert in een reconstructie dat het land slecht was voorbereid op een pandemie. De krant schrijft dat waarschuwingen van experts aan dovemansoren gericht waren. Zo boekte de overheid in februari weinig vooruitgang bij het inkopen van mondkapjes en andere belangrijke uitrusting voor medisch personeel.

10:18 | Bij een van de zeven mogelijke corona-apps voor Nederland, die dit weekend worden gepresenteerd, corona-app Covid19 Alert, is een datalek aangetroffen. Dat meldt RTL Nieuws. De apps worden tijdens een zogenoemde 'appathon' gepresenteerd aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de broncode van Covid19 Alert die zaterdag online is gezet, zijn volgens RTL Nieuws oude bestanden te vinden met daarin bijna tweehonderd volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt.

22:00 | Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is niet te spreken over de manier waarop opiniemakers als Marianne Zwagerman het hebben over het coronavirus en de slachtoffers die het maakt. Onlangs vroeg BNR-columnist Marianne Zwagerman zich op Twitter en in haar column af of de lockdown-maatregelen in Nederland niet te overtrokken waren. Ze vindt dat jongere mensen te veel moeten ‘opofferen’ om oudere mensen te beschermen.

20:00 | Apps om het coronavirus in te dammen: als het aan het kabinet ligt moeten die er zo snel mogelijk zijn. Maar kan zo'n razendsnel uit de grond gestampte applicatie wel van hoge kwaliteit zijn? ICT-ondernemer René Veldwijk vindt de situatie op z'n minst merkwaardig: 'De overheid stelt eigenlijk een hele open vraag. We gaan nu met z'n allen hacken, maar wat de applicatie nou precies zou moeten doen is helemaal niet gepubliceerd

19:00 | Paul Rosenmöller is er geen voorstander van de zomervakantie in te korten en in die periode lessen in te halen die leerlingen nu missen vanwege het coronavirus. Die periode kan wel worden gebruikt voor de meest kwetsbare groep, leerlingen met een grote achterstand. Dat zei de voorzitter van de VO-raad, die schoolbesturen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, in het televisieprogramma Kassa.

18:36 | Er ligt nog wel wat huiswerk voor de ontwikkelaars van de corona-apps met wie het kabinet mogelijk in zee wil, vindt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Zo heeft een aantal overgebleven teams de zogeheten broncode van zijn app nog niet openbaar gemaakt. Dat is 'wel echt een hele belangrijke voorwaarde' voor de app die het kabinet zoekt, zei De Jonge na een dag waarop zeven app-bouwers hun plannen presenteerden.

17:15 | Afgezien van een illegaal pokertoernooi in Zaandam en een feestje door studenten van Vindicat in Groningen zijn er vandaag geen noemenswaardige incidenten geweest rondom handhaving van de regels wegens het coronavirus. Dat zegt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Het kabinet drukte iedereen op het hart dit weekend binnen te blijven.

16:20 | Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het zijn er nu nog 1201, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 34 minder dan vrijdag. Donderdag stond de teller nog op 1.258.

15:45 | Het Rijk vult inmiddels het loon aan van meer dan 1,5 miljoen werknemers van bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen. De noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) werd ingesteld om te voorkomen dat bedrijven die hard worden geraakt door de coronacrisis massaal hun werknemers op straat zetten. Het kabinet neemt een deel van de loonkosten voor zijn rekening, waardoor bedrijven hun werknemers in dienst kunnen houden.

15:30 | Werkgevers, winkeliers en anderen mogen straks niet van hun personeel, klanten of bezoekers eisen dat ze de corona-app gebruiken waaraan het kabinet werkt. Zij mogen de app, die waarschuwt als de gebruiker in de buurt van een coronapatiënt is geweest, net zomin verplichten als de overheid dat doet, zegt het ministerie van Volksgezondheid. De software voor de smartphone moet helpen de stilgevallen samenleving en economie weer op gang te helpen.

15:05 | KLM ziet af van de beoogde verhoging van het variabele loon van topman Pieter Elbers. Tijdens de komende aandeelhoudersvergadering stond op de agenda dat deze beloning omhoog zou gaan van 75 procent naar maximaal 100 procent van Elbers' basissalaris van 525.000. Maar vanwege de onrust die is ontstaan door het voorstel is het punt nu van de agenda geschrapt, meldde KLM.

14:30 | De Groningse studentenvereniging Vindicat wil niks te maken hebben met het gedrag van enkele leden, die in de nacht van vrijdag op zaterdag een feestje hielden in een pand op de Grote Markt. De leden worden uit de vereniging gezet, staat in een verklaring op de website. De politie greep in na een melding over een feestje in een pand van Vindicat. Agenten troffen er vijftien personen aan. Zij hebben allemaal een boete gekregen.

14:20 | Het RIVM komt dagelijks met de cijfers over het aantal coronadoden. Daarbij geeft het instituut twee disclaimers af: niet alle corona-doden worden per se als zodanig geregistreerd. En bovendien kunnen data met enige vertraging binnenkomen. Om een iets geleidelijker beeld te geven hieronder een grafiek met het gemiddelde aantal geregistreerde corona-doden, telkens gemeten over de laatste vijf dagen.

Het gemiddeld aantal geregistreerde corona-sterfgevallen, telkens gemeten over de laatste 5 dagen.
Het gemiddeld aantal geregistreerde corona-sterfgevallen, telkens gemeten over de laatste 5 dagen. (BNR / Bron: RIVM)

14:00 | Het coronavirus heeft tot nu toe aan zeker 3601 mensen het leven gekost in Nederland. Bij het RIVM zijn 142 nieuwe meldingen binnengekomen over sterfgevallen van de diverse GGD'en. De cijfers geven niet het werkelijke aantal overledenen weer, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Het totaalaantal positief geteste personen op het coronavirus staat nu op 31.589, een stijging van 1.140 ten opzichte van gisteren.

13:40 | Bij de grensovergang op de N280 bij Roermond stond zaterdag rond de middag een lange file met Duitsers als gevolg van controles door de marechaussee en handhavers van de provincie. Die ontraadden mensen om door te rijden naar Nederland wegen de coronacrisis. Maar de meeste Duitsers sloegen dat advies in de wind en reden toch door. De marechaussee kan hen de toegang tot Nederland niet verbieden, hooguit adviseren.

13:25 | Het nieuwe coronavirus heeft mogelijk al het leven gekost aan 7.500 bewoners van Engelse verpleeghuizen. Dat blijkt volgens de krant The Telegraph uit cijfers van brancheorganisatie Care England, die eerder in de week nog uitging van 1.400 doden. De topman van Care England erkent in de krant dat het lastig is om precies te zeggen hoeveel bewoners zijn overleden aan het virus. Dat zou vereisen dat meer mensen worden getest.

12:00 | Het dodental van het coronavirus in België is het afgelopen etmaal opgelopen met 290 tot 5453 mensen. Wel lijken de sterftecijfers en het aantal ziekenhuisopnames wat af te vlakken. Van de mensen die afgelopen 24 uur bezweken lagen er 192 in woonzorgcentra, maakte het Crisiscentrum zaterdagochtend bekend. Bij het merendeel van hen gaat het vermoedelijk om corona, aldus viroloog Steven van Gucht. In ziekenhuizen bezweken 93 mensen aan het longvirus.

Image

11:30 | Voor iedereen zijn de barsten binnen de Europese Unie zichtbaarder dan ooit en toch heeft Ursula von der Leyen Europa uitgeroepen tot 'het kloppende hart van de wereldwijde solidariteit'. Dat de voorzitter van de Europese Commissie twintig seconden daarvoor nog, namens de gehele EU, haar excuses aanbood aan Italië weerhield haar niet dit te beweren. In de podcast Europamania schetsen Jesse Pinster en Han Dirk Hekking de speurtocht naar solidariteit.

11:00 | Cardiologen van het Radboudumc in Nijmegen onderzoeken of een medicijn tegen hoge bloeddruk kan worden gebruikt bij de behandeling van het coronavirus. Mogelijk kan het veel voorgeschreven medicijn Valsertan ernstige vochtophopingen in de longen bij Covid-19 voorkomen, wat veel patiënten van de intensive care kan houden. Ruim zeshonderd patiënten, verspreid over tien tot vijftien ziekenhuizen in het land, doen mee.

10:00 | Het zijn drukke tijden voor bedrijven die winkels helpen aanpassen op de '1,5 metereconomie', blijkt uit een rondgang. Waarschuwingstape en -lint zijn niet aan te slepen. Een drukker van kleding en textiel zegt door de orders van grootwinkelbedrijven overeind te blijven in een tijd waarin de normale klandizie wegvalt. En een bedrijf in winkelinrichtingen moet alle zeilen bijzetten om plexiglasplaten op maat te maken en te monteren.

09:00 | De 99-jarige Britse veteraan Tom Moore en zijn wandelactie voor het goede doel blijven een enorme hit. Mensen doneren nog altijd geld om artsen en verpleegkundigen te steunen in hun strijd tegen het coronavirus. Was het aanvankelijk Moores doel om 1000 pond in te zamelen, de teller stond zaterdagochtend bijna op 21,5 miljoen pond, omgerekend bijna 25 miljoen euro. Nooit eerder zamelde een individu zoveel geld in in Groot-Brittannië, aldus nieuwszender Skynews.

04:00 | Schipholbaas Dick Benschop wil niet dat het aantal vliegbewegingen na de coronacrisis in mum van tijd weer aan het huidige maximum van 500.000 zit. Volgens Benschop zal het herstel van de luchtvaart sowieso tot 2023 duren, zegt hij tegen Trouw. 'Ik wil gecontroleerd herstel. Dus niet direct weer het plafond willen bereiken, maar in gecontroleerde stappen. Dat kan jaren duren', zegt Benschop die een situatie zoals na de financiële crisis wil voorkomen.

Vrijdag 17 april

21:50 | Afrikaanse landen komen bij elkaar zeker 44 miljard dollar tekort voor een gedegen aanpak van de coronapandemie, waarschuwt het IMF. IMF-directeur Kristalina Georgieva riep op tot meer en snelle internationale steun voor het continent. Volgens de Bulgaarse heeft het Afrikaanse continent onder meer onvoldoende middelen op het gebied van gezondsheidszorg. Volgens haar is zeker 114 miljard dollar nodig om in de dringende begrotingsbehoeften te voorzien.

19:40 | Het RIVM komt dagelijks met de cijfers over het aantal coronadoden. Daarbij geeft het instituut twee disclaimers af: niet alle corona-doden worden per se als zodanig geregistreerd. En bovendien kunnen data met enige vertraging binnenkomen. Om een iets geleidelijker beeld te geven hieronder een grafiek met het gemiddelde aantal geregistreerde corona-doden, telkens gemeten over de laatste vijf dagen.

Het gemiddeld aantal geregistreerde corona-sterfgevallen, telkens gemeten over de laatste 5 dagen.
Het gemiddeld aantal geregistreerde corona-sterfgevallen, telkens gemeten over de laatste 5 dagen. (BNR / Bron: RIVM )

19:10 | Het kabinet gaat het gebruik van corona-apps niet verplichten. Mensen kunnen de app vrijwillig op hun telefoon zetten, zegt premier Rutte. Hij benadrukte dat de app een praktische manier is om het bronnen- en contactonderzoek van de GGD'en te ondersteunen. Rutte erkent dat er een hoop te doen is over de apps, maar het vrijwillige karakter staat echt voorop, bezweert hij. 'We zijn het er volgens mij allemaal over eens dat de privacy niet geschaad moet worden.'

18:50 | Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept mensen die dit weekend naar het park gaan, daar niet langer dan tien minuten te blijven. Op deze manier is er ook ruimte voor andere mensen om het park te bezoeken. Grapperhaus begrijpt heel goed dat het vooral voor jongeren moeilijk is in deze tijd. 'We zijn in gesprek om te kijken wat we voor jongeren mogelijk kunnen maken, zodat nog steeds de regels in acht worden genomen.

18:40 | Minister Hugo de Jonge is ervan overtuigd dat er snel een goede app kan worden gemaakt, die kan helpen in de strijd tegen het coronavirus. Hij heeft een shortlist van zeven apps, die dit weekend verder worden getest. 'Die zeven zijn het meest kansrijk en die worden dit weekend onderworpen aan een appathon - een publieke beproeving. Het is alleen maar goed dat honderden experts uit alle hoeken en gaten meedenken.'

18:30 | Belangenclubs in de autobranche zijn het niet eens over een mogelijke aanpassing van de bijtelling voor elektrische auto's vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondgang van De Nationale Autoshow langs diverse partijen. 'Er zijn heel veel elektrische auto's besteld, maar we vrezen dat een deel volgend jaar pas wordt afgeleverd', zegt VNA-voorzitter Renate Hemerik tegen BNR.

17:50 | Het privatiseren van de vaccin-productie was tien jaar geleden een logisch besluit. Dat zegt viroloog Roel Coutinho in BNR's The Friday Move. Ooit was die ontwikkeling van vaccins in handen van het gerenommeerde Nederlands Vaccin Instituut, maar daar was de glans in 2010 wel grotendeels van af. 'Ik was er destijds helemáál niet voor om dat te houden.'

16:40 | Er liggen nu 1235 coronapatiënten op de intensive care, 23 minder dan een dag eerder. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste cijfers omtrent Covid-19 die vrijdagmiddag naar buiten zijn gebracht.

Image

16:20 | In de Coronacast een overzicht van het belangrijkste nieuws van de dag. Daarnaast diepen we elke dag een corona-verhaal verder uit. Thomas van Groningen praat je bij over onder meer afgekeurde mondkapjes. Bas van Werven sprak daarover vanochtend onder meer met Boudewijn Poldermans, bestuurslid van de China Business Council, die de rol van de overheid dubieus vindt.

16:00 | Een aantal apps die door de overheid zijn aangewezen als belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen het coronavirus voldoet niet aan de privacyregels. Dat zegt IT-expert Brenno de Winter tegen BNR. 'Privacy is niet iets wat je achteraf even kunt toevoegen. Sommige apps zouden niet eens kunnen voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming.'

15:30 | Het is een grote misrekening geweest om personeel in de ouderenzorg niet te voorzien van beschermende middelen. Dat zegt Hans Buijing, directeur van ZorgThuisNL. Wekenlang moesten verpleeghuizen en thuiszorg-organisaties het doen zonder mondkapjes en andere beschermende materialen. 'De kern van Covid-19 is dat vooral kwetsbare ouderen in beeld zijn. Die wonen in belangrijke thuis, zitten in de thuiszorg, wijkverpleging en in verpleeghuizen.'

15:00 | Bij de levering van 600.000 afgekeurde mondkapjes is helaas iets misgegaan. Maar inmiddels worden alle leveringen getest voordat ze worden uitgeleverd. Dat zegt minister Martin van Rijn voor Medische Zorg in reactie op berichtgeving van BNR over fouten van de overheid bij de controle van Chinese mondkapjes.

14:30 | Het aantal Nederlandse doden door het coronavirus is opgelopen tot zeker 3459. Van deze mensen staat vast dat ze waren besmet met het virus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 144 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijker hoger, omdat niet iedereen op het coronavirus wordt getest. Bovendien komen meldingen soms pas na een paar dagen binnen.

14:17 | Nog steeds wachten bijna 99.000 sinds de corona-uitbraak in vaak verre landen gestrande inwoners van de Europese Unie op repatriëring. Het gaat om toeristen, personen die tijdelijk op familiebezoek waren en mensen die voor een korte tijd werk hadden, vooral in Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Er zijn de afgelopen weken al 500.000 EU-burgers terug naar huis gevlogen, aldus de Europese Commissie.

14:00 | De klantenservice van de NS krijgt vanwege de coronacrisis topdrukte te verduren. De meeste vragen gaan over het pauzeren van abonnementen, nu veel mensen thuiswerken en geen gebruik maken van de trein. Ook komen er veel vragen over de nieuwe dienstregeling, het annuleren van tickets voor internationale reizen en de geldigheid van e-tickets of voordeeluitjes. Het aantal telefoontjes steeg naar 40.000 per week, wat bijna 12.000 meer is dan gebruikelijk.

13:50 | In coronatijd bespreken Sander en Adriaan elke week het belangrijkste komkommernieuws. Deze week in de eerste aflevering van De Komkommershow in Coronatijd: huiselijk geweld vanwege verstopt toiletpapier, een rechtszaak tussen een tabloid en een vrouw die is getrouwd met een kroonluchter, een puzzel waarmee je meerdere avonden zoet bent én een bijzondere kruising tussen twee dieren in Kenia.

Een Chinees schip in de haven van Rotterdam
Een Chinees schip in de haven van Rotterdam ( ANP / Valerie Kuypers )

13:20 | De consumptieve besteding in 2020 zal door de coronacrisis met 5 procent dalen, blijkt uit een rapport van het Economische Bureau van ABN Amro. En dit effect zal doorwerken, verwacht senior-econoom Nora Neuteboom. 'We verwachten zogenaamde tweede orde-effecten, zoals ontslag of minder opdrachten voor zzp'ers. Mensen gaan daardoor minder uitgeven.'

12:50 | De Chinese economie krimpt sterk. Volgens Beijing zelf gaat het in het eerste kwartaal om 6,8 procent. Dat is ook geen goed nieuws voor Nederland, zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'We zijn erg afhankelijk van toeleveranciers en voor een derde afhankelijk van de export. Een open economie als de onze herstelt wat trager dan gesloten economieën, dat scheelt gemiddeld een jaar.'

12:40 | North Sea Port, de havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent, verwacht een krimp van 10 procent als gevolg van de coronacrisis. Dat zegt CEO Daan Schalck. 'Tijdens een crisis val je terug op de core business. Dat is dus de haven open houden. We moeten zorgen dat zowel de schepen van de zee- en binnenvaart vlot de haven kunnen bereiken'. De Rotterdamse Haven vreest een krimp van 20 procent.

12:20 | De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt de opzet van zeven corona-apps die het kabinet overweegt. Maandag komt de privacywaakhond met haar bevindingen. Bij verwerking van persoonsgegevens die een hoog risico oplevert voor burgers, moet de AP eerst geraadpleegd worden voor die verwerking mag starten. De autoriteit bekijkt of de opzet van de apps voldoet aan de vereisten van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

12:05 | Het CBS en het RIVM melden dat er vorige week rond de tweeduizend mensen meer zijn overleden dan het gemiddelde van de eerste tien weken van dit jaar. Dat is vergelijkbaar met een week eerder. Ook in week 15 (6 tot en met 12 april) zijn in totaal meer mensen overleden dan te verwachten valt op basis van het aantal bevestigde coronadoden. Bij het RIVM zijn 892 mensen bekend die in week 15 zijn overleden aan Covid-19.

11:55 | De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front vooruit. Berichten over een mogelijke behandeling van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, zorgden voor opluchting bij beleggers. De AEX-index noteerde rond het middaguur 2,3 procent hoger op 507,61 punten. De MidKap steeg 2,6 procent tot 676,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 3,6 procent bij.

10:05 | De maildienst Gmail ziet elke dag gemiddeld 18 miljoen mails met schadelijke links en bijlagen en mails met phishingpogingen, waarin de afzenders iets zeggen over het coronavirus. Daarnaast worden dagelijks 240 miljoen spammails over het virus verstuurd. Moederbedrijf Google zegt dat 99,9 procent van alle spam, phishing en malware wordt geblokkeerd voordat de gebruiker ze ontvangt.

09:45 | De Amsterdamse aandelenbeurs boekte vrijdag een stevige winst van 2,2 procent op 507,12 punten. Ook de andere Europese beurzen gingen flink vooruit. De plannen van president Donald Trump om de Amerikaanse economie geleidelijk te heropenen gaven beleggers moed. Ook berichten over een mogelijke behandeling van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, zorgden voor optimisme. Daarnaast verwerkten de markten van een forse krimp van de Chinese economie in het eerste kwartaal.

09:30 | PvdA-Kamerlid John Kerstens heeft aangegeven Kamervragen te stellen over de foutieve mondkapjes die Nederland heeft gekocht van een Chinees bedrijf.

09:20 | Uber verwacht een miljardenafschrijving te moeten doen wegens de coronacrisis. Volgens het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app drukt de situatie duidelijk op de resultaten, maar is er nog veel onzeker. Vandaar dat eerdere financiële prognoses voor 2020 worden ingetrokken.

08:55 | Duitsland heeft een belangrijk doel bereikt in de strijd tegen het coronavirus. Het aantal mensen dat door een besmet persoon wordt aangestoken is tot onder de 1 gezakt, meldde vrijdag het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM.

08:30 | De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat de productie van verkeersvliegtuigen in zijn fabriek van Puget Sound bij Seattle geleidelijk hervatten. De werkzaamheden in de staat Washington in het noordwesten van de Verenigde Staten werden vorige maand stilgelegd vanwege de coronacrisis.

08:00 | De autoverkoop in Europa is in maart meer dan gehalveerd door de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van de ACEA, de Europese koepelorganisatie van autofabrikanten.

07:45 | In Denemarken gaan maandag de eerste kleine bedrijven weer open nadat het land op slot ging vanwege het coronavirus. Het gaat onder meer om kappers, schoonheidssalons en rijscholen, aldus de autoriteiten vrijdag. Denemarken was een van de eerste landen in Europa die maatregelen trof om het virus in te dammen.

07:05 | Het aantal infecties met het coronavirus in Duitsland ligt op bijna 134.000. Dat meldde het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, dat de officiële cijfers bijhoudt. Bij 133.830 mensen in Duitsland is de aanwezigheid van het virus vastgesteld. Dat waren er 3380 meer dan de dag er voor. 3868 mensen zijn inmiddels aan de gevolgen van besmetting met het virus overleden.

06:40 | De voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, wordt vervroegd vrijgelaten vanwege de coronapandemie. Dat melden diverse Amerikaanse media. In de gevangenis van Otisville in New York is bij verschillende gevangenen en cipiers besmetting vastgesteld. Alle gevangenen, onder wie Cohen, worden naar huis gestuurd.

06:30 | Veel sectoren zijn nog lang niet klaar voor de anderhalve meter-economie. Ze hebben nog geen idee hoe ze het anderhalve meter-protocol moeten invoeren. Frank Oostdam, voorzitter van reisbranchevereniging ANVR, ziet nog veel beren op de weg.

06:45 | President Donald Trump wil de Amerikaanse economie geleidelijk heropenen, te beginnen met de staten waarin het coronavirus nauwelijks heeft toegeslagen. "Onze aanpak omvat drie fases in het herstel van ons economische leven. We gaan niet direct helemaal open, maar voorzichtig stap voor stap. Sommige staten kunnen eerder open dan andere", zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

06:00 | Nederland heeft zélf steken laten vallen bij de aankoop van 600.000 ondeugdelijke mondkapjes uit China. Uit onderzoek van BNR blijkt dat het Chinese bedrijf waar een deel van die mondkapjes door de Nederlandse overheid is gekocht, niet gecertificeerd is om deze producten te maken. Deskundigen bevestigen dat de overheid had kunnen weten dat het beter was om niet met dit bedrijf in zee te gaan.

Wuhan  Hector Retamal  AFP
Wuhan Hector Retamal AFP (AFP )

05:45 | De Chinese stad Wuhan, waar eind vorig jaar het coronavirus voor het eerst opdook, heeft het aantal mensen dat is gestorven door het longvirus flink naar boven bijgesteld. In de miljoenenstad zijn 1290 meer doden gevallen dan eerder naar buiten is gebracht. Dat meldt de Chinese staatszender CCTV. Hiermee bedraagt het dodental in het land nu 4632.

04:40 | De economie in China is in het eerste kwartaal van 2020 met 6,8 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Nationaal Bureau voor de Statistiek in China bekendgemaakt. Het gaat om de eerste geregistreerde krimp sinds ten minste 1992, toen het bijhouden van de kwartaalcijfers van het bruto binnenlands product in China begon.

02:05 | Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de gevolgen van de coronaviruspandemie, in combinatie met andere problemen, groot zullen zijn voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. In deze regio's zal tussen 2015 en 2025 waarschijnlijk geen economische groei te zien zijn.

22:32 | Het kabinet wil kijken hoe de inzet van mondkapjes voor bepaalde sectoren, zoals bijvoorbeeld contactberoepen, eventueel een rol kan spelen bij een versoepeling van de coronamaatregelen. Premier Mark Rutte nam die suggestie van VVD en GroenLinks over tijdens een debat in de Tweede Kamer. Kamerleden Klaas Dijkhoff (VVD) en Jesse Klaver (GroenLinks) hadden een oproep voorbereid, maar die hoefde uiteindelijk niet in stemming te worden gebracht.

20:40 | Nederland doet een onderzoeksinstituut voor vaccins toch niet van de hand. Het kabinet heeft zich bedacht nu de wereld in de greep is van de corona-pandemie en naarstig op zoek is naar vaccins. De productiepoot van het Bilthovense instituut is in 2012 al geprivatiseerd, en het overgebleven onderzoekscentrum Intravacc zou binnenkort volgen. Maar het kabinet ziet daar vanaf. "Het stond in de verkoop, maar we zetten dat on hold', zegt minister Hugo de Jonge.

19:40 | Het aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen is licht aan het dalen. Maar het aantal doden in het land blijft stijgen. Op dit moment zijn ruim 31.300 personen met corona opgenomen, ruim 400 minder dan een dag eerder. Ook het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft, neemt geleidelijk af.

Het totaal aantal coronadoden daarentegen is verder gestegen naar bijna 18.000. Het aantal geregistreerde en mogelijke besmettingen nadert de 150.000, melden de autoriteiten.

19:00 | Kleine ondernemers hebben nog teveel problemen met het krijgen van kredieten. En dus moet de overheid inspringen, en voor honderd procent van de lening garant staan. Daar pleit MKB Nederland voor. 'Met de BMKB-C-regeling wil het niet vlotten', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland op BNR.

18:45 | Nederlandse kinderartsen gaan het verloop en de behandeling van corona bij kinderen onderzoeken. Ze gaan specifiek kijken naar kinderen die door het coronavirus in het ziekenhuis terecht komen. Het onderzoek wordt gedaan door het Willem Alexander Kinderziekenhuis, de kinderafdeling van het LUMC. Er is nog veel dat we niet weten, zegt kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh tegen BNR.

De Europese Centrale Bank (ECB) versoepelt tijdelijk bepaalde kapitaalvereisten voor investeringsbanken om hen te helpen door de coronacrisis te komen. Het gaat om de regels bij berekeningen over hoeveel geld er opzijgezet moet worden voor bepaalde marktrisico's.

Deutsche Bank en de Franse banken BNP Paribas en Société Générale zullen waarschijnlijk het meest profiteren van deze maatregel, aangezien zij de grootste zogeheten handelsactiviteiten hebben. De beslissing van de ECB wordt na zes maanden herzien.

18:40 | Op Curaçao worden de coronamaatregelen voorzichtig versoepeld. Nog steeds blijft een lockdown en een avondklok van kracht maar vanaf donderdag mogen mensen op bepaalde uren individueel sporten in hun eigen wijk, mogen gezondheidswinkels weer open en kunnen zwembaden en tuinen worden schoongemaakt door bedrijven.

Op Curaçao is al een week het aantal positieve besmettingen gelijk gebleven op veertien. Volgens de regering is de verspreiding van het coronavirus daarmee tot nu toe binnen de perken gebleven. De maatregelen zullen de komende periode stap voor stap worden versoepeld. Mocht alsnog een grote uitbraak ontstaan dan is de medische opvang op orde, mede dankzij hulp uit Nederland, aldus de regering.

Image

19:20 | Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Italië steeg donderdag met 525, tegen 578 de dag ervoor. Het dagelijkse dodental was het laagste sinds zondag, terwijl het aantal nieuwe besmettingen het hoogste was sinds zondag. Het aantal nieuwe gevallen nam sterk toe met 3786 vergeleken met 2667 een dag eerder.

Het totale dodental in Italië sinds het uitbreken van de uitbraak op 21 februari is nu gestegen tot 22.170, zei het bureau voor burgerbescherming. Dat is het op één na hoogste ter wereld, na die van de Verenigde Staten.

18:05 | De Britten moeten langer binnenblijven. De Britse regering heeft de maatregelen verlengd die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. De lockdown geldt nog zeker drie weken, tot 7 mei.

18:00 | De Haven van Rotterdam heeft het zwaar. Er komen veel minder containers binnen. CEO Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdamse denkt aan tien tot twintig procent krimp over het hele jaar. 'Dit hadden we nooit gedacht', zegt Castelein tegen verslaggever Harmen van de Veen.

17:40 | Het RIVM overweegt om het Kabinet te adviseren om de coronamaatregelen regionaal te gaan versoepelen. Dat zei Jaap van Dissel vanochtend in de technische briefing in de Tweede Kamer. Het noorden van Nederland is dan als eerste aan de beurt omdat daar de minste besmettingen zijn. Arts-microbioloog Alex Friedrich van het Universitair Medisch Centrum Groningen vindt dat geen goed plan, zegt hij in BNR's Spitsuur.

17:20 | De overheid moet geheel garant gaan staan voor kredieten aan midden- en kleinbedrijf tot 100.000 euro, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij vinden dat banken nog te vaak aarzelen met het verstrekken van kredieten aan kleine ondernemers en denken dat een volle overheidsgarantie daarin verandering brengt.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kwam eerder op de dag naar buiten met cijfers over de steun die banken tot nu toe aan ondernemers hebben gegeven. De banken verstrekten de laatste vier weken tussen de 800 en de 1000 kredieten aan ondernemers onder de verruimde BMKB-regeling.

17:00 | Het dodental als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten is donderdag gestegen tot boven de 30.000. Volgens een telling van de Johns Hopkins University zijn nu 30.990 mensen overleden aan Covid-19 sinds het begin van de pandemie.

De VS hebben het hoogste dodental ter wereld, gevolgd door Italië met 21.645 doden, hoewel de bevolking slechts een vijfde is van die van de VS.

Image

16:50 | Het kabinet hoopt volgende week ook helderheid te geven over vergunningsplichtige evenementen die tot 1 juni verboden zijn vanwege het coronavirus. "We kijken of we daar volgende week al iets over kunnen zeggen", zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.

Op 21 april maakt het kabinet duidelijk hoe het verder gaat met de sluiting van scholen en horeca. Dan wordt dus ook mogelijk meer bekend over muziekfestivals en sportwedstrijden. Een groep van medische deskundigen (OMT) adviseert het kabinet daarover.

16:40 | Het kabinet blijft bij het besluit of het de coronamaatregelen kan versoepelen alleen varen op het kompas van medici. Pas als die daarvoor ruimte zien, vraagt het kabinet ook advies aan bijvoorbeeld onderwijskundigen, gedragsexperts en economen, zegt premier Mark Rutte.

Het kabinet laat zich sinds de uitbraak van het coronavirus adviseren door het zogeheten Outbreak Management Team (OMT), waarin virologen, microbiologen en artsen zitten. Maar nu het virus niet meer zo snel om zich heen grijpt en de strenge maatregelen steeds meer gaan knellen, denkt het kabinet erover na of de samenleving weer voorzichtig op gang kan komen. Om te beslissen hoe dat het beste kan, moet je ook weten hoe bijvoorbeeld schoolkinderen en reizigers in het ov zich dan gaan gedragen, stellen onder andere PvdA en GroenLinks.

De oppositiepartijen vroegen Rutte om het OMT uit te breiden met bijvoorbeeld onderwijskundigen en gedragsdeskundigen. Die kunnen bijvoorbeeld inschatten of mensen op hun werk 1,5 meter afstand zullen bewaren, of toch beter een mondkapje zouden kunnen dragen. Maar daar wil de premier niet aan. Eerst is het woord aan medici, dan pas aan andere deskundigen, zegt Rutte.

16:35 | Pride Amsterdam wordt afgelast vanwege de coronacrisis

16:30 | De AFM maakt zich zorgen over de tijdelijke oplossingen van banken voor klanten die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Veel banken geven klanten bijvoorbeeld uitstel van hypotheek-betalingen. De waakhond vindt dat een goed initiatief, maar is bang dat klanten later in de problemen komen. 'Soms kan krediet een oplossing zijn, maar niet altijd', zegt bestuursvoorzitter Laura van Geest van de AFM op BNR.

16:20 | De Tweede Kamer is kritisch, en wil mondkapjes. Zeker nu ook veel buurlanden hun burgers adviseren om alleen met mondkapjes de straat op te gaan. 'De Kamerleden begrijpen niet waarom mondkapjes in het buitenland wél, en in Nederland niet aanbevolen worden', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

16:15 | Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1258, dus 21 minder dan woensdag. Daarvan liggen 1206 mensen in Nederland en 52 in Duitsland. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekendgemaakt. Verder liggen 354 mensen voor andere aandoening op de intensive care. Dat betekent dat er iets meer dan 1500 ic-bedden bezet zijn.

16:00 | In het Verenigd Koninkrijk is het aantal mensen dat aan het coronavirus is overleden de 13.000 gepasseerd. Het afgelopen etmaal steeg het aantal doden met 861 tot 13.729, zei het ministerie van Volksgezondheid. Het was de grootste dagelijkse stijging in vijf dagen. Verder zijn er 327.608 mensen op het coronavirus getest, van wie 103.093 positief. Het aantal sterfgevallen in Engelse ziekenhuizen steeg met 740 tot 12.396, zei de nationale gezondheidsdienst.

15:10 | De aanvankelijke aarzeling bij de kopende consument begint alweer wat weg te ebben. De omzet-terugval van 80 procent is inmiddels weer enigszins hersteld tot 60 procent, zegt Jan Meerman, voorzitter van InRetail in BNR Zakendoen. 'Daar zijn we ontzettend blij mee, dat betekent dat de consument ook weer gewoon naar de winkel gaat.'

Image

15:00 | Gebruik van mondkapjes door burgers moet onderdeel worden van de afbouw van de coronamaatregelen. Een groot deel van de Tweede Kamer dringt hierop aan bij het kabinet. In landen om ons heen wordt het gebruik van bijvoorbeeld stoffen mondkapjes juist aanbevolen.

Het kabinet wil hier nog niet in mee. Zorgminister Hugo de Jonge noemt het inzetten van gewone mondkapjes onwenselijk. De experts waar het kabinet op vaart, waarschuwen voor schijnveiligheid, maar geven aan dat bepaalde mondkapjes straks wel kunnen worden gebruikt voor contactberoepen. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD vraagt het kabinet 'hier niet te star in te zijn'. Hij wil kijken waar gewone mondkapjes kunnen helpen.

14:50 | De coronacrisis heeft grote gevolgen voor het Havenbedrijf Rotterdam. De omzet (706,6 miljoen euro over 2019) en resultaat (241,0 miljoen miljoen) zullen met vele procenten dalen. De afdracht van dividend aan de gemeente Rotterdam en de Nederlandse Staat komt echter niet in gevaar, stelde Allard Castelein, topman van het Havenbedrijf in een toelichting over de eerste drie maanden van 2020.

14:30 | Het aantal uitkeringsaanvragen als gevolg van de coronacrisis in de VS is deze week met 5,2 miljoen toegenomen. Dit maakt het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.

14:15 | In Nigeria hebben politieagenten tijdens het handhaven van de coronamaatregelen achttien mensen doodgeschoten. Dat zijn meer doden dan tot nu toe in het Afrikaanse land zijn gevallen door het virus zelf, aldus een nationale mensenrechtencommissie. Nigeria telt voor zover bekend twaalf coronadoden en ongeveer vierhonderd besmettingen.

14:05 | Het aantal doden door het coronavirus is met 181 gestegen naar 3315. Dit maakte het RIVM bekend. Het aantal ziekenhuisopnames nam toe met 182 naar 9309, het aantal positief geteste personen steeg met 1061 naar 29.214. Het werkelijke dodental is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent.

13:55| Autofabrikant Volkswagen verwacht vanwege de coronacrisis in het eerste kwartaal een lagere omzet te behalen dan een jaar terug. Het autoconcern, dat zijn productie in China en Europa in de periode tijdelijk moest stilleggen door de pandemie, wijst naar de lagere vraag naar auto's en problemen in de toeleveringsketen.

Image

Volkswagen denkt vorig kwartaal een omzet van 55 miljard euro te hebben gedraaid. Een jaar terug was dat ruim 60 miljard euro. De klap voor de winstgevendheid zal nog sterker zijn, mede veroorzaakt door ongunstige ontwikkelingen in wisselkoersen en wilde schommelingen van grondstofprijzen. De operationele winst van Volkswagen keldert naar verwachting tot 900 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de operationele winst nog 3,9 miljard euro.

13.50 | Ouderen die in verpleeghuizen zitten, lopen daar een hoger risico om het coronavirus op te lopen. Dat zegt ouderenbond ANBO. Eind maart en begin april zijn 1485 bewoners van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicapten overleden. Dat is bijna twee keer zo veel als het gemiddelde van de eerste tien weken van dit jaar. Toen stierven in een doorsnee week 797 bewoners van zulke huizen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Image

13.45 | China meldde donderdag minder coronagevallen onder reizigers uit het buitenland maar een grotere stijging in de lokale besmettingen, al gaat het om zeer beperkte aantallen. Het waren wel de eerste infecties in drie weken die werden ontdekt in Peking, aldus de nationale gezondheidscommissie. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen onder Chinezen die uit het buitenland kwamen, zakte voor de derde achtereenvolgende dag van 36 naar 34. Het land heeft strenge grenscontroles ingevoerd, internationaal vliegverkeer sterk beperkt en weert buitenlanders.

12:30 | Afgelopen week was er een lichte stijging van het aantal faillissementen in Nederland. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS lijkt het mee te vallen, maar is het nog te vroeg om te spreken van een corona-effect. In de tweede week van april gingen 86 bedrijven failliet, dat waren er 17 meer dan een week eerder. Een lichte stijging, en toch hoger dan gewoonlijk.

12.20 | In Spanje staat het dodental als gevolg van het coronavirus donderdag op 19.130. Dat zijn 551 sterfgevallen meer dan woensdag. Verder zijn 182.816 besmettingsgevallen bekend, aldus de autoriteiten. Spanje behoort samen met Italië en Frankrijk tot de zwaarst getroffen landen in Europa. Donderdag werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt dat in totaal bijna een miljoen mensen in Europa besmet zijn geraakt met het coronavirus. Meer dan 84.000 stierven aan de gevolgen ervan.

12:00 | Nederlandse banken hebben inmiddels zo'n 105.000 bedrijven bijgestaan in crisistijd, bovenop de maatregelen die door de overheid zijn genomen om de impact van het rondwarende virus het hoofd te bieden. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is met de hulp aan ondernemers tot nu toe 5,4 miljard euro gemoeid. Aan de meeste bedrijven die zich bij de banken meldden, werd op grote schaal uitstel van betalingsverplichtingen verleend.

11:50 | Met 417 sterfgevallen in de afgelopen 24 uur is het hoogste aantal overlijdens sinds de uitbraak van het coronavirus in België gerapporteerd. Er werden 127 overlijdens door de ziekenhuizen gemeld, terwijl in de verpleeghuizen 289 personen stierven die Covid-19 hadden of bij wie dat wordt vermoed. Een persoon overleed op een andere locatie. In totaal zijn nu 4.857 Belgen overleden aan het virus, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten.

11:30 | Het kijkgedrag van Nederlanders is enorm veranderd door de coronacrisis. Daarom worden nu ook veel abonnementen flink uitgebreid, blijkt uit onderzoek van Pricewise. Het gaat volgens Pricewise-directeur Hans de Kok om een toename van 15 procent voor lineaire televisie en wel 30 procent voor streamingdiensten. Mensen sluiten daarvoor nieuwe abonnementen af met hogere internetsnelheden en uitgebreidere zenderpakketten.

11.10 | Veel Europese landen als Duitsland, België en Frankrijk hebben de strenge maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen verlengd tot in mei. In sommige landen als Denemarken en Oostenrijk worden de restricties juist versoepeld. Nederlanders krijgen op 21 april te horen of de huidige maatregelen ook na 28 april van kracht blijven.

11:00 | Nederland behoort tot een steeds kleinere groep landen die het gebruik van mondkapjes door de bevolking niet nodig vindt. Het breed inzetten van mondkapjes is volgens minister Hugo de Jonge ‘niet wenselijk en onnodig’. In Duitsland en België wordt het gebruik sinds gisteren juist sterk aangeraden. 'De kernvraag is natuurlijk; helpt het echt in het openbare leven of creëert het schijnveiligheid?', zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg.

10:30 | Revalidatie Nederland zegt genoeg bedden te hebben om coronapatiënten op te vangen. Dat blijkt uit een interne inventarisatie door de branchevereniging langs zeventien revalidatiecentra. Mocht het nodig zijn, kan het aantal bedden worden uitgebreid. Directeur Martijn Klem van Revalidatie Nederland zegt dat de revalidatiecentra de stroom van coronapatiënten aan kunnen.

10:15 | De Britse prijsvechter easyJet is naar eigen zeggen financieel goed uitgerust om een maandenlange verstoring van het luchtverkeer door de coronacrisis aan te kunnen. De onderneming zegt in een handelsupdate over voldoende middelen te beschikken om de vloot negen maanden lang aan de grond te kunnen houden. EasyJet zegt de mogelijkheid te hebben om zijn vloot te verkleinen, omdat het bedrijf gebruikmaakt van leasecontracten.

10:00 | Tom Moore, de 99-jarige Britse oorlogsveteraan die honderd rondjes in zijn tuin wilde lopen om zo geld op te halen voor artsen en verplegers, heeft zijn doel bereikt. Donderdagmorgen liep hij, met rollator, zijn laatste ronde. Uiteindelijk haalde hij 12 miljoen pond (pakweg 14 miljoen euro) op. Het geld gaat naar zorgmedewerkers die het zwaar hebben vanwege het coronavirus.

09:30 | In instellingen als verpleeghuizen zijn in week 14 (30 maart tot en met 5 april) dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het CBS en het RIVM. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus overlijden de laatste weken sowieso meer mensen dan gebruikelijk, meldde het CBS al eerder. In week 14 overleden naar schatting 1485 bewoners van zulke instellingen.

09:05 | De haven van Rotterdam wordt hard getroffen door de effecten van de coronacrisis. In het eerste kwartaal van dit jaar was volgens het Havenbedrijf al sprake van een daling van de overslagvolumes met bijna 10 procent. Kijkend naar de prestaties dit jaar wordt een daling van de overslag op jaarbasis met 20 procent niet uitgesloten.

09:00| De anderhalvemeter-economie bezorgt horecaondernemers hoofdpijn. Met de regels van social distancing is een doorsnee-café al met 14 gasten 'vol'. En met halflege zaken is geen winst te maken, schrijft Koninklijke horeca Nederland in een brandbrief aan het kabinet. De oplossing ligt in maatwerk, zegt Dirk Beljaarts, directeur van de Koninklijke Horeca Nederland. En dat betekent dat er meer geld nodig is.

Image

08:55 | In Noord-Holland neemt het aantal corona-patiënten dagelijks toe. En dus werken de thuiszorgorganisaties samen om verpleegkundigen en mondkapjes te sparen bij verpleging aan huis bij ouderen. Dat is allemaal veranderd door het coronavirus. Er kan nu een dedicated team op worden gezet met mensen die echt veel kennis van zaken hebben, zegt Marja Flameling tegen Maarten Bouwhuis.

08:45 | 84 procent van alle banen kan uitgevoerd worden met de 1,5 meter-regel. Dat heeft Rabobank berekend. Er zitten wel veel haken en ogen aan en voor 10 procent van de banen geldt dan ook dat het echt niet mogelijk is om die afstand te waarborgen.

08:30 | Een kortere zomervakantie voor scholieren om zo de onderwijsachterstand weg te werken. Dat is een van de adviezen van de Onderwijsraad aan het kabinet. Andere manieren om kinderen weer bij te spijkeren zijn langere dagen en het optuigen van speciale zomerscholen. 'Aan elke optie zitten mitsen en maren, dus je moet goed kijken wat het betekent voor leerlingen en ouders.'

08:10 | De Britten mogen, uitzonderingen daargelaten, maar één keer per dag de deur uit om een luchtje te scheppen of te sporten. Maar voor donderdagavonden wordt een uitzondering gemaakt. Dan loopt het land de straat op om te klappen voor de werkers in de zorg; de NHS. 'Van Schotland en Wales tot Noord-Ierland en Engeland is de zorg om de zorg misschien het enige wat ze verbindt.'

07:50 | Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de noodlijdende sierteelt, bepaalde delen van de tuinbouw en de frietaardappelsector te ondersteunen. Daarmee moet worden voorkomen dat bedrijven in die sectoren massaal om gaan vallen. 'Maar als op de lange termijn de export stilvalt, moeten we verder kijken, ook in Europa. Brussel moet maatregelen uit de kast halen om een bloedbad te voorkomen.'

07:35 | Intensivecare-artsen en ethici van verschillende ziekenhuizen willen dat de bezoekregels aan ernstig zieke corona-patiënten worden versoepeld. Ze pleiten daarvoor in de Volkskrant. Ze noemen het hartverscheurend dat familieleden niet naar hun dierbaren toe kunnen en soms niet eens bij hun overlijden aanwezig zijn. Bij een verwacht overlijden staan de meeste ic’s een of twee familieleden toe om afscheid te nemen.

07:15 | Het aantal mensen met betaald werk is de afgelopen maand ongewoon snel gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In maart zakte de arbeidsparticipatie naar 69,1 procent, de sterkste afname in zes jaar. Zo'n snelle daling is opvallend, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Het aantal WW-uitkeringen steeg met 4,3 procent ten opzichte van een maand eerder.

07:00 | Net nu Donald Trump middenin de coronacrisis de betalingen aan de WHO opschort, komen de G7-landen vandaag bij elkaar in een videoconferentie. De zeven grote industrielanden zien zich geconfronteerd met een ongekende crisis, zowel wat betreft gezondheid als de economie.

06:35 | Een groot deel van de zzp'ers lijkt financieel gezond genoeg te zijn om de coronacris te overleven. 40 procent heeft een buffer waarmee ze het een jaar of langer uit kunnen houden, blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS. Voor 20 procent van de zzp'ers dreigen wel grote problemen. Zij hebben een buffer voor slechts hooguit drie maanden, zegt TNO-onderzoeker Hardy van de Ven.

06:20 | Een deel van de ondernemers die niet in aanmerking komen voor de coronasteun van het kabinet sjoemelt met de boekhouding. Ze hopen zo alsnog een financiële compensatie te krijgen. Dat blijkt uit navraag van BNR bij onder meer fiscalisten en boekhouders.

VOLG HIER DE UPDATES TOT EN MET 16 APRIL

HIER VIND JE HET LIVEBLOG TOT EN MET DONDERDAG 26 MAART


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen