Economie11 mei '20 12:48Aangepast op 11 mei '20 14:34

'Beleggers begrijpen dividendkorting'

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven moeten grotere buffers opbouwen om klappen zoals nu tijdens de coronacrisis op te vangen. Daarvoor pleiten een aantal grote beleggers, schrijft het Financieele Dagblad. Ze nemen dan genoegen met minder dividend. 'Ook onze beleggers beseffen dat dit een unieke crisis is', zegt directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters.

Crisis toont belang buffer aan

Koster erkent dat de crisis bedrijven 'ontmaskerd' heeft die helemaal geen goede reserve blijken te hebben - mét de kanttekening dat dit een unieke crisis is, waarbij ook bedrijven met een gezonde balans de omzet compleet hebben zien wegvallen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Beleggers begrijpen korting dividend

Beleggers hebben volgens Koster begrip voor een zekere beperking van het dividend, wel blijft hij wijzen op het belang van goede reserve en voorzichtigheid met betrekking tot de schuldenpositie: 'Kortetermijnschulden moet je aflossen, daar moet je het geld voor hebben. Daarom is het zo belangrijk om in je financiële beleid de afweging te maken: wat financier ik op de lange termijn en wat op de korte en welke rentes horen daarbij?'

Lees ook | Beleggers pleiten voor grotere buffers bij bedrijven na coronacrisis

Over het korten op het dividend is Koster helder: 'Je moet altijd je dividendbeleid goed toelichten. Juist in deze tijd is er begrip voor als je een tijdelijke korting op het dividend goed uitlegt. Je moet niet vergeten dat dividend in feite van de linker naar de rechter broekzak gaat. Uiteindelijk moet de bepaling van wat uitgekeerd wordt afhangen van welke afweging je maakt in je financiële behoefte'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen