Economie7 mei '20 07:54

Dit is de Crisis | De podiumkunsten voor het voetlicht

Auteur: BNR Webredactie

Wat is de economische impact van de coronacrisis? In gesprekken met verschillende beroepsgroepen, proberen we daar een beeld van te krijgen. Vandaag de podiumkunsten. Nu de zalen leeg blijven, wordt de sector keihard getroffen. Ook na de maatregelen van gisteren is er nog een lange weg te gaan, zegt Mirjam Terpstra, directeur van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten.

Het wordt een kwestie van de lange adem, waarschuwt Terpstra. Ze kijkt al verder dan het komende najaar, om voldoende publieksinkomsten te genereren om gezelschappen en ensembles in de lucht te houden. 'Als ik lees dat de theaters maximaal dertig personen mogen ontvangen inclusief personeel, denk ik dat we net zo goed niet open kunnen gaan: vaak loopt er al dertig man personeel op en achter het podium.

Beluister ook | Dit is de Crisis | Goudsmeden en juweliers

Ook de uitbreiding naar maximaal honderd personen per 1 juli is niet toereikend. Daarom is ze extra afhankelijk van de 300 miljoen euro steun van het kabinet voor de rijksgesubsidieerde producenten, al is die vooral bedoeld om de schade uit de periode tussen maart en juni te compenseren. 'We zitten in een keten: als er geen podia zijn kunnen wij niet spelen. Daarom is het heel belangrijk dat de hele infrastructuur zoveel mogelijk overeind blijft.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen