
Nu al worden tonnen kalfsvlees ingevroren, zegt Toine Timmermans, directeur van Samen tegen voedselverspilling en programmamanager Duurzame voedselketens aan de Wageningen Universiteit. Maar ook over groenten en fruit maakt hij zich ernstig zorgen: in Spanje is al 300.000 ton aardbeien vernietigd, in Frankrijk 1 miljard liter wijn en in de VS liggen de aantallen nog hoger. Helaas lukt het onvoldoende om de producten alsnog een bestemming te geven.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Wrang
En dat is wrang, meent Timmermans, aangezien de coronacrisis elders juist voor een hongerprobleem zorgt: minder ontwikkelde landen schreeuwen om voedsel, terwijl wij het vernietigen. Dat probleem was er al, maar komt nu opeens veel sterker aan de oppervlakte. Timmermans zoekt met zijn team naar alternatieven. Hij probeert onder meer om te voorzien in de behoefte aan desinfectie-alcohol, met een van aardappelzetmeel gemaakte handzeep.
Beluister ook | Crisis geeft landbouwsector tik van 5 miljard