Faillissementsgolf blijft vooralsnog uit
De gevreesde faillissementsgolf na het uitbreken coronacrisis laat nog op zich wachten. Ook het aantal bedrijven dat onder verscherpt toezicht van de bank staat stijgt nauwelijks. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en een aantal grote banken. 'Ik denk dat het wel meevalt', zegt hoogleraar Finance Jaap Koelwijn van de Nyenrode Business Universiteit.
Dossier | Coronavirus
Opmerkelijke cijfers
Er wordt weliswaar gewaarschuwd voor het omvallen van veel bedrijven, maar tot nu valt het wel mee, zegt de Belastingdienst. De dienst ziet geen toename van het aantal uitschrijvingen van bedrijven ten opzichte van vorig jaar. De Kamer van Koophandel ziet die stijging daarentegen wél. Volgens de KvK gingen in maart 225 bedrijven failliet, en in april al 343.
Volgens de KvK zijn dat relatief veel parttime bedrijven, maar of die door corona omvallen is niet duidelijk. Een andere opmerkelijke trend is dat het aantal bedrijven dat is opgehouden, maar dat níet in financiële problemen verkeert juist is afgenomen. Het gevreesde domino-effect van omvallende bedrijven blijft voor nu dus uit.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Het lijkt mee te vallen
'De crisis duurt nu een paar weken, dan ben je nog niet één op één failliet. Gaat het langer duren, dan kunnen bedrijven omvallen, maar er komt al versoepeling. Je ziet ook dat financiële markten tot bedaren komen - en die lopen in de regel voor op de economische ontwikkelingen. Ik denk dat het wel losloopt. Er komen faillissementen voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van dagomzetten zoals de horeca en bouw. Maar dat zijn sectoren waarin je ook relatief makkelijk opstart.'
Staat ondersteunt oude economie
Volgens Koelewijn geeft de staatssteun mogelijk een vertekend beeld. Ook zet hij vraagtekens bij sommige steun. 'Het voordeel is dat je een stuk van economische infrastructuur overeind houdt. Je houdt wel de oude economie in de lucht, het stopt ook het proces van creatieve destructie. Want wat als KLM omvalt? We hebben Philips twintig jaar geleden feitelijk ook laten omvallen en kijk eens wat een boel mooie bedrijven dat heeft opgeleverd. Dat vasthouden aan iconen zou wel eens een hele dure operatie kunnen worden'.